Erityisesti vanhana on syytä harjoitella lihasvoimaa – se vähentää kaatumisia ja hoivapalveluiden tarvetta

Yli sadassa Voimaa vanhuuteen -kunnassa järjestetään tehoharjoittelua kuntosalilla yli 75-vuotiaille kuntalaisille.

Yli sadassa Voimaa vanhuuteen -kunnassa järjestetään tehoharjoittelua kuntosalilla yli 75-vuotiaille kuntalaisille. (Kuva Ikäinstituutti/ Ossi Gustafsson)

Hyvä lihasvoima auttaa ikääntyneitä myös asumaan itsenäisesti kotona.

TERVEYS Ihmisen 50. ikävuoden jälkeen lihasvoima heikkenee 1,5–2 prosenttia vuodessa. Lihasvoimaa pystytään kuitenkin säilyttämään tai jopa parantamaan säännöllisellä voimaharjoittelulla.

Jo puolen vuoden kuntosaliharjoittelu kaksi kertaa viikossa parantaa iäkkään suorituskykyä yhtä paljon kuin ikääntymisen myötä menetetään 10 vuodessa.

Vahvat jalat ja hyvä tasapaino vähentävät iäkkäiden ihmisten kaatumisia ja lykkäävät hoivapalveluiden tarvetta. Hyvä lihasvoima auttaa asumaan itsenäisesti kotona.

– Ikä ei ole este nousujohteiselle liikuntaharjoittelulle. Lihasvoimaa kannattaa treenata myös varastoon, sillä reilun viikon vuodelepo esimerkiksi sairauden tai kaatumisen vuoksi heikentää jalkojen voimatasoa jopa 10–20 prosenttia viikossa, toteaa ohjelmajohtaja Elina Karvinen Ikäinstituutista.

Ikäinstituutti järjestääkin yli sadassa Voimaa vanhuuteen -kunnassa tehoharjoittelua kuntosalilla yli 75-vuotiaille kuntalaisille. Liikuntaryhmät on tarkoitettu kotona asuville iäkkäille, joilla on alkavia toimintakyvyn kremppoja. Heitä on jo neljännesmiljoona ja määrä kasvaa vauhdilla.

Ikäinstituutti tuottaa ja välittää tietoa ikääntymisestä ja ikäihmisten elämästä, kehittää ja juurruttaa hyviä toimintatapoja ikäihmisten hyväksi, antaa asiantuntemusta ikäpolitiikan suunnitteluun ja osallistuu yhteiskunnalliseen ikäkeskusteluun. Ikäinstituuttia ylläpitää säätiö, joka perustettiin vuonna 1971 edistämään hyvää vanhuutta.

  • Videolla LitT, gerontologian dosentti Elina Sillanpää Jyväskylän yliopistolta kertoo voima- ja tasapainoharjoittelun sekä ulkoilun merkityksestä ikäihmiselle

Kommentoi Facebookissa