Edessä on poikkeuksellinen juhannus – poliisi toivoo malttia liikenteessä ja keskikesän juhlinnassa

Liikenne voi moninkertaistua monilla pääteillä juhannuksen aatonaattona.

Liikenne voi moninkertaistua monilla pääteillä juhannuksen aatonaattona. (Kuva Fotolia)

Juhannusliikenteessä rattijuoppojen määrä on lähes kolminkertainen alkutalven vastaavan pituiseen aikaan verrattuna.

JUHANNUSLIIKENNE Poliisi arvioi juhannusliikenteen olevan vilkkaimmillaan torstaina puolestapäivästä iltaan. Liikenne voi moninkertaistua monilla pääteillä juhannuksen aatonaattona. Paluuliikenteen huippu osunee sunnuntai-iltapäivään. Paluuliikenne tulee olemaan kesälomien alkamisesta johtuen menoliikennettä hiljaisempaa.

– Poliisi valvoo meno- ja paluuliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista.

Juhannusliikenteessä rattijuoppojen määrä on lähes kolminkertainen alkutalven vastaavan pituiseen aikaan verrattuna. Useampana peräkkäisenä päivänä käytetty alkoholi saattaa vaikuttaa siten, ettei ajoon lähtevä kuljettaja välttämättä tiedosta omaa tilaansa ja tapauskohtaisesti promilleja voi olla veressä vielä paljonkin.

– Epävarmoissa tapauksissa kannattaa siirtää matkalle lähtöä suosiolla siten, että välissä on kokonainen selvä päivä, neuvoo Petri Pahkin.

Ravintoloiden aukiolorajoitusten takia keskikesän juhlinta myös näkyy ja kuuluu kaupungeissa.
Ravintoloiden aukiolorajoitusten takia keskikesän juhlinta myös näkyy ja kuuluu kaupungeissa. (Kuva Fotolia)

Juhannusaattona ja juhannuspäivinä poliisi keskittää rattijuopumusvalvontaa muun muassa mökkiliikenteeseen. Ja vaikka suomalaiset suuntaavat edelleen paljon mökeille ja vesien äärelle, myös kaupunkijuhannusten suosio on poliisin havaintojen mukaan kasvanut selvästi.

– Kaupunkien keskustat eivät enää tyhjene samalla lailla kuin aiemmin. Tänä vuonna ravintoloiden aukiolorajoitusten takia keskikesän juhlinta myös näkyy ja kuuluu kaupungeissa varmasti totuttua näkyvämmin ja varhaisemmin, ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisilaitokselta toteaa.

Vilkas menoliikenne tarkoittaa myös tavallista hitaampia ajonopeuksia. Ylikomisario Kai Loukkaanhuhta painottaa, ettei ohittelusta ole mitään hyötyä ruuhkaliikenteessä – päinvastoin: jokainen ohitustilanne aiheuttaa nopeuseroja autojonossa, mikä taas lisää onnettomuusriskiä.

– Maantiellä jonossa ajavien autojen keskinäinen turvaväli on noin 3–4 sekuntia. Jos esimerkiksi Turun ja Kustavin välisellä matkalla tekee kymmenen ohitusta, 1–2 autoa kerralla, perille pääsee noin minuuttia aikaisemmin, Loukkaanhuhta havainnollistaa.

Juttuvinkki: Uusi vesiliikennelaki edellyttää, että veneessä on päällikkö – huolehtii tarvittaessa kaikille pelastusliivit päälle

Tieliikenteen lisäksi poliisi valvoo juhannusliikennettä vesillä. Kesäkuun alusta voimaan tulleen vesiliikennelain mukaan jokaisessa veneessä on oltava päällikkö, joka kantaa veneessä vastuun paitsi liikkumisesta myös turvallisuudesta. Lisäksi reittisuunnittelua vaativilla matkoilla veneessä pitää olla mukana merikartta.

Huviveneilyssä juopumuksen raja rikoslain mukaan on yksi promille. Lain mukaan kuljettaja kuitenkin voi syyllistyä rikokseen, vaikka promillemäärä jäisikin alle promillen rajan, jos kuljettajan ajokyky on huonontunut. Valvonnalla pyritään ensisijaisesti vähentämään myös ruorijuopumuksia ja lisäämään pelastusliivien käyttöä. Vuosittain vesillä hukkuu Suomessa noin 170–250 henkeä.

Uuden tieliikennelain mukaan myös maantieliikenteessä poliisi voi keskeyttää päihtyneen autoilijan matkan, vaikka promillemäärä jäisikin alle 0,5 promillen rangaistavuusrajan.

Lue myös: Tieliikennelaki muuttuu – tien vasempaan reunaan saa jatkossa pysäköidä ja alkamisajan voi raapustaa kynällä paperille

Kommentoi Facebookissa