Hannu Mikkolan ura oli häikäisevä – oikeusmurha vei ensimmäisen mestaruuden

Hannu Mikkola voitti rallin maailmanmestaruuden 1983 legendaarisella Audi Quattrolla.

Hannu Mikkola voitti rallin maailmanmestaruuden 1983 legendaarisella Audi Quattrolla. (Kuva AOP)

Hannu Mikkola voitti rallin maailmanmestaruuden 1983. Ilman älytöntä aikasakkoa hän olisi voittanut mestaruuden myös 1979.

RALLI Kuljettajat ovat päässeet kilpailemaan ralliautoilun maailmanmestaruudesta vuodesta 1979 lähtien. Ranskalainen Sebastien Loeb on kaikkien aikojen tilastoykkönen voitettuaan peräti yhdeksän maailmanmestaruutta.

Hannu Mikkola voitti rallin maailmanmestaruuden vain kerran, mutta siitä huolimatta on aivan oikeutettua pitää häntä Loebin veroisena lajilegendana. Loeb itse arvostaa Mikkolan ja muiden takavuosien suomalaisajajien taidot korkealle ja pitää suurena kunniana, että tulee verratuksi heihin.

Mikkola kilpaili ralliautoilussa ammattilaisena 1960-kuvun lopulta 1990-luvun alkuun saakka. Hän voitti kilpailuja useilla eri automerkeillä, Volvolla, Datsunilla, Fordilla, Toyotalla, Peugeotilla, Mercedeksellä ja Audilla. Loeb voitti kaikki yhdeksän mestaruuttaan Citroenilla.

Rallin MM-sarja perustettiin 1973 ja sitä ajettiin ensin vain tiimien mestaruussarjana. Mikkola oli jo ennen MM-sarjan perustamista lukeutunut maailman arvostetuimpien ralliautoilijoiden joukkoon.

Mikkola kilpaili useissa erilaisissa ralleissa ja voitti paljon. Hänen merkittävimpiä saavutuksiaan olivat muun muassa 1970-luvun alussa 25 000 kilometrin pituisen Lontoo-Meksiko -maratonrallin voitto sekä Kenian Safari-rallin voitto ensimmäisenä ei-afrikkalaisena kuljettajana 1972.

1980-luvulla Mikkola kilpaili Audi Quattrolla ja saavutti maailmanmestaruuden 1983. Mikkola muistetaan parhaiten maailmanmestaruudestaan, mutta hänen mittavaa uraansa tarkastellessa se oli vain yksi huippusaavutus muiden joukossa.

Jos MM-sarjaa olisi ajettu jo 1960-luvulla, olisi Mikkola aivan hyvin voinut voittaa yhdeksän maailmanmestaruutta, kuten Loeb. 1970-luvulla automerkkejä kilpaili MM-ralleissa myös enemmän ja voitoista kilpaili enemmän kuljettajia kuin Loebin viimeisinä mestaruusvuosina 2009-12, jolloin mestaruudesta kamppailivat käytännössä vain Citroen ja Ford.

Mikkolaa voi pitää myös vuoden 1979 moraalisena maailmanmestarina. Ranskan poliisi kuitenkin ratkaisi maailmanmestaruuden kohtalon Ruotsin Björn Waldegårdin eduksi.

Mikkola oli voittanut 1979 Monte Carlo -rallin, mutta menetti voittonsa, kun poliisi ilmoitti hänen ohittaneen siirtymätaipaleella keltaisen viivan alueella. Tästä Mikkola sai viiden minuutin aikasakon ja putosi tuloksissa viidenneksi.

Rangaistuksen myötä kisan voittajaksi nousi ranskalainen Bernard Darniche, mikä tietysti herätti keskustelua kotiinpäin vetämisestä. Kisajärjestäjät eivät vaivautuneet selvittämään tapausta, eikä Mikkolalle itselleen kerrottu, missä paikassa tieliikennelakia oli rikottu.

Myöhemmin selvisi, että suomalaisen tiimin huoltoauto oli väistänyt Mikkolaa alueella, jossa ei ollut ohituskieltoa. Kisan tulosluetteloa ei kuitenkaan muutettu.

Waldegård nousi kisan tuloksissa toiseksi ja voitti mestaruuden lopulta pisteen erolla Mikkolaan. Jos Mikkola ei olisi saanut Monte Carlossa aikasakkoa, olisi hän voittanut mestaruuden.

Mikkola sijoittui MM-sarjassa toiseksi myös 1980. Vuosina 1981 ja 1982 hän oli kolmas.

Vuonna 1983 Mikkola viimein voitti maailmanmestaruuden. 1984 hän sijoittui vielä toiseksi, mutta kilpaili 1985 lähtien enää harvakseltaan. Viimeisen MM-rallivoittonsa Mikkola saavutti Audilla Safari-rallissa 1987 ja viimeistä kertaa Mikkola osallistui MM-ralliin Jyväskylässä 1993, jolloin oli jo 51-vuotias.

Mikkola voitti urallaan Jyväskylän Suurajot seitsemän kertaa (1968, 1969, 1970, 1974, 1975, 1982 ja 1983). Se on yhä kilpailun voittoennätys. Marcus Grönholm nousi 2007 jakamaan ennätystä Mikkolan kanssa.

Mikkolan ensimmäisen ja viimeisen Jyväskylän voiton välille mahtui 15 vuotta. Huipputasolla hän ajoi todella kauan ja voitti useilla eri automerkeillä.

Suomesta on vuosien saatossa tullut valtavasti rallilegendoja. Eri aikakausien kuljettajia on turha laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta Mikkola on joka tapauksessa kolmen vuosikymmenen merkittävä suomalainen rallilegenda.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Todella huonot olosuhteet ilman nopeusrajoituksia – näin syntyi Suomen ralli-ihme

Kommentoi Facebookissa