Edmonton Oilers kiinnostui – Granlund otti riskin

Markus Granlund siirtyi Vancouver Canucksista Edmonton Oilersiin.

Markus Granlund siirtyi Vancouver Canucksista Edmonton Oilersiin. (Kuva AOP)

Markus Granlund sai uuden alun NHL-uralleen suomalaisperinteitä tihkuvassa Edmonton Oilersissa.

JÄÄKIEKKO Markus Granlund tarvitsi uuden alun NHL-uralleen. Edmonton Oilers kiinnostui, ja Granlund otti riskin.

Oilers, vanha dynastiaseura, on rypenyt huolella, vaikka on päässyt tekemään kärkivarauksia vuosi toisensa jälkeen. General managereita ja valmentajia on mennyt kuin pyöröovissa. Hyökkääjä Granlund suhtautuu tyynesti seuran kärsineeseen maineeseen.

– En oikeastaan epäröinyt, vaikka seurajohto on vaihtunut paljon. Nyt on kuitenkin uusi GM (Ken Holland) ja uusi koutsi (Dave Tippett). Seura osoitti kiinnostusta ja halusi minut tänne. Siltä kantilta tein valinnan, Granlund kertoo.

– Oilers on hyvä ja perinteikäs seura. Viime vuosina ei ole mennyt niin hyvin, mutta nyt täällä on mun mielestä hyvä aihio. Edmontonissa minulla on kaikki jo kunnossa asumisen suhteen. Kun joukkueeseenkin pääsee pikkuhiljaa sisään, kivaa on ollut.

Granlundin ja Vancouver Canucksin välinen sopimus umpeutui kesällä. Edmontonin tarjoamaan sopimuspaperiin Granlund kirjoitti nimensä alle rajoittamattomana vapaana agenttina. Uusi pelaaja viihtyy uuden valmentajan komennossa.

– Tippettistä olen saanut ihan hyvän kuvan. Olen kyllä tykännyt hänen tavastaan valmentaa. Vaikuttaa rehelliseltä jätkältä sekä penkillä että jään ulkopuolella.

Granlundin, 26, ottama riski näyttää tuottaneen tulosta. Edmonton on voittanut tuoreen kauden kaikki neljä otteluaan, ja suomalaishyökkääjä on päässyt jäälle jokaisessa. Torstaina Edmonton voitti vieraissa New Jersey Devilsin maalein 4-3. Granlund pelasi Oilersin nelosketjussa ruotsalaisen Joakim Nygårdin ja sveitsiläisen Gaetan Haasin kanssa.

– Ei ehkä paras peli meiltä. Toisaalta on hyvä merkki, että pystytään ottamaan kaksi pistettä, vaikka pelataan vähän huonomminkin. Se on pitkässä kaudessa tärkeä asia. Omalla ketjulla ei saatu oikein mitään aikaan. Kun on uusia kavereita rinnalla, se ottaa aikansa. Tärkeintä silti, että joukkue voitti.

– Kukaan joukkueen ulkopuolella ei tainnut uskoa, että saadaan näin hyvä alku. Totta kai itse uskottiin. Joka peliä lähdetään voittamaan. Täytyy muistaa, että kausi on pitkä, ja välillä tulee alamäkiäkin. Ne täytyy vaan pystyä pitämään lyhyinä.

Edmontonin ykkösmaalivahdin paikasta käydään mielenkiintoista taistelua, sillä Mikko Koskinen ja Mike Smith ovat toistaiseksi jakaneet torjuntavastuun. Koskinen kiittelee kokeneen Smithin tulemista joukkueeseen.

– Tosi hieno homma, hyvä jätkä. Hän tuo paljon johtajuutta ja tietotaitoa pukukoppiin. Arvostettu kaveri, Koskinen kuvaili Smithiä torstaisen ottelun jälkeen.

– Olen tosi onnellinen, että hän on täällä. Minä taas yritän tehdä omaa juttuani ja pysäyttää kiekkoja mahdollisimman hyvin. Osaan sen paremmin kuin johtajuusjutut.

Markus Granlund aloitti NHL:ssä kuusi vuotta sitten. Ensimmäisestä seurastaan Calgary Flamesista hän siirtyi kesken kauden 2015–2016 Vancouveriin. Turhan usein kaudet ovat menneet rikkonaisiksi.

– Nyt toivon ehjää kautta. Viime kausi pysyi ehjänä, mutta sitä ennen oli vähän vaikeampaa. Tärkeää, että pysyy ehjänä ja pääsee pelaamaan. Nyt tavoitteena on pelata paras NHL-kausi tähän mennessä, Markus alleviivaa.

– Yksi vahvuuksistani on ainakin se, että pystyn pelaamaan vähän paikkaa kuin paikkaa. Alivoimapeli on yksi iso asia, jossa voin auttaa. Ja Edmontonissahan se on ollut Akilleen kantapää.

Vancouver-ajalta moni muistaa Granlundin kauden 2016–2017. Oululaislähtöinen hyökkääjä teki 19 maalia. Harmittiko lähteä Vancouverista?

– Totta kai se vähän… mutta ei minulla ole muuta kuin hyvää sanottavaa seurasta ja kaupungista.

– Siellä pelasin sen yhden hyvän kauden. Sen jälkeen oli vähän rikkonaista, enkä päässyt ottamaan oikein omaa paikkaani. Mutta Edmontonissa sain nyt uuden alun. Katsotaan, miten homma etenee.

NHL:stä Markus Granlundilla on pudotuspelit mukaan lukien 307 ottelua ja 98 tehopistettä.

Haastattelu Pasi Tuominen, Newark, New Jersey

Lue myös: Patrik Laine taustoitti ratkaisuaan – ”Putki kulkee nyt täällä”

Kommentoi Facebookissa