Ensimmäinen suun kautta otettava koronaviruslääke käyttöön – tavoitteena estää vaikea infektio riskiryhmillä

Lääkityksen aloittaminen edellyttää, että koronavirustartunta on todettu laboratoriotestillä. (Kuvituskuva Fotolia)

Lääkettä otetaan viiden vuorokauden ajan ja se on potilaalle maksuton.

KORONAVIRUS Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen kohderyhmät.

Kyseessä on avohoidossa suun kautta otettava koronaviruslääke aikuisille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän takia. Myös rokotustausta huomioidaan, kun lääkkeen aloitusta harkitaan.

Paxlovid estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Lääkettä otetaan viiden vuorokauden ajan ja se on potilaalle maksuton. Hoidon tavoitteena on estää vaikean infektion synty niissä potilasryhmissä, joilla vielä on riski sairastua vakavaan infektioon. Hoidon esteitä ovat alle 18 vuoden ikä, raskaus, vakava munuaisen tai maksan vajaatoiminta ja yhteen sopimaton lääkehoito, jota ei voida keskeyttää.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidon tietyt hoitavat yksiköt aloittavat Paxlovidin ensivaiheessa niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja vaikeaa kroonista keuhkosairautta sairastaville. Satasairaala puolestaan muistuttaa, että lääkettä on käytettävissä rajoitetusti ja lääkäri harkitsee potilaskohtaisesti sen aloituksen kirjattujen kriteereiden mukaisesti.

Paxlovid-lääkityksen aloittaminen edellyttää, että koronavirustartunta on todettu laboratoriotestillä. Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään viiden vuorokauden kuluessa. Tämän vuoksi heidän, jotka voivat lääkettä saada, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian oireiden alettua.

Lääkkeen vaikuttavina aineina ovat nirmatrelviiri ja ritonaviiri. Ritonaviirilla on tunnettuja yhteisvaikutuksia joidenkin muiden lääkeaineiden kanssa. Tämän vuoksi Paxlovid-lääkehoito ei sovellu kaikille vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville.

Lue myös: Raskaus altistaa vakavalle koronavirusinfektiolle – raskaana olevat lisätty riskiryhmiin

Kommentoi Facebookissa