Nyt täytetään paprikoita ja pastaa!

Tuffoli (oik.) on mainio täytettäväksi, Rigatonikin (vas.) toimii.

Tuffoli (oik.) on mainio täytettäväksi, Rigatonikin (vas.) toimii. (Kuva Timo Ernamo)

Kotigokki kehitti kätevän jauheliha-juureskastikkeen putkimakaronien pariksi.

RUOKA Tällä kertaa ideoidaan helppo jauheliha-juureskastike, jolla voi ensin täyttää paprikoita – todella helppoa ja melko nopeaa – ja sen jälkeen voikin sitten askarrella onttoja makaroneja täytellen, niin saa ajatukset irti arjen murheista.

Maukas jauhelihakastike

Tarpeet

400 g (luomunaudan)jauhelihaa

500 g tomaattimurskaa (Muttia, jos on)

1 isohko porkkana karkeana raasteena

1 porkkanan kokoinen pala palsternakkaa karkeana raasteena

1 sipuli pieneksi pilkottuna

1–2 valkosipulinkynttä murskattuna ja pilkottuna

1–2 punaista chiliä putsattuna ja pilkottuna

ruokosokeria, (mielellään) sormisuolaa, pippuria, timjamia, rakuunaa ja haluttaessa voi kokeilla kanelia, kardemummaa, neilikkaa, muskottipähkinää, harissaa ja jopa piri-piriä.

Mausteista ei kuitenkaan (läheskään) kaikkea kerralla.

Öljyä paistamiseen

Tee

Valmistele raaka-aineet.

Valkosipulista muistutus: kynnestä poistetaan kanta, tehdään kevyt viilto ja kuori otetaan pois, painetaan lappeellaan olevalla veitsenterällä rakenne murskaksi ja pilkotaan kynsi.

Chilistä myös: poistetaan kanta, halkaistaan palko pituussuunnassa, vedetään lusikanvarrella siemenet ja siemenkannat pois ja pilkotaan putsattu chili.

Laita kasariin tilkka öljyä ja pala sipulia. Kun sipuli alkaa kiehua, lisää loput sipulit ja chili sekä kuivattu timjami, jos käytät sitä. Kuullota jokunen hetki.

Lisää jauheliha ja paista se hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää juurekset ja kuivattu rakuuna. Jatka sekoittamista minuutti tai pari.

Lisää tomaattimurska ja muut haluamasi mausteet. Voit huoletta lisätä hieman sokeria.

Anna keittyä, mielellään kannen alla. Saa olla vartista puoleen tuntiin, ei ole kovin tarkkaa sen kanssa.

Homma alussa lavuaarin reunalla. Huomaa kastikkeen paksuus!
Homma alussa lavuaarin reunalla. Huomaa kastikkeen paksuus! (Kuva Timo Ernamo)

Ja nyt täytät paprikaa!

Pistä uuni kuumenemaan kiertoilmalle 200 asteeseen tai jos ei kiertoilmaa ole, 220 asteeseen ja lämpö molemmin puolin.

Halkaise 2 paprikaa, poista kannat ja putsaa sisukset.

Laita uuniastiaan.

Kun kastike maustamisen, maistamisen ja trimmaamisen jälkeen maistuu hyvältä, sammuta hella ja täytä paprikat.

Viimeistele juustoraasteella ja paista uunissa 15–20 minuuttia.

Huom.! Aivan toisin kuin muinoin opetettiin, paprikoita ei kannata ryöpätä.

Soosia jää yli ja nyt aletaan päästä kuvituksen lupaamaan askarteluun.

Täytä pasta, muikea makaroni!

Avauskuvan putkimakaroneista tuhdimpi, Tuffoli, on sellainen jonka voi helposti latoa pystyasentoon. Rigatoni on siihen riskialtis, mutta onnistuu sekin joskus. Näyte-erässä rikoin sääntöjä ja ladoin makaronit makuulle.

Ratkaisu toimi kuin junan…

Jos ei moisia makaroneja lähikaupassa näy, voit tilata netistä nekin: https://www.ceestashop.fi/

Makaronit voi täyttää sellaisenaan tai kevyesti esikeittää. Silloin suosittelen 4-5 minuutin keittoaikaa, jota itse käytän. Ei pidä keittää liikaa, koska purutuntuma tulee säilyttää!

Siis maksimissaan puolet suositellusta kypsytysajasta (säästyy uuniaikaa).

Kastikkeen epätasaisuuden aiheuttaa jauhelihakastikkeen loppu, joka on lisätty keitokseen.
Kastikkeen epätasaisuuden aiheuttaa jauhelihakastikkeen loppu, joka on lisätty keitokseen. (Kuva Timo Ernamo)

Sillä aikaa, kun makaronit jäähtyvät, voit keitellä kastikkeen paseeratusta tomaatista. Tee se samaan tapaan kuin yllä oleva soosi, mutta jätä esim. rakuuna väliin. Vaivaa säästääksesi voit ostaa yrttimaustettua paseerattua tomaattia ja keitellä sitä esimerkiksi sipulin, valkosipulin, tuhdin mausteseoksen (ks. yllä) ja suolan sekä sokerin kanssa.

Tarkista maku ja kun se on hyvä, sammuta hella ja jätä kastike hellalle tekeytymään.

***

Laita uuni päälle samoin kuin yllä.

Täyttele jauhelihakastikkeella makaroneja ja asettele ne paistovuokaan. Levitä tomaattikastike päälle ja viimeistele komeus juustoraasteella.

Jos olet esikeittänyt makaronit, paistoaika on melko tarkkaan vartti. Muuten menee hiukan pitempään.

Jos soosit ovat onnistuneet, ruoka on oikeastaan fantastista.

Tuolta se näyttää ruokailun puolivälissä ja hyvää on.
Tuolta se näyttää ruokailun puolivälissä ja hyvää on. (Kuva Timo Ernamo)

Viiniksi suosittelen tälle pastaruoalle ripassoa Venetosta, paprikoille ehkä kuitenkin Riojan Reservaa (tai Crianzaa).

***

Et tämmöttist meill täll kertta.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 58-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa