Ensimmäinen häikäilemätön koronahuijaus – ”On tahoja, jotka ovat valmiita käyttämään tilannetta hyväkseen”

Poliisi etsii tapaukseen liittyen kolmea epäiltyä.

Poliisi etsii tapaukseen liittyen kolmea epäiltyä. (Kuva AOP)

Läheisiä kannustetaan muistuttamaan ikääntyneitä sukulaisiaan siitä, että rikolliset voivat hyödyntää poikkeuksellista tilannetta.

VARKAUS Koronaepidemian aiheuttama epävarmuus ja poikkeuksellinen tilanne on rikollisille otollinen hetki hyödyntää ihmisten hätää ja kehittää uskottavalta vaikuttavia petosrikoksia. Poliisin tietoon on tullut ensimmäinen huijaus, joka on tehty koronanviruksen varjolla.

Suomea puhuneet epäillyt koputtivat Vihdissä lauantaina 14.3. noin kello 19 asunnon ikkunaan ja ilmoittivat suorittavansa koronatarkastusta. Yksi koronavirustutkijaksi esittäytyneistä miehistä harhautti asukasta samalla, kun kaksi muuta epäiltyä kiersivät asunnossa.

Väitetyn tarkastuksen päätteeksi asukasta pyydettiin maksamaan 10 euron tarkastusmaksu maksupäätteen tapaisella laitteella. Miesten poistuttua asukas huomasi, että häneltä oli viety muun muassa 2 000 euroa käteistä ja lukuisia arvoesineitä. Tapausta tutkitaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella varkautena.

– Tämä tapaus osoittaa, että on olemassa tahoja, jotka ovat valmiita käyttämään tilannetta hyväkseen. Kehotamme kansalaisia valppauteen, sanoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta.

Kyseessä on yksittäinen tapaus. Poliisin arvion mukaan koronaan liittyviä huijaustapauksia voi ilmetä eri muodoissa. Siksi kannattaa suhtautua terveellä epäluulolla, mikäli tuntemattomat ihmiset esiintyvät vaikkapa korona-asiantuntijoina ja tarjoavat apuaan. Viranomaiset eivät myöskään tarjoa palveluita, joissa asuntoa voitaisiin tarkastaa tai suojata koronan varalta.

Tyypillisesti petosrikosten kohteina ovat yksin asuvat ikäihmiset. Läheisiä kannustetaan muistuttamaan ikääntyneitä sukulaisiaan siitä, että rikolliset hyödyntävät mielellään poikkeuksellista tilannetta.

Poliisi etsii tapaukseen liittyen kolmea epäiltyä. Ensimmäinen on noin 30-vuotias mies, pituus noin 200 cm, vartaloltaan pulska, tummat hiukset. Tekohetkellä päällä tummat vaatteet. Toinen on noin 30-vuotias mies, pituus noin 170–180 cm, vartaloltaan pulska. Saman näköinen kuin edellinen 30-vuotias mies ja pukeutunut samalla tavalla. Kolmas henkilö on noin 60-vuotias mies, pituus 170–180 cm, hoikkavartaloinen. Tekohetkellä pukeutunut farkkuihin, ruskeaan villapaitaan ja harmahtavaan myssyyn.

Tapauksen selvittämiseksi poliisi kaipaa yleisöltä vihjeitä. Havainnot voi ilmoittaa puhelimitse vastaajanumeroon 0295 413 013 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.espoo@poliisi.fi.

Lue myös: Koronavirus saa maat sulkemaan rajojaan – Viroon ei pääse kohta ulkomaalaisia ja poikkeustila voimaan myös Kanariansaarilla

Kommentoi Facebookissa