SUOMI 100 Korjaamon päätyseinällä hirnahtelee maalattu hevonen. Rengaskasan päällä istuva Kari Räihä, 59, selailee vanhaa valokuva-albumia ja huokaa syvään.
– Vanhoja valokuvia katsellessa tunteet nousevat väkisinkin pintaan. Vuosikymmeniin mahtuu monenlaisia päiviä, sillä elämä yrittäjänä on ollut melkoista aallokkoa. Välillä on seilattu aallon harjalla ja välillä on ollut pelastusrenkaallekin tarvetta, korjaamoyrittäjä Räihä kuvailee.
Kalajoella, isovanhempiensa hoivissa varttunut Kari sanoo saaneensa yrittäjäherätyksen jo varhaisnuoruudessa.
– Menin yläasteelta suoraan metsäkonekouluun, jonka jälkeen pääsinkin suoraan tositoimiin. Opettelin konehommat vieraan palveluksessa. Tarkan markan miehenä ajattelin, että ensin on kuitenkin järkevintä perustaa perhe ja vasta sitten on yritystoiminnan vuoro, Kari taustoittaa.
Saatuaan perhekarusellin kasaan ja arjen rullaamaan, Kari perusti vuonna 1988 yhden miehen kaivinkonefirman.
– Alku näytti lupaavalta. Koneelle riitti töitä ja rahaakin tuli sen verran, että perhe pysyi leivässä ja laskutkin pystyi kuittaamaan ennen eräpäivää.
Takaisin lähtökuoppiin
Pankkien myötämielisyys yrittäjää kohtaan sai myös Karin tarttumaan haasteeseen ja pian Räihän palkkalistoilla oli 13 miestä ja koneitakin lähes saman verran.
– Maansiirto- ja kuljetuskaluston lisäksi hankin myös kolme metsäkonetta sekä yhden moton. Näillä mentiin muutama vuosi, kunnes iski lama ja arjen ylle levisivät tummat pilvet. Vaihtoehdot olivat vähissä, kun devalvaatio pisti talouden kerralla sekaisin, Kari muistelee hiljaisena.
Talouden taantumasta huolimatta koneurakoitsija Räihä hallitsi alamäen ja sai pidettyä yrityksensä toimintakuntoisena.
– Palasin takaisin lähtöasetelmiin. Luovuin vieraasta työvoimasta ja jätin itselleni vain kaivinkoneen sekä hyväksi havaitun metsäkoneen.
Näiden voimin Kari jatkoi yritystoimintaansa. Hän teki ympäripyöreitä päiviä itseään säästelemättä, koska ei halunnut antaa periksi.
– Jokainen kauhan isku ja puukuormallinen merkitsi askelta eteenpäin, kohti kovaa maata, yrittäjä Räihä kuvailee laman jälkeisiä tunnelmiaan.
Vaikka puukauppa oli välillä jumissa ja sopimuksetkin taantuman takia katkolla, niin Karin koneelle riitti kuitenkin kohtalaisen hyvin töitä.
– Kiitos kuuluu hyville yhteistyökumppaneille. Lisäksi järkeistin yrityskuvion ja selkeytin toimintaidean. Työthän eivät tekemällä lopu, mutta työn teettäminen on sen verran kallista, että ryhdyin ajamaan itse.
Elämäntaparemontti
Vajaat kymmenen vuotta sitten koneurakoitsija Kari Räihä teki elämässään täydellisen suunnan muutokseen. Vuosien saatossa ja yön pimeinä tunteina pitkän pätkän lenkkimakkaraa syönyt Kari ryhtyi elämäntaparemonttiin, johon kuuluivat sekä painonpudotus että yritystoiminnan uudistaminen.
– Halusin päivittää sekä peilikuvani että toimenkuvani. Luovuin koneista ja siirryin yötöistä päivähommiin. Samalla konemiehen eväät vaihtuivat astetta keveämpiin. Yhdestä asiasta en kuitenkaan luopunut – nimittäin haalareista, Kari veistelee hyväntuulisena.
Koneurakoitsijan pitkät työpäivät vaihtuivat korjaamoyrittäjän arkeen, sillä Räihä perusti entiseen konehalliin autokorjaamon.
– Maaseutuyrittäjän on pakko olla idearikas ja monipuolinen. Huolto- ja korjaustöiden ohella myyn myös renkaita sekä viihdytän asiakkaita karaoken muodossa. Asiakkaat voivat autoa odotellessaan laulaa ja juoda maakunnan halvimmat kahvit, Kari listaa tyytyväisenä.
Yrittäjä Räihän tuorein aluevaltaus on musiikin tekeminen. Monissa liemissä pyöritelty yrittäjä sanoo uuden toimialansa kautta antavansa kasvot perinteiselle kylähulluudelle.
– Olen viimeiset pari vuotta tahkonnut omaa musiikkia. En minä mikään Pavarotti ole, mutta laulan kuitenkin, Kari virnistää.
Hyvän mielen hyväntekeväisyyttä
Jokaisessa kylässä täytyy olla ainakin yksi persoona, joka jättää jälkeensä muutakin kuin kuluneet kumisaappaat.
– Omalla esimerkilläni haluan myös näyttää, että jokainen ihminen voi olla oman elämänsä tähti. Kaikki on kiinni vain tahdosta ja rohkeudesta, Kari tietää kertoa.
Kansainvälistä kuuluisuutta herättänyt karaokekorjaamo oheispalveluineen on yrittäjä Räihälle elämäntapa. Aikoinaan tehty uudistuminen osoittautui pinnalla pitäväksi pelastusrenkaaksi.
– Etenen kuitenkin maltillisesti, sillä yhden miehen yrityksessä on vain yksi lompakko ja rajalliset voimavarat.
Idearikkaudestaan tunnettu Kari on jättänyt tietoisesti osan suunnitelmistaan lepäämään, mutta valtaosa miehen hankkeista on nytkähtänyt kuitenkin suotuisin tuulin liikkeelle.
Maaseutuyrittäjä Räihän korjaamossa on syöty matalan kynnyksen jouluateria, avattu ovet erityisryhmille ja ojennettu auttava käsi syrjäytymisvaarassa oleville.
– Hyväntekeväisyys on lähellä sydäntäni. Ei se ole keneltäkään pois, jos tarjoan erityisnuorille mahdollisuuden tutustua korjaamon arkeen. Myös nuoret tarvitsevat tekemistä ja mikä paras; hyväntekeväisyyttä voi harjoittaa monin eri tavoin, Kari luonnehtii hymyillen.
- Karin kotisivut löydät osoitteesta www.karaokekorjaamo.fi
Kommentoi Facebookissa