Espanja finaaliin – 16-vuotiaasta Lamine Yamalista kisojen sensaatio

Lamine Yamal EM-kisoissa 2024. (Kuva Boris Streubel - UEFA/UEFA via Getty Images)

Espanja voitti jalkapallon EM-kisojen välieräottelussa Ranskan maalein 2-1.

JALKAPALLO Espanja voitti jalkapallon EM-kisojen välieräottelussa Ranskan maalein 2-1. Ranska johti ottelua Randal Kolo Muanin 9. minuutilla tekemällä maalilla 1-0, mutta sitten Espanja jyräsi kaksi upeaa maalia 21. ja 25. minuutilla.

Espanjan Lamine Yamalista tuli 16-vuotiaana jalkapallon EM-kisahistorian nuorin maalintekijä. Hän teki todella upean tasoitusmaalin kaukolaukauksella tolpan kautta Ranskan verkkoon. Muutamaa minuuttia myöhemmin Dani Olmon laukaus meni Ranskan pelaajan kautta sisään ja se oli myös ottelun ratkaisu.

Yamalin maali oli häikäisevä.

– Olen hyvin iloinen voitosta. En tiedä, oliko se turnauksen hienoin maali, mutta minulle kyllä hyvin erityinen maali, Yamal sanoi lehdistötilaisuudessa.

Yamal ei tullut miettineeksi, että oli tehnyt historiaa ja kaiken lisäksi vielä ikonisen maalin.

– En ole ajatellut sitä. Olin hyvin onnellinen, kun loppuvihellys tuli. Olen onnellinen, että saan olla mukana miesten maajoukkueessa.

Yamal korosti ajattelevansa äitiään.

– Olen hyvin onnellinen äitini puolesta. Tämä oli myös hänen unelmansa, että tein maalin EM-kisojen välieräottelussa Ranskaa vastaan.

Yamalista on jo tullut melkoinen jalkapalloikoni. Häntä pidetään uuden sukupolven Pelenä, Maradonana, Messinä tai Ronaldona.

Hän itse tietysti ilmoittaa, ettei moisia ajattele.

– En mieti sitä asiaa paljoakaan. Olenko ikoni vai en. Se ei auta yhtään. Pyrin auttamaan joukkuettani parhaani mukaan, hän sanoi.

Sunnuntaina Espanja pelaa EM-finaalissa. Vastaan tulee Englanti tai Hollanti.

– Tulee hyvin vaikea peli. Täytyy pelata yhtä parhaista joukkuetta vastaan. Tulee vaikea finaaliottelu vastustajasta riippumatta, Yamal ennakoi finaalia.

Ranska jätti itsestään valjun kuvan. Kaikki Ranskan pelaajat, kuten Kylian Mbappe, eivät olleet parhaassa kunnossaan.

– Yritimme parhaamme sillä, mitä meillä oli. Ja yritimme olla mahdollisimman tehokkaita. Teimme avausmaalin. Espanja sai hallittua peliä paremmin. Emme pelanneet niin hyvin, mutta puskimme loppuun saakka, summasi Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps ottelua.

Deschamps korosti pelaajillaan olleen erilaisia vaivoja, jotka vaikuttivat.

– En sano, etteivätkö pelaajani olisivat yrittäneet parastaan, mutta he eivät olleet tässä turnauksessa eri syistä parhaalla tasollaan.

Ennen kaikkea Ranskan maalipaikkojen rakentelu tökki. Deschampsin passiivinen tyyli ei tällä kerralla kantanutkaan hedelmää.

– Täytyy olla mahdollisimman rentoutunut ja laukoa kohteeseen. Se oli meiltä puutteellista. Teimme maalin tässä ottelussa, mutta maalinteko olisi pitänyt olla paremmalla tasolla. Olisi pitänyt olla enemmän maalipaikkoja, Deschamps sanoi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HJK on kriisissä – käsittämätön tappio Liettuassa

Kommentoi Facebookissa