RUOKA Mitä sanoa ruoasta, joka koostuu hyvin vähistä aineista?
Että tarkkana niiden ainesten kanssa.
Että variaatioita on yhtä monta kuin kokkiakin.
Että aina rahalla ei saa parempaa, vaikka usein niin onkin.
Ruokakaupassa ja kotona
Osta basilika, joka tuoksuu voimakkaasti. Älä häpeile nuuhkia ruukkuja.
Pyri ostamaan isoja tomaatteja. Jos olet onnekas, vihannesosastolla on ylikypsäksi menossa olevien tomaattien poistomyynti. Jos olet erityisen onnekas, ne ovat terttutomaatteja.
Kuvan annoksen tomaatit olivat kotimaisia, tarjouksessakin kalliita, mutta ällistyttävän makeita. Niitä ei edes tarvinnut maustaa. Ne olivat näitä kypsänä poimittuja terttutomaatteja.
Joskus tomaattien maku ei ole riittävä ja silloin niitä pitää hieman ”auttaa” marinoimalla ne keveästi eli sokeroimalla varoen ja voi niitä myös vaikka spreijata balsamicolla ja/tai öljyllä, jos värkit ja vempeleet kotoa löytyvät.
Ennen marinointia ne on tietysti syytä siivuttaa.
”Hattua” kun maistaa, tietää, mistä on kyse. Pari tomaattia ruokailijaa kohti riittää. Kanta jätetään muihin tarkoituksiin.
***
Siivut asetetaan lautasille. Jos haluat suolaa käyttää, laita ihan vähän suolankukkaa tomaateille.
Niiden päälle revitään hyvä keko tuoretta basilikaa. Pois suljettua ei ole käyttää lisäksi rucolaa.
Mozzarellat ovat hassuja. On kalliita versioita, jotka lötsähtävät lautaselle siihen malliin, että jätetään ne pizzan täytteeksi.
Itse otan aivan pokkana Eldoradoa tai Pirkkaa, yhden 125-grammaisen ruokailijaa kohti, siivutan, pippuroin ja viimeistelen viikunalla maustetulla balsamico-kastikkeella.
Myös muut balsamisiirapit sopivat kuvaan. Jutun poimin matkaani maanmainiosta tukholmalaisesta Tutto Bello -ravintolasta.
Olin muuten jo kirjoittanut pitkän pätkän jauhelihasta, paprikoista ja makaroneista, kunnes lopulta huomasin, että niistä on tällä Kotigokin palstalla metelöity ennenkin, linkin löydät tästä.

Laitetaan tähän yhteyteen kuitenkin vielä tuoreet kuvat niin paprikoista kuin makaronipaistoksestakin.
Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!
Mukavaa alkanutta vuotta!

Kommentoi Facebookissa