Ella Junnila edistynyt valtavasti – kaikki edellytykset arvokisamitalistiksi

Ella Junnilan korkeushyppykausi on ollut menestyksekäs.

Ella Junnila on hypännyt korkeudessa Suomen ennätyksen. (Kuva AOP)

Ella Junnila on ilmoittanut tavoitteekseen kahden metrin haamurajan.

YLEISURHEILU Korkeushypyn Suomen ennätyksen 194 cm tiistaina ylittänyt Ella Junnila, 20, on Suomen tämän hetken jopa merkittävin yleisurheilulupaus. Junnilan tulosparannus on ollut niin roimaa, että hänellä on kaikki edellytykset kahden metrin haamurajaan.

Vielä vuonna 2017 Junnilan ennätys oli 183. Viime vuonna hän paransi yhdeksän senttiä ylitettyään 192. Nyt ennätys parani jo kahdella sentillä ja kausihan on vasta alussa.

Turussa Junnila yritti myös ylitystä korkeudesta 196 cm. Vielä se ei onnistunut, mutta kunto hänellä on sitä tasoa, että Suomen ennätyksen kohentamiseen tällä kaudella on hänellä kaikki edellytykset.

Urheilulehdelle Junnila ilmoitti tammikuussa haluavansa olla ensimmäinen 200 ylittävä suomalaisnainen. Sitä voi pitää jopa realistisena tavoitteena.

Junnilalla luontaista lahjakkuutta riittää. Hänen äitinsä Ringa Ropo hyppäsi vuonna 1990 pituuden yhä voimassa olevan Suomen ennätyksen 685 senttiä. Korkeudessakin Ropo hyppäsi Suomen mestaruuteen.

Ropo valmensi tytärtään vuoteen 2016. Siitä eteenpäin valmentajana on toiminut Jouko Kilpi, jonka komennossa Junnila on mennyt valtavasti eteenpäin.

Korkeushypyssä Junnila on maailmantilastossa jaetulla yhdeksännellä sijalla. Kärjessä oleva Venäjän Marija Lasitskene on hypännyt 201 cm. Hänen lisäkseen kahden metrin yli on ponnistanut 200 senttiä ylittänyt Venäjän Anna Tshitsherova.

Korkeushypyn tulostaso ei ole viime vuosina kohentunut. Maailmanennätyksen 209 cm hyppäsi bulgarialainen Stefka Kostadinova Rooman MM-kisoissa 1987. Kovin 2000-luvun hyppääjä Kroatian Blanka Vlasic hyppäsi 208 senttiä. Maailman huippujen taso pyörii nykyään 200:n tietämillä.

Junnila tuskin taistelee mitaleista vielä ensi lokakuussa Dohan MM-kisoissa. Tokion vuoden 2020 olympialaisetkin tulevat aika aikaisin vastaan.

Tulevaisuuden mitalistiksi Junnilalla on joka tapauksessa saumoja. Vastaavia lupauksia suomalaisessa yleisurheilussa ei tällä hetkellä ole kovinkaan montaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Keihäänheitossa uutta nostetta – suomalaismitali tilastojen valossa silti kaukana MM-kisoissa

Kommentoi Facebookissa