Diego Maradona on kuollut – jalkapalloa suurempi traaginen hahmo

Diego Maradona (1960-2020) oli uransa huipulla vuoden 1986 MM-kisoissa, joissa johdatti Argentiinan maailmanmestaruuteen

Diego Maradona (1960-2020) oli uransa huipulla vuoden 1986 MM-kisoissa, joissa johdatti Argentiinan maailmanmestaruuteen. (Kuva AOP)

Diego Maradona kuoli 60-vuotiaana. Hän oli 1980-luvulla maailman paras jalkapalloilija.

JALKAPALLO Jalkapallomaailmaa kohtasi keskiviikkona suru-uutinen Diego Maradonan kuolemasta. Maradona oli lokakuun 30. päivänä täyttänyt 60 vuotta.

Maradonan kuolema järkyttää ympäri maailman, mutta yllätyksenä uutinen ei tullut. Huonojen elämäntapojensa takia hän oli pitkään kärsinyt terveysongelmista.

Maradona oli varmasti 1980-luvun paras hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Hänen peliälynsä ja pallonkäsittelytaitonsa hakevat vertaistaan.

Meksikossa 1986 pelattua MM-turnausta ei turhaan kutsuta Maradonan kisoiksi. Tuolloin hän oli uransa huipulla johdattaen Argentiinan maailmanmestaruuteen.

Seurajoukkuetasolla Maradona edusti uransa huippuvuosina 1980-luvulla Boca Juniorsia, FC Barcelonaa ja Napolia. Napolissa hänestä tuli kaupungin ikuinen sankari seuran voitettua Italian Serie A:n mestaruuden 1987 sekä 1990.

Napolissa mestaruuksissa kyse oli suuremmista asioista kuin pelkästään jalkapallosta. Köyhemmästä Etelä-Italiasta tullut Napolin joukkue päihitti rikkaan pohjoisen joukkueet AC Milanin, Interin ja Juventuksen.

Pohjois-Italiassa Etelä-Italiaan ja varsinkin Napoliin suhtaudutaan pilkallisesti. Kun Napoli 1980-luvulla saapui pelireissulle Milanoon tai Torinoon, esiintyi katsomossa banderolleja tekstillä ”Maradona, tervetuloa Italiaan”.

Myös Argentiinan 1986 maailmanmestaruudessa oli vahvaa poliittista sävyä. Puolivälieräottelussa Englantia vastaan Maradona teki maalin kädellään, mutta osuma hyväksyttiin. Maradonan itsensä mukaan siinä oli Jumalan kättä.

Juttuvinkki: Suomi oli lähellä jalkapallon MM-kisapaikkaa – Karpaattien Maradona pilasi unelman

Hieman myöhemmin Maradona teki toisen maalin. Hän pujotteli melkein koko kentän läpi englantilaisten oltua tilanteessa voimattomia.

Voittoa Maradona piti kostona neljä vuotta aiemmin käydystä Englannin ja Argentiinan välisestä Falklandin sodasta. Argentiinassa monet olivat hänen kanssaan samaa mieltä.

Peliuransa jälkeen Maradona myönsi ihan virallisesti tehneensä käsimaalin Englantia vastaan. Hän ilmoitti, että oli aivan uskomattoman hienoa tehdä maali Englantia vastaan kädellä.

Maradonan uralla oli myös vähemmän loisteliaita hetkiä. Napolin vuosinaan hän kärsi huumeongelmista. Ilkeän julkisuuden hän vältti niin kauan kun oli Napolin joukkueen taustalla vahvasti vaikuttaneen mafian suojeluksessa.

Vuoden 1990 MM-kisojen jälkeen, joissa Argentiina sijoittui toiseksi, alkoi Maradonan alamäki. Italiassa raivostutti, kun Italia oli hävinnyt Argentiinalle MM-kotikisojensa välieräottelussa.

Maradonaa ei Napolissa pidetty enää suojeluksessa. Hän sai huumeiden takia 1991 kahden vuoden pelikiellon.

Maajoukkuetasolla Maradona yritti paluuta huipulle vielä 1994 MM-kisoissa. Ne kisat päättyivät häneltä kahden ottelun jälkeen dopingkäryyn. Puhtailla keinoilla Maradona ei olisi kyennyt enää selviytymään huippujalkapalloilun rasituksista.

Maradona pelasi vielä 1995-1997 kotimaassaan Argentiinassa Boca Juniorsin joukkueessa. Pelaajauransa jälkeen hän toimi valmentajana, mutta pääsi enemmän julkisuuteen yksityiselämänsä sekoilujensa takia.

Vuonna 2010 Maradona valmensi Argentiinan joukkuetta MM-kisoissa. Lionel Messin tähdittämän Argentiinan tie päättyi noloon puolivälierätappioon Saksalle. Romahdus johtui ennen kaikkea Maradonan puutteellisista taktisista taidoista.

Viimeisen kerran Maradona esiintyi MM-kisoissa Venäjällä 2018 katsojana vip-aitiossa. Hänen kerrottiin olleen todella juovuksissa.

Maradonan elämäntarinassa on paljon yhtäläisyyksiä Matti Nykäsen kanssa. Molemmat olivat 1980-luvulla lajinsa ehdottomia ykkösiä. Yksityiselämän heillä sotki vaikea yhdistelmä: päihteet sekä impulsiivinen luonne.

Nykänen kuoli 55-vuotiaana. Maradona 60-vuotiaana.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Taantuman selättänyt Teemu Pukki takoo taas maaleja – vuoristorata ei yllätä

Kommentoi Facebookissa