Dekkarikirjailija haistoi hamppuviljelmän

Uuden dekkarinsa tapahtumapaikkoja tutkaillessaan Wexi Korhonen törmäsi taannoin Tampereella hamppuviljelmään.

Uuden dekkarinsa tapahtumapaikkoja tutkaillessaan Wexi Korhonen törmäsi taannoin Tampereella hamppuviljelmään. (Kuva Tapio Anttila)

Wexi Korhonen vainusi yleistyvän huumeongelman rantapuistosta.

HUUMEET Dekkarikirjailija Wexi Korhonen teki yllättävän löydön kierrellessään Tampereen Lielahdessa Näsijärven rantamaisemissa. Ylöjärven rajalla Ryydynlahden rantaan rakennettujen upeiden omakotitalojen hinnat kuuluvat miljoonaluokkaan.

Täällä asuvat Tampereen rikkaat kuten muun muassa Tapolat, veneonnettomuudessa hukkunut Petteri JussilaJutta Gustafsbergin edesmennyt mies – ja onpa rantatontilla nähty Matti Nykänenkin haravoimassa pihaansa.

– Juuri tästä syystä kiertelin siellä kuvailemassa mahdollisia tulevan kirjan maisemia, Wexi Korhonen kertoo.

Korhonen oli suunnittelemassa dekkareidensa päähenkilön Kari Salon edesottamuksia käsittelevän sarjan ensi vuonna ilmestyvää yhdeksättä teosta.

Alueelta löytyy myös rakentamatonta rantaa ja puistoalueita tonttien välissä. Korhonen kiinnitti huomiota laajaan pensaikkoon, joka ei ollut lainkaan ruskassa. Kasvit olivat syksyn väreistä erottuvia, edelleen kesävihreitä lehtiä kantavia.

–  Arvasin heti mistä kasvista on kysymys. Olen asunut taannoin Pispalan katveessa Tahmelassa, siellä osuin koirani ansiosta vastaavan rantaryteikköön perustetun hasisviljelmän pakeille. Mutta vähintäänkin yllättävää on, kun sellainen löytyy tästä naapurustosta, Korhonen virnistää.

Yhä yleisempi ongelma

Nimettömänä esiintyvä asiantuntija huumepoliisista kertoi Wexi Korhoselle, että näin nykyään yhä yleisemmin toimitaan.  Tekijä ei jää kiinni kuin verekseltään. Viedään keväällä sopivaan kasvupaikkaan säkki kukkamultaa ja hampun siemenet. Rantakosteikossa ei tarvitse huolehtia edes kasvien kastelusta.

Luonto tekee tehtävänsä ja syksypuolella voi sitten nauttia omasta sadosta. Päihdyttävä vaikutus on kasvin erittämässä hartsissa, jota löytyy kukinnoissa ja ylimmissä lehdissä. Hampun kukintoja ja versoja kuivatetaan kannabikseksi, marijuanaksi.

Hampun kasvattaminen on yhä yleisempää, sitä harrastetaan myös yleisillä rannoilla. (Kuva Tapio Anttila)
Hampun kasvattaminen on yhä yleisempää, sitä harrastetaan myös yleisillä viheralueilla. (Kuva Tapio Anttila)

Toisin kun nyt syksyllä, kesän keskellä hamppukasvia on todella vaikea havaita, etenkin jos viljelmä on riittävän pieni. Huumepoliisissa myönnetään, että ovelasti perustetuille viljelmille ei voida juurikaan tehdä mitään.

Yleensä kannabista kasvatetaan vain oman tai kaveripiirin käyttöön. Joitakin vuosia sitten Keskusrikospoliisi arvioi, että Suomessa oli ainakin tuhat laitonta hamppuviljelmää. Vuonna 2012 takavarikoitiin 18 000 kannabiskasvia, seuraavana vuonna jo 23 000 kappaletta. Viljelmien määrä kasvaa koko ajan.

Muita huumeita ja niiden johdannaisia on nykyisin Suomessa tarjolla enemmän kuin koskaan, perinteisistä huumeista nopeimmin on yleistynyt kokaiini. Tullin mukaan uusia aineita tunnistetaan noin sata erilaista vuodessa.

Rikos on vanhentunut

Vaikka kokenut dekkarikirjailija onkin, Wexi Korhosen teksteissä ei pössytellä hasista. Tänä syksynä ilmestyi Salo-sarjan kahdeksas teos Pystyyn kuollut, jossa yksityisetsivä saa erikoisen tehtävän kolmelta muukalaislegioonan veteraanilta.

Korhonen yrittää muistella, onko yhdessäkään hänen dekkarissaan aikaisemmin olleet huumeet rikoksen keskiössä.

– Eipä taida olla. Pystyyn kuolleessa yksityisetsivä Kari Salo taitaa ryypätä alkoholia joka ainoassa kohtauksessa, joten raittiusasian edistäjäksi kirjasta ei toki ole, Wexi Korhonen naurahtaa.

Ensi vuonna ilmestyvään murhamysteeriin liittyvät sattumalta myös huumeet. Kirjailija vakuuttaa, että hän on itse vain kerran kokeillut hasista. Rikos on jo vanhentunut.

– Olin joskus 1990-luvulla interreilaamassa Euroopassa ja silloinen tyttöystäväni houkutteli kokeilemaan. Hän tuli tottuneena oikein hyvälle tuulelle. Minä taas voin lähinnä pahoin. Kun en ole ikinä polttanut tupakkaa, niin kokeilu jäi turhaksi. Ei sellaista keuhkoihin voi vetää, jos ei ole tottunut nikotinisti.

Wexi Korhosen tuotanto

  • Sky Divers – tappajat taivaalta (WSOY 1984)

  • Viimeinen sukellus (Gummerus 1989)

Kari Salo -sarja

  • Kiusaksi kuiskattu murha (Gummerus 1999)
  • Kuka pelkää kuolemaa (Gummerus 2000)
  • Pahempi kuin murha (Gummerus 2001).
  • Tunnustus tai kuolema (Gummerus 2002)
  • Perintönä murha (Gummerus 2003)
  • Kuoleman kuva (Gummerus 2004)
  • Murhakoodi (Gummerus 2006)
  • Pystyyn kuollut (Revontuli 2016)

Wexi Korhosen kotisivut: http://www.phpoint.fi/wexikorhonen/

Kustantajan kotisivut: www.revontuli.net

Kommentoi Facebookissa