Raskaus altistaa vakavalle koronavirusinfektiolle – raskaana olevat lisätty riskiryhmiin

Tutkimustieto raskaana olevien rokottamisen turvallisuudesta ja koronarokotteiden vaikuttavuudesta lisääntyy koko ajan. (Kuvituskuva Fotolia)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että rokotteen voi ottaa raskauden aikana normaalisti.

KORONAVIRUS Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on lisännyt raskaana olevat vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle. Riskiryhmien listaus on tuotettu Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää kuullen. Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon ja riskiryhmään kuuluvat kaikki raskaana olevat.

Tieto koronaviruksen ja rokotusten vaikutuksesta raskaana olevalle, sikiölle sekä syntyneelle lapselle on merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi omikronvariantin leviäminen sekä vaikeutunut epidemiatilanne vahvistavat koronarokotteiden merkitystä myös raskaana oleville.

Raskaus lisää naisen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon sekä nostaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä.

– Jos raskaana oleva saa koronatartunnan, ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyys kasvaa. Koronatauti lisää myös veritulppien riskiä, joka on raskaana olevilla jo ennestään suurempi kuin muilla, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Koronavirusinfektion saaneiden raskaana olevien naisten sikiöillä on hieman suurentunut kohtukuoleman riski. Raskauden aikaisen koronainfektion on todettu lisäävän myös vastasyntyneen riskiä joutua sairaala- tai tehohoitoon.

– Kuukauden sisään äidin koronainfektiosta syntyneillä lapsilla on kohonnut kuolleisuus ensimmäisen elinviikon aikana verrattuna rokotettujen äitien lasten kuolleisuuteen, Nohynek sanoo.

THL suosittelee koronarokotuksia kaikille raskaana oleville. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ensimmäisen, toisen tai kolmannen rokoteannoksen voi ottaa raskauden aikana normaalisti. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Tutkimustieto raskaana olevien rokottamisen turvallisuudesta ja koronarokotteiden vaikuttavuudesta lisääntyy koko ajan.

– Jo julkaistut tutkimukset rokotteen laajasta käytöstä raskaana olevilla naisilla eri maissa eivät anna viitteitä erityisistä raskaana olevaa tai kehittyvää sikiötä koskevista turvallisuushuolista, Nohynek kertoo.

Lue myös: Koronan sairastaminen vastaa yhtä rokoteannosta – ”Sairastettu tauti ei ole este rokotteiden saamiselle”

Kommentoi Facebookissa