”Ennen ja nyt” -kuvaparit kertovat Suomen muutoksesta – jokainen voi osallistua

Raitiovaunu nro 3 pysäkillä ja nro 2 saapumassa Turun kauppatorin pysäkille.

Raitiovaunu nro 3 pysäkillä ja nro 2 saapumassa Turun kauppatorin pysäkille. (Kuva C. J. Gardberg 1972. Turun museokeskus.)

Aikamatkaajat-kampanjaan lähetetyt kuvaparit kootaan kuntakohtaisiksi valokuvaesityksiksi.

VALOKUVA Yhteisöllinen kampanja kutsuu suomalaiset valokuvaamaan yhteistä ympäristöämme. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Finna sekä Suomen valokuvataiteen museo totteuttavat yhteistyössä Aikamatkaajat-kampanjan, joka haastaa kaikki tutkimaan omaa lähiympäristöään ja osallistumaan yhteisöllisen valokuvanäyttelyn rakentamiseen kuvaamalla “ennen ja nyt” -kuvapareja Suomen kartalle.

Mikä kaikki ympäristössämme on muuttunut? Millaiset valinnat ovat muuttaneet Suomea?

– Haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden osallistua satavuotisen Suomen muutoksen tutkimiseen valokuvaamalla. On ollut jännittävää tutkia esimerkiksi kuvia vanhoista elokuvateattereista tai huomata, että Turussakin on aikoinaan ollut raitiovaunuja, kertoo Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

Kirjastoissa, museoissa, arkistoissa ja muissa kulttuurilaitoksissa on digitoitu vuosien ajan suomalaista kulttuurihistoriaa. Kansalliskirjaston ylläpitämä Finna.fi-palvelu kokoaa museoiden, kirjastojen ja arkistojen avoimet aarteet yhteen paikkaan.

Nyt jokaisella on mahdollisuus kurkistaa lapsuutensa maisemiin ja päästä aikamatkalle historiallisiin tapahtumiin. Uudella Finna Street -hakuominaisuudella voi löytää kuvia myös oman sijaintitiedon perusteella.

– Aikamatkaajat-kampanja houkuttelee käyttämään yhteistä kuvallista kulttuuriperintöämme uudella tavalla. Finnan ja Finna Streetin avulla löytyvät valokuvat tuovat varmasti mielenkiintoisia näkökulmia suomalaisten paikkojen historiaan ja uskon, että historialliset kuvat saavat lisää käyttäjiä kampanjan aikana, kertoo Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen.

– Toivomme että esimerkiksi koulut, historian harrastajat sekä kotiseutu- ja kaupunginosa-aktiivit lähtevät mukaan aikamatkalle.

Kampanja jatkuu itsenäisyyden juhlavuoden loppuun asti, jonka aikana kampanjaan lähetetyt kuvaparit kootaan kuntakohtaisiksi valokuvaesityksiksi, joita voidaan esittää tämän vuoden ajan julkisissa tiloissa.

– Valokuva on havainnollistava väline, joka innostaa tutkimaan tuttujen paikkojen muutosta. Nuoremmille vanha kuva antaa uutta tietoa historiasta, kun taas varttuneemmissa vanha kuva voi herättää kaikkein elävimmät muistot, Lauri Alaviitala Suomen valokuvataiteen museosta kertoo.

Suomen satavuotispäiväksi Aikamatkaajien kuvista kootaan myös näyttely Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tilaan.

Biografipalatsi Capitol lumisten puiden takana.
Biografipalatsi Capitol lumisten puiden takana. (Kuva Tuntematon kuvaaja 1927. Helsingin kaupunginmuseo.)
Forumin ostoskeskus toukokuussa.
Forumin ostoskeskus toukokuussa. (Kuva Lauri Palsa 2017, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.)

Kommentoi Facebookissa