Kirjallisuuden Finlandia-voittajat julkistettiin – lukijat valitsivat omat suosikkinsa

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Anni Kytömäki on hämeenkyröläinen kirjailija.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Anni Kytömäki on hämeenkyröläinen kirjailija. (Kuva Terhi Ylimäinen)

Voittajat eri kategorioissa valittiin kuuden ehdokkaan joukosta.

FINLANDIA Suomen Kirjasäätiö on jakanut vuoden 2020 Finlandia-palkinnot. Palkinnonsaajat julkistettiin Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa. Jokainen palkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Anni Kytömäki on kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja teoksellaan Margarita (Gummerus). Kytömäki (s. 1980) on hämeenkyröläinen kirjailija, jonka esikoisromaani Kultarinta oli ilmestymisvuonnaan 2014 Finlandia-ehdokkaana. Voittajan valinnan teki kapellimestari Hannu Lintu. Näin hän kertoo perusteluissaan:

”Kirjan kieli viettelee mukaansa ja sen kerronta kannattelee lukijaansa värikkään jatkumonsa aalloilla. Kuvaat taitavasti paitsi sitä nollahetkeä, josta Suomen kasvu kohti modernia yhteiskuntaa alkoi, myös yksilön ponnisteluja tuon kasvun välillä järjettömissäkin käänteissä. Osoitat, että kaikki taistelut – niin sota kuin jälleenrakennuskin – aiheuttavat omat uhrinsa. Me lukijat tiedämme, että nuo ponnistelut paremman tulevaisuuden hyväksi jatkuvat edelleen.”

Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja on Marko Tikan ja Seija-Leena Nevalan teos Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948 (Atena). Valitsijana toimi Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Kielletyt leikit sukeltaa tanssikiellon Suomeen sota-aikana. Nykyihmisestä voi tuntua oudolta, että sotaa käyvässä maassa poliisilla oli resursseja tehdä ratsioita nurkkatansseihin eli luvatta järjestettyihin tanssiaisiin.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Anja Portinin romaani Radio Popov (S&S). Anja Portin (s. 1971) on helsinkiläinen kirjailija, joka kirjoittaa sekä aikuisille että lapsille. Perinteikäs suomenruotsalainen S&S saa Finlandia-palkinnon ensimmäistä kertaa vain suomeksi julkaistusta teoksesta. Teoksen on kuvittanut Miila Westin.

Voittajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta näyttelijä Christoffer Strandberg. Hän kirjoittaa lukukokemuksestaan muun muassa näin:

”Radio Popov on fantastinen satu, mutta myös riipaiseva, todellisuuteen ankkuroitu tarina inhimillisyydestä. Täällä maailmaa ja ihmisiä ei katsota mustavalkoisten lasien läpi. Unohdettujen lapsien vanhempia ei demonisoida. Tämä ei ole tarina hyvän ja pahan kamppailusta. Tämä on tarina, joka keskittyy hyvään sen pienissä ja suurissa muodoissa kaikesta pahasta huolimatta.”

Kirjasäätiön verkkosivujen äänestyksessä lukijat äänestivät omia suosikkejaan jokaisessa palkintokategoriassa. Lukijoiden suosikit vuoden 2020 ehdokaskirjoista ovat kaunokirjallisuudessa Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa (WSOY), tietokirjallisuudessa Juha Taskisen Jää hyvin, saimaannorppa (Docendo) ja lasten- ja nuortenkirjallisuudessa Aino Havukaisen & Sami Toivosen Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla (Otava).

Lue myös: Valtionpalkinto 14 ansioituneelle taiteilijalle ja taideyhteisölle – palkintojen yhteissumma 226 000 euroa

Kommentoi Facebookissa