Ensimmäinen koronavuosi takana – ansiopäivärahaa maksettiin 180 000 henkilölle kuukaudessa

Korona-aikana työttömyyskassoihin on saapunut 2,8 miljoonaa ansiopäivärahahakemusta.

Korona-aikana työttömyyskassoihin on saapunut 2,8 miljoonaa ansiopäivärahahakemusta. (Kuva Fotolia)

Kaikkiaan hakemuksia saapuu edelleen poikkeuksellisen paljon.

KORONAVIRUS Työttömyyskassat ovat maksaneet koronalomautusten alettua 2,9 miljardia euroa ansiopäivärahoina. Ansiopäivärahaa on maksettu keskimäärin 180 000 henkilölle kuukaudessa.

Ansiopäivärahakulujen ja päivärahan saajien määrä oli korkeimmillaan viime kesänä, mutta taso on pysynyt korkeana koko vuoden. Maaliskuun lopussa tuli täyteen vuosi poikkeusoloissa ja ansiopäivärahakulut nousivat korkeimmalle tasolleen sitten viime heinäkuun jälkeen.

Ansiopäivärahaa maksettiin tämän vuoden maaliskuussa 261 miljoonaa euroa. Summa on 55 prosenttia suurempi, kuin viime vuoden maaliskuussa. Maksettujen etuuksien määrä on korkeimmasta päästä jopa korona-aikana.

– Toivomme, että vähentyneet tartuntamäärät ja rajoitusten asteittainen purku alkavat näkyä työttömyyskassoissa viimeistään loppukevään ja kesän aikana, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Aki Villman sanoo.

Korona-aikana työttömyyskassoihin on saapunut 2,8 miljoonaa ansiopäivärahahakemusta. Viime kevään ja kesän aikana työttömyyskassoja työllistivät erityisesti ensimmäistä kertaa lomautetut ja irtisanotut. Kuukaudessa saapuneiden uusien hakemusten määrä kasvoikin korkeimmillaan lähes kahdeksankertaiseksi edellisvuoteen nähden.

Tällä hetkellä uusien hakemusten määrä on tasaantunut. Kaikkiaan hakemuksia saapuu kuitenkin edelleen poikkeuksellisen paljon. Keskimääräinen käsittelyaika on vaihdellut vuoden aikana 11 ja 18 päivän välillä, mikä tarkoittaa noin 1,5-2,5 viikkoa.

– Työttömyyskassat ovat onnistuneet koronavuoden hakemustulvan käsittelyssä erinomaisesti. Keskimääräinen käsittelyaika onnistuttiin pitämään lähellä kahta viikkoa vuoden kaikilla tarkastelujaksoilla. Näin poikkeuksellisena vuonna tämä on merkittävä saavutus, Aki Villman toteaa.

Kaikki Suomessa toimivat 21 työttömyyskassaa ovat jäseninä TYJ:ssä. Kassoissa on jäseninä noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää.

Lue myös: Perheen huono taloustilanne vaikuttaa moneen asiaan – yhteys nuoren ylipainoon ja yksinäisyyteen

Kommentoi Facebookissa