Englanti jalkapallon EM-finaaliin – voittomaalista riitti protestoitavaa

Englanti voitti Tanskan jatkoajan jälkeen 2-1 ja eteni jalkapallon EM-finaaliin (Kuva: Alex Morton / UEFA)

Englanti voitti Tanskan jatkoajan jälkeen 2-1 ja eteni jalkapallon EM-finaaliin. (Kuva Alex Morton/ UEFA)

Englanti voitti Tanskan jalkapallon EM-välieräottelussa jatkoajan jälkeen maalein 2-1. Englannin voittomaaliin johtanut rangaistuspotku tuli monien mielestä väärästä tuomiosta.

JALKAPALLO Englanti eteni jalkapallon EM-finaaliin voitettuaan välieräottelussa Lontoon Wembleyllä Tanskan jatkoajan jälkeen maalein 2-1. Ottelun voittomaalin viimeisteli kyseenalaisesti tuomitun rangaistuspotkun jälkitilanteesta Harry Kane.

– Oli kova peli vahvaa Tanskan joukkuetta vastaan. Nautimme tänään tunnelmasta Wembleyllä. Ja oli aivan mahtavaa voittaa tämä peli, Kane summasi tunnelmansa.

Tanskan Mikkel Damsgaard pamautti joukkueensa upealla vapaapotkumaalilla 1-0 -johtoon. Englanti ei kuitenkaan häkeltynyt turnauksensa ensimmäisestä takaiskustaan. Yhdeksän minuuttia myöhemmin peli oli tasan, kun Bakayo Sakan syöttö ohjautui Tanskan Simon Kjäristä omaan maaliin.

– Kiinni on siitä, mitä teemme kentällä. Kunnia heille. Oli hieno vapaapotku. Pysyimme rauhallisina ja luotimme tekemiseemme. Saimmekin pian maalin. Toisella puoliajalla saimme otteen pelistä ja oli aika hyvää hyökkäyspeliä, Kane totesi.

Jatkoajalla Englanti sai rangaistuspotkun, jonka moni tuomari olisi jättänyt viheltämättä. Kasper Schmeichel torjui ensin Kanen laukauksen, mutta paluupallon Kane ampui sisään.

– Joskus maalivahti reagoi oikein. Onneksi näin pallon tulevan eteeni ja pystyin tekemään maalin. Joskus jalkapallossa tapahtuu sellaista ja olin onnekas tilanteessa, Kane totesi tapahtuneesta.

Kanen mielestä rankkarituomio oli oikea. Hän katsoi, että Englannille olisi voinut viheltää rankkarin jo varsinaisella peliajalla.

– En ole nähnyt tilannetta tarkkaan, mutta mielestäni se oli rankkarin paikka. Meille olisi voinut viheltää pilkun jo aiemmin toisella puoliajalla, hän sanoi.

Johtoasemassaan Englanti pelasi fiksusti.

– Joukkue on epäitsekäs. Pelaamme toisillemme. Pystyimme johtomaalimme jälkeen hyvin tappamaan Tanskan pelin, Kane totesi.

Kane painotti, että vastus oli todella kova. Ainakin Englantia vastaan tehtiin välieräottelussa maali.

– Tunnustusta täytyy antaa Tanskalle. He pelasivat hienon turnauksen. Pelaavat hienoa jalkapalloa. Tänään tekivät pelin meille vaikeaksi. Heidän suurin vahvuutensa on yhtenäisyys. Meillä oli Kansojen liigassakin vaikeuksia heitä vastaan. Tanskassa on syytä olla ylpeitä heidän saavutuksistaan.

Ensi sunnuntaina loppuottelussa Englanti kohtaa Italian. Englanti on arvoturnauksen finaalissa ensi kertaa 55 vuoteen.

– On vaikea kuvailla sanoiksi. Emme ole voittaneet mitään, mutta nautimme tästä. Ajattelemme silti, että on yksi peli vielä edessä. Täytyy olla valmiina siinä pelissä. Italia on pelannut vahvan turnauksen ja heillä on todella vahva puolustus. Tulee kova peli, Kane totesi.

Rankkarista purnanneet tanskalaiset todella pettyneitä

Tanskan leirissä tunnelma olikin katkera. Monien mielestä tuomio oli väärä ja kaiken lisäksi Tanskan maalivahtia Kasper Schmeichelia häirittiin rankkaritilanteessa laservalolla.

– Olemme erittäin pettyneitä. Olimme niin lähellä finaalipaikkaa. Olen jo lukenut kansainvälistä mediaa. Se oli rankkari, jonka ei olisi pitänyt olla rankkari. Tuntuu todella katkeralta, koska nämä kaverit ovat taistelleet niin paljon, Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand latasi suorasukaisena.

Englanti hallitsi peliä toisesta puoliajasta suurimman osan ja suorastaan dominoi jatkoajalla. Englannin voittomaali suorastaan roikkui ilmassa, mutta Hjulmand korosti rankkarituomion ratkaisseen pelin.

– Rankkari ratkaisi. Muuten olisi ollut 1-1. Menetimme otteen toisella puoliajalla, mutta maali tietenkin ratkaisi. Olisi pitänyt löytää enemmän tilaa toisella puoliajalla ja pelata aktiivisemmin, hän sanoi.

Tanskalta loppui energia jo varsinaisella peliajalla. Jatkoajalla vaihtojakaan ei ollut enää käytettävissä.

– Vain yksi vaihto oli taktinen. Muut vaihdot johtuivat loukkaantumisista ja väsymisistä. Rankkarin jälkeen oli enää yksi vaihto jäljellä. Ja lopussa jouduimme pelaamaan kymmenellä miehellä, Hjulmand totesi asiasta.

Tanskan maalivahti Schmeichel otti useita upeita pelastuksia. Hän piti Tanskan ottelussa mukana ja pystyi torjumaan Kanen rankkarinkin, joskin Kane pääsi viimeistelemään paluupallosta.

– Kasper oli mahtava. Koko turnauksen ajan hän oli avainpelaajamme ja otti upeita pelastuksia. Otti kiinni vielä rankkarinkin, mutta valitettavasti se ei riittänyt, Hjulmand kehui.

Ottelussa oli muutamia tuhansia Britanniassa asuvia tanskalaisfaneja. Britannian karanteenimääräysten takia Tanskasta ei kuitenkaan voinut päästä seuraamaan ottelua paikan päälle, joten Englanti sai kotikentästään selkeää etua.

– Täällä oli coolia. Minulla pelipaikan suhteen ei ollut niin väliä. Mutta tietysti olisi ollut hienoa, jos täällä olisi voinut olla 40 000 tanskalaista paikan päällä, Hjulmand sanoi.

Tanska ei päässyt finaaliin, mutta joukkue pelasi upean turnauksen. Suomi-ottelussa Christian Eriksen sai vakavan sairauskohtauksen, mutta Tanska kykeni silti raivaamaan tiensä välieriin saakka.

– Haluan sanoa, että arvostan niin paljon henkilökuntaa tämän joukkueen takana ja pelaajiani tietysti. Melkein menetimme yhden joukkuetovereistamme ja taistelimme sen jälkeen leijonan lailla. Saimme niin paljon tukea Tanskasta. Tulevaisuus on meillä täynnä toivoa. Tulemme vahvoina uudelleen. Tämä on vahva joukkue, joka on tehnyt Tanskan ylpeiksi, Hjulmand sanoi.

Hjulmand on vakuuttunut, että Tanska voi päästä neljän joukkoon hyvin myös tulevissa arvoturnauksissa.

– Koskaan ei voi tietää. Turnauksissa voi tapahtua paljon asioita. Pelit ovat tasaisia. Mutta voimme pystyä tähän uudelleen ja pelata paremminkin. Uskon joukkueeseeni, hän sanoi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Italia täpärästi jalkapallon EM-finaaliin – ”Espanja aiheutti meille ongelmia”

Kommentoi Facebookissa