Donald Trump julistaa tukahduttavansa USA:ta kuohuttavat mellakat – ”Olen lain ja järjestyksen presidentti”

Poliisirivistöjen välissä kävellyt Donald Trump vieraili puheensa jälkeen Valkoista taloa vastapäätä sijaitsevalla kirkolla.

Poliisirivistöjen välissä kävellyt Donald Trump vieraili puheensa jälkeen Valkoista taloa vastapäätä sijaitsevalla kirkolla. (Kuva AOP)

Poliisien käsissä menehtyneen George Floydin kuolinsyyksi on vahvistettu tukehtuminen.

MELLAKAT Yhdysvaltoja ovat kuohuttaneet mielenosoitukset ja mellakat, jotka saivat alkunsa väärennetyllä setelillä maksaneen mustaihoisen George Floydin kuolemasta poliisin käsissä. Uuden ruumiinavausraportin mukaan Floyd kuoli tukehtumiseen. Aikaisemmin esitettiin, että kuolema olisi aiheutunut sydänongelmien, päihteidenkäytön sekä poliisien toiminnan yhteisvaikutuksena.

Floydia polvellaan kaulan alueelta painanut poliisi Derek Chauvin on pidätetty kolmannen asteen murhasta syytettynä, yhteensä neljä poliisia irtisanottiin. Se ei ole kuitenkaan laannuttanut mielenosoituksia, jotka ovat usein yltyneet väkivaltaisiksi mellakoiksi ja ryöstelyiksi.

Kymmeniin kaupunkeihin on julistettu ulkonaliikkumiskieltoja. Protestointia ovat käyttäneet hyväkseen myös aseiden kanssa liikkuvat äärioikeistolaiset sekä kauppoja ryöstelevät anarkistit. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut suunnittelevansa Antifa-järjestön luokittelemista terroristijärjestöksi.

Donald Trump piti myös puheen Valkoisen talon ruusutarhassa, mielenosoitusten jatkuessa samaan aikaan lähistöllä. Trump totesi, että kaikki amerikkalaiset ovat oikeutetusti järkyttyneitä George Floydin kuolemasta, ja hän tulee saamaan perheensä kanssa oikeutta.

Tutun uhmakkaasti esiintynyt presidentti kuitenkin jatkoi, että ei aio antaa vihaisten väkijoukkojen hukuttaa rauhanomaisia protesteja.

– Suurimmat mellakoiden uhrit ovat rauhaarakastavat asukkaat köyhimmissä yhteisöissä, ja tulen heidän presidenttinään taistelemaan pitääkseni heidät turvassa. Taistelen suojellakseni sinua. Olen lain ja järjestyksen presidentti, ja kaikkien rauhanomaisten protestoijien liittolainen.

Juttuvinkki: Tiesitkö, että Amerikan Yhdysvaltoja ei olisi ehkä olemassa ilman Suomea?

Trump kertoi mellakoiden aiheuttamista kuolonuhreista, väkivaltaa kohdanneista tahoista ja vandalisoiduista muistomerkeistä. Presidentti uhkasi mobilisoivansa liittovaltion kaikki siviili- ja sotilaalliset voimat pysäyttääkseen ryöstelyn. Jos jokin kaupunki tai osavaltio kieltäytyy tekemästä tarvittavia toimenpiteitä, Trump kertoi ottavansa käyttöön armeijan ja ratkaisevansa ongelman heidän puolestaan.

Puheen jälkeen Trump käveli Valkoista taloa vastapäätä sijaitsevalle mellakoissa vaurioita kärsineelle St. Johnin episkopaalikirkolle ja piti Raamattua käsissään valokuvaajille.

Mielenosoituksilla uskotaan olevan vaikutuksia myös tuleviin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, ja protestoijista ehdoton valtaosa on Donald Trumpin vastustajia. Demokraattien presidenttiehdokas, Barack Obaman entinen varapresidentti Joe Biden, on mustan väestönosan suosikki, mutta hän ei ole onnistunut nostamaan profiiliaan kaaoksen keskellä.

Joe Biden, 77, on linnoittautunut koronavirusepidemian johdosta kotitalonsa kellariin, ja on nettikommentoinnin lisäksi tavannut vain harvoja mielenosoittajia maski kasvoillaan. Donald Trump, 73, ei ole suostunut käyttämään maskia julkisesti.

Tärkeimmäksi asiaksi presidentinvaalien kannalta arvioidaankin nousevan Yhdysvaltain talouden kehitys, sillä koronaviruksen myötä maan heikon sosiaaliturvan varaan on joutunut kymmeniä miljoonia työttömiä.

Lue myös: Koronavirus sekoitti USA:n presidentinvaalit – uutislähetyksiä hallitseva Donald Trump joutuu kyselyiden mukaan tiukoille

Kommentoi Facebookissa