Epätasainen maasto auttaa juoksijaa irtautumaan arjesta – ajatukset eivät eksy päivän huoliin

Polkujen epätasainen alusta vaatii myönteisellä tavalla juoksijan keskittymistä.

Polkujen epätasainen alusta vaatii myönteisellä tavalla juoksijan keskittymistä. (Kuva Suomen Akatemia)

Sekä hoidetuilla kuntoradoilla että tallatuilla metsäpoluilla on oma roolinsa juoksun harrastajille.

LIIKUNTA Juoksijan fyysiset tuntemukset vaihtelevat erilaisissa ympäristöissä juostessa. Uuden tutkimuksen mukaan metsäpolkuja pitkin juostessa alustan epätasaisuuden tuomat haasteet auttavat lenkkeilijää irtautumaan arjesta tehokkaasti. Polkujen epätasainen alusta vaatii myönteisellä tavalla juoksijan keskittymistä, minkä vuoksi ajatukset eivät eksy arjen huoliin.

– Se, miltä alusta tuntuu juostessa, vaikuttaa monin tavoin kuntoilijoiden kokemuksiin ja rutiineihin. Se voi tehdä juoksemisesta miellyttävää, tylsää, haastavaa, kevyttä tai raskasta, kertoo tutkijatohtori Jarkko Bamberg, joka tutkii aihetta Suomen Akatemian rahoituksella.

Polkujuoksusta syntyy myönteinen kokemus yhteydestä luontoon, kun juoksija keskittyy juurakoihin, kiviin ja muihin metsäpolulla vastaan tuleviin luonnonmuotoihin. Sen sijaan tasaisella alustalla juoksun ennakoitavuus voi auttaa löytämään myönteisen henkisen ja tekemisen tilan, jossa ei toisaalta tarvitse ajatella mitään ja jossa toisaalta mielessä pyöriviä asioita tulee ratkottua ilman aktiivista yrittämistä.

Tampereen yliopistossa työskentelevä Bamberg pyrkii tutkimuksellaan hankkimaan uutta tietoa eri juoksuympäristöjen fyysisten kokemusten yhteydestä terveyteen ja hyvinvointiin. Eri fyysisten juoksukokemusten erot tunnetaan huonosti. Tutkimustulosten avulla voidaan luoda otollisempia juoksuympäristöjä lähivirkistysmetsiin ja kannustaa ihmisiä juoksemaan lisää.

Tutkimuksessa on kerätty aineistoa Tampereella Kaupin urheilupuistossa lenkkeileviltä juoksun harrastajilta. Tutkimukseen osallistuvien kanssa tehtiin juoksuhaastattelu; haastateltavat veivät haastattelijan mukanaan tyypilliselle juoksulenkilleen, jonka aikana keskusteltiin haastateltavan juoksukokemuksista ja juoksurutiineista.

Juoksuhaastattelu myös videoitiin ja reitti tallennettiin GPS:n avulla. Kunkin osallistujan kanssa tehtiin tämän jälkeen uusi haastattelu, jossa videota ja juostua reittiä tarkasteltiin yhdessä ja keskusteltiin tarkemmin juoksuhaastatteluissa ilmenneistä asioista.

Lue myös: Suomalaistutkimus selvitti – keskosena syntyneet liikkuvat aikuisena vähemmän kuin muut

Kommentoi Facebookissa