Citroën C5 Aircrossin Eurooppa-versio lanseerattiin – auton pitäisi olla luokkansa mukavin katumaasturi

Euroopassa myytävät C5 Aircrossit ovat aitoja baskeripäitä, koska ne valmistetaan Ranskan Rennesissä sijaitsevassa tehtaassa.

Euroopassa myytävät C5 Aircrossit ovat aitoja baskeripäitä, koska ne valmistetaan Ranskan Rennesissä sijaitsevassa tehtaassa. (Kuva Citroen)

Mukavuudessa ei ole keskitytty pelkästään jousitukseen ja penkkeihin.

AUTOT Isompaa Sitikkaa kaipaaville on myyty viime aikoina eioota, koska merkin suurimpana sedanina toiminut C5 poistui tuotannosta heikon kysynnän vuoksi. Auto on kyllä saamassa entistä radikaalimman seuraajan, mutta sitä odotellessa Citroënin ystäviä ohjataan katumaasturin pariin. Ranskalaismerkki esitteli jo viimevuotisessa Shanghain autonäyttelyssä C5 Aircross -nimisen SUV:n, joka tulee nyt Eurooppaankin.

Auton linjat perustuvat kolmisen vuotta sitten lanseerattuun Aircross-konseptiin, mutta muotoja on toki laimennettu sarjatuotantoa varten. C5 Aircrossissa riittää silti yksilöllisiä ratkaisuja, jotka ulottuvat kylkien Airbump-suojista viirumaisiin valoihin. Konseptiauton erikoinen sivuikkunataitoskin on löytänyt tiensä tuotantomalliin, mutta pyöräkoko ja mittasuhteet ovat huomattavasti tutkielmaa tavanomaisemmat.

C5 Aircross aikoo erottua kilpailijoiden joukosta mukavuutensa avulla, joka onkin ollut yksi Citroënin kulmakivistä jo vuosikymmenten ajan. Perinteinen kaasunestejousitus on kuitenkin siirretty museon hyllylle, ja nyt taikamattomaista kyytiä tavoitellaan hydraulisilla tyynyillä varustetulla iskunvaimenninratkaisulla. Se on vakiona kaikissa C5 Aircrosseissa, ja sama koskee mukavuutta painottavia penkkejäkin. Advanced Comfort -istuimet tuotiin ensimmäisenä päivitettyyn C4 Cactukseen, ja nyt ne ovat löytäneet tiensä myös ranskalaismerkin isompaan katumaasturiin.

Tavaratilan vetoisuutta mainostetaan puolestaan luokkansa suurimmaksi, sitä riittää 580–720 litran verran.
Tavaratilan vetoisuutta mainostetaan puolestaan luokkansa suurimmaksi, sitä riittää 580–720 litran verran. (Kuva Citroen)

Takapenkkeihinkin on uhrattu ajatus jos toinenkin, ja niinpä takaosastolla on kolme erillistä istuinta. Niitä voi säätää pituussuunnassa, taittaa alas ja kallistaa erikseen. Tavaratilan vetoisuutta mainostetaan puolestaan luokkansa suurimmaksi. Sitä riittää 580–720 litran verran. Autossa ei ole panostettu pelkästään käytännöllisyyteen, vaan tyyliseikatkin on huomioitu. Niinpä C5 Aircrossiin saa peräti 30 yhdistelmää, jotka koostuvat erilaisista väreistä ja tehosteista.

Koriin on tarjolla seitsemän eri väriä, ja katon saa halutessaan mustana. Lisäksi autoon voi valita kolme eri väripakettia, jotka tuovat piristäviä tehosteita etuovien Airbump-ilmatyynyihin, etupuskuriin ja kattokaiteisiin. Kuskin edessä oleva mittaristo on puolestaan toteutettu 12,3-tuumaisella TFT-näytöllä, jonka esittämään grafiikkaan voi valita kolme eri tyyliä. Keskellä kojelautaa komeileva tietoviihdejärjestelmän kahdeksantuumainen ruutu on yhteensopiva Android Auton, Applen CarPlayn ja myös MirrorLinkin kanssa.

Takaosastolla on kolme erillistä istuinta, joita voi säätää pituussuunnassa, taittaa alas ja kallistaa erikseen.
Takaosastolla on kolme erillistä istuinta, joita voi säätää pituussuunnassa, taittaa alas ja kallistaa erikseen. (Kuva Citroen)

C5 Aircrossista on haluttu tehdä mahdollisimman rentouttava, joten mukavuudessa ei ole keskitytty pelkästään jousitukseen ja penkkeihin. Äänieristykseenkin on panostettu, ja niinpä etulasien väliin on laminoitu ääntä eristävä kalvo. Myös konehuoneen eristykseen on kuulemma panostettu tavallista enemmän, jotta moottorien pauhu ei kantautuisi matkustamoon.

Moottorivalikoima koostuu kahdesta bensakoneesta ja hieman yllättäen jopa kolmesta eri dieselvaihtoehdosta. 130-hevosvoimaisen PureTech-bensaturbon parina on aina kuusivaihteinen manuaali, kun taas 180-heppaisen bensamyllyn parina käytetään kahdeksanpykäläistä automaattia. Dieselpuolella tarjolla on puolestaan 130-hevosvoimainen BlueHDi kuusivaihteisella manuaalilla, sama mylly kahdeksanportaisella automaatilla ja 180-heppainen BlueHDi myöskin kahdeksanvaihteisella automaatilla. Lisäksi ensi vuoden lopulla on tulossa vielä pistokehybridi.

Euroopassa myytävät C5 Aircrossit ovat aitoja baskeripäitä, koska ne valmistetaan Ranskan Rennesissä sijaitsevassa tehtaassa. Myynti alkaa loppuvuodesta, mutta Suomessa auto saatetaan nähdä vasta ensi vuoden puolella.

Lue myös: Citroën aikoo keksiä sedanin uudelleen – ja palaa ranskalaiseen avantgardistiseen muotoiluun

Kommentoi Facebookissa