EM-futiksessa vielä kolme ottelua – älyvapaa turnausformaatti viimein yhteen kaupunkiin

Italia eteni EM-futiksen välieriin voitettuaan Belgian maalein 2-1 (Kuva Sebastian Widmann / UEFA)

Italia eteni EM-futiksen välieriin voitettuaan Belgian maalein 2-1. (Kuva Sebastian Widmann/ UEFA)

Jalkapallon EM-kisat huipentuvat Lontoon Wembleyllä. Italian, Espanjan ja Tanskan fanit eivät kuitenkaan pääse matkustamaan peleihin Britannian koronarajoitusten takia.

JALKAPALLO EM-futis on edennyt välierävaiheeseen. Välieräotteluissa Italia kohtaa Espanjan ja Englanti Tanskan.

Älyvapaaksikin kuvatussa kisakaupunkiformaatissa joukkueet ovat matkailleet muun muassa Bakuun ja koronapandemian kourissa kärvistelevään Pietariin. Turnauksen huipennus nähdään kuitenkin yhdessä kaupungissa. Lontoon Wembleyn stadion isännöi välieriä sekä loppuottelua.

Ensimmäisessä välieräottelussa tiistaina 6. heinäkuuta vastakkain ovat Espanja ja Italia. Espanja on voittanut MM-kultaa aiemmin 1964, 2008 sekä 2012. Italian ainoa MM-kulta on vuodelta 1968.

Toisessa välieräottelussa 7. heinäkuuta kohtaavat Tanska ja Englanti. Tanska on voittanut EM-kultaa 1992, mutta Englanti ei ole koskaan pelannut EM-finaalissa.

Välierien voittajat kohtaavat loppuottelussa sunnuntaina 11. heinäkuuta. Välieräottelut sekä finaali alkavat kello 22 Suomen aikaa.

Pronssiottelua EM-kisoissa ei ole pelattu vuoden 1980 jälkeen, eikä pelata tänäkään vuonna. Se on fiksu päätös.

Kisat ovat tarjonneet urheilullisesti hienoa viihdettä. Monissa otteluissa tunnelmakin on ollut upea, kun yleisöä on päästetty stadioneille.

Monille joukkueille formaatti on ollut kuitenkin epäreilu. Englanti on saanut pelata viidestä ottelustaan neljä kotona. Espanja, Tanska ja Italia saivat pelata alkulohkovaiheessa kotikentällään kolme ottelua, eikä niiden tarvinnut matkustella.

Monien mielestä turnausformaatti on osaltaan ollut auttamassa näitä joukkueita välieriin. Onhan matkustelu kuluttavaa ja tiukoissa peleissä energiatasokin on merkittävässä roolissa.

EM-kisat pelattiin 11 kaupungissa. Alun perin kisakaupunkeja piti olla 12, mutta Dublin joutui luovuttamaan.

Erikoista oli, että kisaotteluita pelattiin Bakussakin. Sijaitseehan Azerbaidzhan Euroopan ulkopuolella hyvin kaukana muista kisakaupungeista.

Moisen 12 kaupungin kisaformaatin ideoi Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n entinen puheenjohtaja Michel Platini. Hän perusteli hanketta ”maalaisjärjellä”, kun yhdellä tai kahdella maalla ei kuulemma ollut resursseja kisoja yksin järjestää. Platinilla oli tarjota myös ekologinen peruste, koska yhtään uutta stadionia ei EM-kisoja varten tarvinnut rakentaa.

Todellisuudessa Platini ideoi formaattinsa rahanahneudessaan. Esimerkiksi Bakusta oli saatavilla hyvin rahaa.

Sittemmin Platini sai väistyä Kansainvälisen Jalkapalloliiton FIFA:n korruptiopaljastusten takia. Hän on häipynyt julkisuudesta vähin äänin.

Platinin luomus piti kuitenkin koronapandemiasta huolimatta. Edes poikkeusolot eivät onnisteneet kaatamaan kisakaupunkien multiformaattia.

Nyt kisat jatkuvat siis Lontoon Wembleyllä. Stadionille päästetään välieräpeleihin sekä finaaliin 60 000 katsojaa.

Englannin faneilla on mannaa, mutta Italian, Espanjan sekä Tanskan faneilla ei ole mahdollisuuksia päästä paikan päälle. Britannia kun edellyttää, että Italiasta, Espanjasta ja Tanskasta tulevien pitää olla Britanniassa kymmenen päivän ajan karanteenissa.

Tanskalla oli noin 200 fania paikan päällä Bakussa, missä Tanska lauantaina pelatussa puolivälieräottelussa voitti Tshekin 2-1. Lontooseen nämä fanit eivät kuitenkaan pääse keskiviikon välieräpeliin karanteenin takia.

Englannilla on ollut kisoissa paras kotikenttäetu. Ja erityisen hyvä kotikenttäetu sillä on välierissä ja finaalissa, jos Englanti välieränsä voittaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Englanti murskasi Ukrainan – ”Fantastinen suoritus kaikilta”

Kommentoi Facebookissa