Ennätysmäärä hiv-tapauksia Itä-Suomessa – testiin pääsee myös nimettömänä

Punaisen Ristin ja Hivpointin turvaseksipartiot jakavat kondomeja ja tarjoavat anonyymiä hiv-testausta Nuijamaan ja Niiralan raja-asemilla viikonloppuna.

Punaisen Ristin ja Hivpointin turvaseksipartiot jakavat kondomeja ja tarjoavat anonyymiä hiv-testausta Nuijamaan ja Niiralan raja-asemilla viikonloppuna. (Kuva Mikko Rasila)

Maksuttoman hiv-testin voi tehdä raja-asemien lähelle parkkeeratuissa testausautoissa.

TERVEYS Suomen Punaisen Ristin ja Hivpointin turvaseksipartiot tarjoavat nimetöntä hiv-testausta rajanylittäjille Nuijamaan ja Niiralan raja-asemilla viikonlopun aikana. Testaamista tarvitaan, sillä Etelä-Karjalassa todettiin viime vuonna ennätysmäärä hiv-tartuntoja kolmeenkymmeneen vuoteen.

– Etelä-Karjalan hiv-tilanne poikkeaa muun Suomen tilanteesta, sanoo Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

– Pieneen väestömäärään nähden täällä todetaan enemmän hiv-tartuntoja kuin muualla Suomessa. Viime vuosina tartunnan saaneiden suomalaismiesten keski-ikä on ollut korkea, yli 60 vuotta.

Noin puolet tartunnan saaneista on elänyt hiv-infektion kanssa pitkään ilman tietoa tartunnasta. Osa on myös tietämättään tartuttanut seksikumppaneitaan. Testaus kannattaa, koska sen avulla pääsee hyvän hiv-hoidon piiriin.

– Nykypäivän hiv-lääkkeet ovat tehokkaita ja estävät jatkotartunnat. Hoito on helppoa, useimmille riittää yhden tabletin ottaminen päivässä, Suomalainen jatkaa.

Hiv-tartunnan riski suojaamattomassa seksissä on korkeampi Venäjällä kuin Suomessa, mikä näkyy itärajan sairaanhoitopiirien tartuntatautitilanteessa. Yli puolet suomalaisten hiv-tartunnoista tuodaan matkoilta, joista Venäjän-matkat eivät ole poikkeus.

Muut maat, joissa suomalaiset saavat tartuntoja, ovat Thaimaa, Espanja ja Viro. Myös tippuri- ja kuppatartunnoista huomattava osa saadaan matkailun välityksellä.

Maksuttoman ja nimettömän hiv-testin voi tehdä raja-asemien lähelle parkkeeratuissa testausautoissa. Pikatestin tuloksen saa minuutissa.

– Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä, on tärkeää käydä testauttamassa hiv ja muut seksitaudit. Testiautot tarjoavat helpon mahdollisuuden hiv-testiin nyt viikonloppuna. Sen lisäksi Etelä- ja Pohjois-Karjalan alueella nimettömään ja maksuttomaan testiin pääsee muun muassa Imatran ja Lappeenrannan terveysasemilla sekä Joensuun Pluspisteellä, kertoo Hivpointin suunnittelija Teija Kylä-Liuhala.

Hiv-tartunnan voi myös testata itse hiv-kotitestillä. Kotitestin voi ostaa apteekista tai tilata Hivpointin tai apteekkien verkkokaupoista. Lisäksi järjestöt jakavat kondomeja ja tietoa turvallisesta seksistä.

Lue myös: HIV-testin voi vastedes tehdä myös kotona – noin 400 suomalaista ei tiedä tartunnastaan

Kommentoi Facebookissa