Eläinten hautausurakoitsija näkee työssään surun – ”Lemmikkinsä kuolemaa itkevät myös raavaat miehet”

Kaj on miettinyt myös toiminnan laajentamista. – Jos saisimme ympärivuotokautisen eläinlääkäripäivystyksen ja sitä kautta myös tarvittavat eutanasiat saman katon alle, niin tämä toisi turvaa myös lemmikin omistajan arkeen.

Kaj on miettinyt myös toiminnan laajentamista. – Jos saisimme ympärivuotokautisen eläinlääkäripäivystyksen ja sitä kautta myös tarvittavat eutanasiat saman katon alle, niin tämä toisi turvaa myös lemmikin omistajan arkeen. (Kuva Anne Anttila)

Kaj Ahlstrandtin pieneläintuhkaamon palveluksessa on osa-aikaisesti myös lohduttajana toimiva Sohvi-koira.

LEMMIKIT Kokkolassa sijaitsevassa eläinkrematoriossa on pysäyttävä tunnelma. Hiljaisuuden keskellä suru on käsin kosketeltavissa ja saa otteeseensa, kun huomaan läheisellä pöydällä tassun kuvilla printatun peiton ja sen päällä pienen pallon.

– Tässä työssä näkee aidosti sen, kuinka raskasta on menettää rakas perheenjäsen. Lemmikin viimeiseen matkaan ei voi koskaan valmistautua. Luopumisen tuska ja siitä seuraava suru riisuvat raavaimmankin miehen aseista. Näiden seinien sisällä ihminen on aidoimmillaan, pieneläintuhkaamo Petun yrittäjä, Kaj Ahlstrandt taustoittaa.

Kaj ja hänen karvainen työtoverinsa, Sohvi-koira ovat pyörittäneet pieneläimille suunnattua tuhkaamoa vuodesta 2016 lähtien.

– Kaikki sai alkunsa tarpeesta ja monista pienistä yhteensattumista. Olin pitkään pyörittänyt videovuokraamoa ja pelimyymälää, joten työ yrittäjänä ja ihmisten parissa oli hyvinkin tuttua. Eteeni aukeni kuitenkin mahdollisuus vaihtaa alaa. Kokkolasta ja sen lähikunnista puuttui pieneläintuhkaamo, joten työtä pelkäämättömänä yrittäjänä otin mahdollisuudesta kopin ja astuin täysin tuntemattomalle polulle.

Lemmikin viimeiseen matkaan ei voi koskaan valmistautua.
Lemmikin viimeiseen matkaan ei voi koskaan valmistautua. (Kuva Anne Anttila)

”Tunnen olevani kutsumusammatissa”

Kaj ei jäänyt arpomaan uutta elämänsuuntaansa sen enempää, vaan rakennutti hyvälle paikalle omat toimitilat, hankki tarvittavat laitteet ja avasi ovet.

– Neljä vuoden kokemuksella tunnen olevani kutsumusammatissa. Ja samaa mieltä lienee myös tärkeä työkaverini, surukoira Sohvi. Yhdessä olemme luoneet oman näköisemme askelmerkit ja tassunjäljet. Työ surun ja surevien keskellä on täysin oma maailmansa. Tähän ei opita kirjoista vaan kohtaamisten kautta, Kaj sanoo ja silittää hellästi yönmustaa lemmikkiään.

Juttuvinkki: ”Olit meille niin rakas” – eläinystävän haudalla on lupa itkeä

Kaj sanoo pyörittävänsä täyden palvelun pieneläintuhkaamoa.

– Voin hyvällä syyllä kutsua tätä lemmikkien hautaustoimistoksi, sillä palveluihimme kuuluu tuhkausten lisäksi myös kuljetukset, uurnat, laatat sekä muut muistotuotteet. Tässä työssä ei tunneta myöskään virka-aikoja, sillä palvelu pelaa ympäri vuorokauden.

Kaj sanoo lähteneensä lemmikkien hautausurakoitsijaksi täysin alkeista.

– Minulla ei ollut ennen Sohvia edes lemmikkiä, joten astuin täysin tuntemattomaan maailmaan. Työ ja Sohvi ovat toimineet kuitenkin parhaimpina opettajina. Näiden kautta olen saanut pureutua maailmaan, jonka herkkäsävytteisestä syvyydestä minulla ei ollut minkäänlaista kosketuspintaa.

Lemmikin viimeinen leposija on nykyään hyvin usein uurna. – Vaihtoehtoja on tarjolla, laajalla hintahaitarilla. Osa tuhkasta voidaan nykyään puhaltaa jopa lasiin, joka on todella kaunis muisto rakkaasta lemmikistä.
Lemmikin viimeinen leposija on nykyään hyvin usein uurna. – Vaihtoehtoja on tarjolla, laajalla hintahaitarilla. Osa tuhkasta voidaan nykyään puhaltaa jopa lasiin, joka on todella kaunis muisto rakkaasta lemmikistä. (Kuva Anne Anttila)

Aitoa rinnalla kulkemista

Nyt Kaj tietää kokemuksesta, kuinka tärkeä lemmikki on omistajalleen.

– Nämä ovat todella rakkaita perheenjäseniä ja monessa tapauksessa jopa ainoita ystäviä.

Kaj on nähnyt myös työnsä kautta, millaista on olla mukana lemmikin viimeisellä matkalla.

– Mukana ovat todella vahvat tunteet. Luopuminen rakkaasta perheenjäsenestä on valtavan raastavaa ja kokemuksena sydäntä särkevä. Tuhkaan vuodessa reilut tuhat eläintä ja jokainen, ihan jokainen jättää omat jälkensä myös tänne, Kaj sanoo ja painaa kätensä sydämelleen.

Kaj on huomannut matkan varrella myös sen, kuinka tärkeää on niin sanottu rinnalla kulkeminen.

– Tapoihini kuuluu, että palvelu on aina yksilöllistä, luotettavaa ja kiireetöntä. Haluan kulkea rinnalla, kuunnella ja olla mukana surutyössä.

Myös siinä vaiheessa, kun omistaja tulee hakemaan lemmikkiään takaisin kotiin, ajan annetaan pysähtyä.

– Annan muistoille sijaa ja surevalle omistajalle mahdollisuuden hiljentyä uurnan äärellä. Myös nämä hetket ovat hyvin koskettavia. Ja muistuttavat samalla siitä, että lemmikin kanssa täytyy aina elää hetkessä ja tätä päivää, sillä koskaan ei voi tietää milloin yhteinen taival tulee päätökseensä.

Lue myös: Lemmikin viimeinen matka on omistajalle kova paikka – ”Kuolema tulee aina yllättäen”

Kommentoi Facebookissa