Duudsonit Activity Parkin katto petti – ”Tämä on ollut erittäin suuri järkytys meille kaikille”

Teeveestä tuttujen Duudsoneiden nimeä kantavia sisäaktiviteettipuistoja löytyy Suomessa etelästä pohjoiseen.

Teeveestä tuttujen Duudsoneiden nimeä kantavia sisäaktiviteettipuistoja löytyy Suomessa etelästä pohjoiseen. (Kuva AOP)

Elämystehtaan omistaja kertoo onnettomuudesta, jossa henkilövahingoilta vältyttiin.

MATKAILU Elämystehdas Lapparin katto petti Duudsonit Activity Parkin kohdalla Torniossa torstaina 15.3. klo 18.50. Henkilövahingoilta vältyttiin ja viranomaiset ovat tutkimustensa jälkeen todenneet tilat turvallisiksi vaurioitunutta kohtaa lukuun ottamatta. Virallinen onnettomuusraportti on luvattu kuuden kuukauden kuluessa.

Elämystehdas Lappari on noin 12 000 neliömetrin suuruinen tila Tornion keskustassa. Ravintoloiden, kuntosalin ja tapahtuma-areenan lisäksi tiloissa on Duudsonit-sisäaktiviteettipuisto, jollaisia löytyy myös muualta Suomesta. Elämyspuistossa voi temppuilla muun muassa laajalla trampoliini- ja skeittialueella.

Katossa olevista muista palkeista poikkeavalla tavalla kiinnitetyn kattopalkin pää tippui alas metallisen kiinnikkeen petettyä. Itse palkki säilyi ehjänä. Katto repeytyi auki noin neljä metriä leveältä ja 10 metriä pitkältä alueelta.

Aukosta tippui sisään lunta ja katon eristeitä, muut kattorakenteet eivät tippuneet maahan saakka. Vastaavaa kiinnitystapaa on käytetty yhden hallin nurkassa, muut palkit ovat betonisten niskojen päällä.

– Kyllä tämän on ollut erittäin suuri järkytys meille kaikille. Ammattilaiset ja viranomaiset ovat tutkineet rakennuksen huolellisesti useaan kertaan ja olemme tehneet kaikki vaaditut toimenpiteet turvallisuuden takaamiseksi, sanoo Elämystehdas Lapparin omistaja Veli-Matti Mykkälä.

Halli on rakennettu vuonna 1988 ja Elämystehdas Lappari avattiin heinäkuussa 2016. Rakennusvaiheessa rakennustarkastus kiinnitti erityishuomiota laajarunkoisen hallin katon kestävyyteen. Rakennuksen liimapuupalkkeihin teetettiin Inspectalla erityismenettelynä rakennuksen kantavien rakenteiden sekä liitosten aistinvarainen tarkastus. Tarkastuksessa ei havaittu akuutteja korjaustarpeita.

– Äärimmäisen ikävää on ollut lukea, kuinka Duudsonit Activity Parkin henkilökuntaa on syyllistetty. He toimivat kuitenkin parhaansa mukaan ja ohjasivat asiakkaat turvallisesti ulos rakennuksesta. He ovat myös saaneet positiivista palautetta vakiokävijöiden vanhemmilta, Mykkälä kiittelee.

Omistaja kertoo, että sosiaalisessa mediassa on spekuloitu katossa havaituista vuodoista syynä palkkien pettämiseen. Vuodoilla ei ole vaikutusta katon rakenteelliseen kestävyyteen. Tasakattoisessa rakennuksessa kattokaivot jäätyvät ja vuotavat helposti. Sama ongelma on monissa uusissakin rakennuksissa. Katon vuotoja on korjattu mahdollisuuksien mukaan aina, kun niitä on havaittu. Kattokaivoihin on asennettu sulatuskaapeleita ja niiden määrää lisätään.

– Teemme kaikkemme, että saamme myös Duudsonit Activity Parkin avattua mahdollisimman pian, mutta sitä ennen teemme ylimääräisiä tukirakenteita kattoon, Mykkälä vakuuttaa.

  • Videolla Duudsonit Activity Parkin esittely – Duudsonit

Kommentoi Facebookissa