Eduskunta ei murtanut kansanedustajan syytesuojaa – myös keskustasta siirryttiin opposition kannalle

Eduskunta ei antanut lupaa kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojan poistamiseen.

Eduskunta ei antanut lupaa kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojan poistamiseen. (Kuva Hanne Salonen/ Eduskunta)

Kansanedustaja Juha Mäenpään pitämästä puheesta ei annettu syyttämislupaa äänin 121–54.

SYYTTÄMISLUPA Eduskunnan täysistunnossa on äänestetty perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojan poistamisesta. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen oli esittänyt Mäenpään asettamista syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan perustuen eduskunnassa pidettyyn puheeseen, jossa Mäenpää rinnasti vieraslajit ja turvapaikanhakijat.

Perustuslakivaliokunta oli puoltanut mietinnössään suostumusta kansanedustajan syytteeseen asettamiselle, mutta mietintöön sisältyi vastalause. Asiaa käsiteltäessa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n Johanna Ojala-Niemelä totesi esittelypuheenvuorossaan, että valiokunta on tarkastellut asiaa perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kannalta.

Eduskunta ei antanut lupaa syytesuojan poistamiseen, sillä poistamisen kannalla oli 121 kansanedustajaa ja vastaan äänesti 54 edustajaa, poissa oli 24 edustajaa. Perustuslain mukaan kansanedustajan saa asettaa syytteeseen valtiopäivillä lausuttujen mielipiteiden johdosta vain, jos viisi kuudesosaa eduskunnasta antaa asialle suostumuksen.

Juttuvinkki: Ensimmäiset turvapaikanhakijat Välimereltä Suomeen heinäkuussa – ”Kaikki ovat haavoittuvassa asemassa”

– Tämä on ollut häpeäksi tälle talolle ja häpeäksi suomalaiselle parlamentarismille. Hyvä, että salista löytyi riittävästi ihmisiä lopettamaan tämän häpeällisen farssin, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Yleisradion haastattelussa äänestystuloksen selvittyä.

Kokoomus ja keskusta olivat antaneet kansanedustajilleen vapaat kädet äänestyksessä. Muiden hallituspuolueiden läsnä olleet kansanedustajat äänestivät syytesuojan poistamisen puolesta, mutta keskustasta vastaan äänesti kuusi edustajaa. He olivat Hannu Hoskonen, Tuomas Kettunen, Pasi Kivisaari, Mikko Kärnä, Juha Pylväs ja Mikko Savola.

Vastaan äänestivät myös perussuomalaiset, kristillisdemokraatit, Harry Harkimo sekä kokoomuksen Janne Heikkinen, Wille Rydman, Janne Sankelo ja Heikki Vestman. Perustuslain 32 §:n mukaisesti kansanedustaja Juha Mäenpää oli itse esteellinen osallistumaan päätöksentekoon häntä henkilökohtaisesti koskevassa asiassa.​

Lue myös: Poliisi aloittaa esitutkinnan ministerin eroon johtaneista viestintähankinnoista – ”Asiassa on syytä epäillä rikosta”

Kommentoi Facebookissa