Epäselvyydet vain kasvavat – lisää Talvivaaran johtajia sai syytteen sisäpiiririkoksista

Talvivaaran kaivoksesta piti tulla alueelle vaurautta ja hyvinvointia tuova laitos.

Talvivaaran kaivoksesta piti tulla alueelle vain vaurautta ja hyvinvointia tuova laitos. (Kuva AOP)

Kaikkiaan viisi Talvivaaran entistä tai nykyistä johtajaa on nyt saanut syytteen sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

RIKOS Talvivaaran johtoon kuuluneista henkilöistä syyttäjä vaatii nyt rangaistusta sisäpiiritiedon väärinkäytöstä Pekka ErkinheimolleTapio Hyödynmaalle ja Leif Rosenbackille. Neljännelle johtoon kuuluneelle henkilölle Saila Miettinen-Lähteelle vaaditaan rangaistusta törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Pekka Erkinheimo on Talvivaaran varatoimitusjohtaja, muut kolme ovat myös kuuluneet yhtiön ylimpään johtoon. Tapauksessa on kyse siitä, käyttivätkö epäillyt hyväkseen sisäpiiritietoa, kun he tekivät kauppoja yhtiön osakkeilla, optioilla tai merkintäoikeuksilla vuosina 2012 tai 2013.

Kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaa on vahvistanut STT:lle, että kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin asiassa. Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltävän tapauksen istunnot alkavat todennäköisesti syksyllä. Joulukuussa 2016 syytteen sisäpiiririkoksista sai Talvivaaran kehitysjohtaja Lassi Lammassaari. Myös hän kiisti syyllistyneensä asiassa rikokseen. Päivän Lehden artikkelit asiasta voit lukea tästä sekä tästä.

Yhtiö ei ole osallinen, mutta myös Talvivaaran Kaivososakeyhtiön tiedottamiskäytäntöjä on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa, kun toimitusjohtaja Pekka Perää sekä entisiä toimitusjohtaja Harri Natusta ja talous- ja rahoitusjohtaja Saila Miettinen-Lähdettä vastaan nostettiin vuonna 2016 syytteet. Tämän tiedottamisjutun pääkäsittelyvaihe on päättynyt, mutta tuomioistuimen ratkaisua ei ole vielä annettu.

Talvivaara Sotkamo aloitti kaivostoiminnan vuonna 2008, yhtiö hakeutui konkurssiin 4.11.2014. Talvivaaran Kaivososakeyhtiö on velkasaneerauksessa marraskuusta 2013 lähtien ollut emoyhtiö. Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj sai maaliskuun lopussa tiedon, että Finnvera Oyj, Nordea Bank AB, Danske Bank Oyj, OP Yrityspankki Oyj sekä Svenska Handelsbanken AB ovat pyytäneet Espoon käräjäoikeudessa 22.3.2017 vireille laitetun konkurssiasian peruuttamista.

Yhtiön saneerausmenettelyn selvittäjän maaliskuussa jättämän saneerausohjelman vahvistamishakemuksen käsittely jatkuu Espoon käräjäoikeudessa. Yhtiö odottaa käräjäoikeuden päätöstä saneerauksen vahvistamisasiassa joidenkin viikkojen kuluessa.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön ja valtion omistaman Terrafame Oy:n välinen palvelusopimus ja kalkkilaitoksen vuokrasopimus päättyivät 30.6.2016, kun Talvivaara ja Terrafame tekivät sopimuksen kaivostoimintaan liittyvien omaisuuserien myynnistä Terrafamelle. Tämän jälkeen Talvivaara on keskittynyt uusien liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseen ja rahoittanut toimintansa kassavaroistaan.

  • EDIT 18.4.: Lisätty viimeinen tarkentava kappale Talvivaaran Kaivososakeyhtiön sekä Terrafamen välisestä suhteesta.

Kommentoi Facebookissa