Dopingrikkomus – Lotta Harala kärsi kolmen kuukauden kilpailukiellon

Lotta Harala on Suomen pika-aitureiden kärkikastia

Lotta Harala on Suomen pika-aitureiden kärkikastia. (Kuva AOP)

Lotta Harala jäi kiinni kielletystä aineesta. Selitys vahingosta uskottiin.

YLEISURHEILU Suomalaisesta yleisurheilusta kantautui talvipakkasten keskeltä kohu-uutinen, kun tuli tieto aitajuoksija Lotta Haralan dopingrikkomuksesta. Suomen Urheiluliiton tiedotteen mukaan Haralan elokuussa Espoon gp-kilpailussa antamasta dopingnäytteestä löytyi viitteitä 5-metyyliheksaani-2-amiinista (1,4-dimetyylipentyyliamiini), joka on kilpailussa kielletty piriste.

Kyseistä ainetta on joissakin ravintolisissä. Haralan mukaan aine oli peräisin kreatiinivalmisteesta, jota hän käytti ennen Espoon kilpailua. Positiivisen näytteen tuonutta ainetta ei mainittu kreatiinivalmisteen ainesosasisällössä.

Selitys vahingosta on uskottava. SUL:n tiedotteessa kerrotaankin, että kielletyn aineen pitoisuus näytteessä oli erittäin pieni (noin 100 ng/ml), joka Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan mukaan osoittaa, ettei aineella todennäköisesti ollut merkitystä kilpailusuorituksessa. Kurinpitolautakunta piti Haralan rikkomusta tahattomana.

Harala pystyi todistamaan luotettavasti, että kyseinen kielletty aine on joutunut hänen elimistöönsä sellaisesta ravintolisänä käytettävästä lisäravinnevalmisteesta, jonka tuoteselosteesta ei voi päätellä, että valmiste sisältäisi kyseistä kiellettyä ainetta.

Ravintolisä oli eri valmistajan tuote, mitä Harala normaalisti käyttää.

– Normaalisti käyttämäni @fastfinland kreatiini oli heinäkuun lopulla loppumaisillaan ja kreatiinikuuriani oli vielä viikko edessä. Niinpä tilasin uuden kreatiinipurkin, mutta se oli väliaikaisesti Fastin varastolta loppunut, joten käytin kreatiinikuurini viimeiset viisi päivää eri merkin kreatiinituotetta, Harala kertoo SUL:n tiedotteen mukaan.

Juttuvinkki: Absurdeista olympiakisoista 40 vuotta – Urho Kekkonenkin oli mukana

Harala sai kolmen kuukauden urheilun toimintakiellon, jonka on jo kärsinyt. Kurinpitolautakunta hylkäsi Haralan Espoon gp -kilpailun 100 metrin aitajuoksussa tekemät tulokset, mutta jätti voimaan Haralan Espoon kilpailun jälkeen juoksemien kilpailujen tulokset.

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani on Haralan puolesta pahoillaan.

– Urheilijat joutuvat joskus täysin kohtuuttomienkin tilanteiden eteen sinänsä tärkeissä antidopingvaatimuksissaan. Minua harmittaa tapahtunut erityisesti Lotan itsensä puolesta. Lotta on upea ihminen, urheilija ja esikuva, eikä tämä tapahtunut muuta asiaa miksikään. Inhimillisiä vahinkoja tapahtuu meille kaikille elämässämme, Itani toteaa SUL:n tiedotteessa.

Maailman antidopingtoimisto Wadalla ja kansainvälisellä yleisurheiluliitolla on mahdollisuus valittaa Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksestä. Todennäköisesti Haralalle ei kuitenkaan tule enää lisäseuraamuksia.

Teksti Otto Palojärvi / SUL:n tiedote

Lue myös: Veronmaksajille valtava lisälasku Olympiastadionista – katsojat kurkkivat pylväiden takaa

Kommentoi Facebookissa