Espanjaa uhkaa putoaminen – Saksa vastasi kritiikkiin tyrmäysvoitolla

Espanja ja Puola pelasivat EM-jalkapallossa tasan 1-1. (Kuva: Fran Santiago / UEFA)

Espanja ja Puola pelasivat EM-jalkapallossa tasan 1-1. (Kuva Fran Santiago/ UEFA)

Puola pelasti jatkomahdollisuutensa EM-jalkapallossa taisteltuaan Espanjan kanssa 1-1 -tasapelin. Saksa puolestaan tyrmäsi Portugalin 4-2 ja Ranska jäi Unkarin kanssa 1-1 -tasapeliin.

JALKAPALLO Espanja on jalkapallon EM-kisoissa kahden kierroksen jälkeen ilman voittoa pelattuaan Puolan kanssa tasan 1-1. Espanja hukkasi ottelussa rangaistuspotkun ja pari muutakin huippupaikkaa.

– Emme tehneet tässä pelissä maalia. Yritimme kyllä ja paikkoja oli. Tulos on pettymys, harmitteli Espanjan puolustaja Jordi Alba.

Jordi Alba tekikin selväksi, että hänen mielestään Espanja olisi ansainnut voiton. Tosin jalkapallossahan maalit ratkaisevat, kuten selostajalegenda Bror-Erik Wallenius useasti on sanonut.

– Puolalla on paljon laatuja. Heillä on hyviä pelaajia. Heillä oli kaksi paikkaa, joista toisesta tekivät maalin. Puola on laadukas joukkue, joka taistelee kovaa, mutta mielestäni olisimme ansainneet voiton, Jordi Alba tilitti.

Jordi Alba vakuuttelee, että Espanja nousee vielä. Jatkopaikka varmistuu, jos Espanja voittaa ensi keskiviikkona Slovakian.

– Intensiteetti ja määrätietoisuus esimerkiksi. On paljon asioita, joita voimme parantaa. Olemme pettyneitä tulokseen, mutta uskon, että tuloksia tulee, jos jatkamme tällä tavalla. Keskiviikkona on seuraava peli ja pyrimme pääsemään voitolla siitä pelistä seuraavalle kierrokselle, hän sanoi.

Puolan kansallislaulun ”Vielä Puola elää” -teema sopii Puolan taipaleeseen jalkapallon EM-kisoissa. Avausottelussaan Puola hävisi Slovakialle maalein 1-2, mutta kykeni toisessa ottelussaan taistelemaan 1-1 -tasapelin Espanjaa vastaan ja säilyttämään mahdollisuutensa jatkopaikkaan.

Puola kohtaa ensi keskiviikkona Pietarissa Ruotsin. Puolan on voitettava se peli, jos joukkue mielii alkulohkostaan jatkoon.

– Tänään astuimme askeleen eteenpäin. Paransimme pelirohkeutta ja pystyimme tasapeliin yhtä maailman parhaista joukkueista vastaan. Viimeiseen peliin lähdemme asetelmasta, joka on jo pudotuspeli. Meidän on voitettava, tai muuten olemme ulkona. On oltava entistä sitoutuneempi kuin aikaisemmissa peleissä. Tänään joukkue näytti niitä asioita, mitä tarvitaan. Jos sitä on seuraavassakin pelissä, voimme voittaa, Puolan päävalmentaja Paulo Sousa kommentoi.

Saksa tyrmäsi Portugalin

Saksa hävisi jalkapallon EM-kisojen avausottelussaan Ranskalle omalla maalilla 0-1, mutta voitti toisessa ottelussaan Portugalin 4-2 vastustajan tehtyä kaksi omaa maalia. Saksan esitys Portugalia vastaan oli vakuuttava kahdesta päästetystä maalista huolimatta.

– Vahva suoritus meiltä teknisesti vahvaa Portugalin joukkuetta vastaan. Takaa-ajossa osoitimme luonnetta. Loimme paljon paikkoja ja meillä oli hieno vauhti pelissä. Loimme uhkaa Portugalin puolustukselle. Tämä voitto oli ansaittu, kommentoi Saksan päävalmentaja Joachim Löw.

Ranska-ottelun jälkeen Saksa sai kritiikkiä, mutta Löw ei tehnyt konseptiinsa juurikaan muutoksia. Laitapelaajat olivat hieman ylempänä, mikä osoittautui oikeaksi ratkaisuksi.

– Tämä oli suunnitelma laitapelaajiemme kanssa. Tiesimme, että Portugalin puolustus voisi joutua vaikeuksiin, jos laiturimme olisivat ylempänä. Joshua Kimmich ja Robin Gosens tekivät hyvää työtä. Gosens teki maalinkin. Oli tärkeää, että saimme heiltä painetta Portugalille. Olimme aggressiivisia kaksinkamppailuissa ja saimme häirittyä heidän peliään, Löw sanoi.

Saksa tarvitsee jatkopaikkaan vielä ainakin yhden pisteen. Alkulohkon päätöspelissä vastassa on Unkari.

– Tietysti tämä voitto antaa tyydytystä ja voimaa, kun lähdetään seuraavaan peliin. Osoitti, että pystymme parempaan. Turnaus etenee askel askeleelta. Seuraavaksi luvassa on kova peli, koska Unkari puolustaa tiukasti. Voimme ottaa seuraavan askeleen, Löw sanoi.

Ranska oli vaikeuksissa Budapestissa

Hallitseva maailmanmestari Ranska oli yllättävän suurissa ongelmissa Unkaria vastaan, vaikka Unkaria on pidetty yhtenä EM-turnauksen heikoimmista joukkueista. Unkarin Attila Fiola vei joukkueensa ensimmäisellä puoliajalla johtoon, mutta Antoine Griezmannin maali pelasti Ranskan häpeältä pelin päätyttyä 1-1.

Budapestissa stadion oli täynnä. Unkarilainen kansallistunne teki pelistä Ranskan supertähdille vaikean.

– Pelasimme Unkarissa, jossa kotiyleisön tunne ja kannustus oli todella kova. Unkarilla todellakin oli henki päällä. He olivat dynaamisempi joukkue suunnitelmassaan kuin me olimme omassa suunnitelmassamme. He antoivat puolustuksessa todellakin kaikkensa. Maali varmaankin antoi heille lisää pelirohkeutta, kommentoi Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps.

Budapestissa oli pelin aikana 36 astetta lämmintä. Näännyttävissä olosuhteissa joukkueiden tasoerot saattavat kompensoitua.

– Pelasimme myös kovassa helteessä, mikä saattoi vaikuttaa. Emme olleet yhtä vaikuttavia kuin ensimmäisessä pelissä. Emme saaneet ensimmäisellä puoliajalla palloa maaliin ja oli vaikeampaa, kun Unkari teki maalin. Toisella puoliajalla saimme parannettua hyökkäyspeliä, teimme maalinkin, mutta emme vain saaneet enempää maaleja, Deschamps sanoi.

Ranskalla on kahdesta ottelusta neljä pistettä, mikä todennäköisesti riittää jatkoon. Deschamps korosti, ettei tulos ollut katastrofi, vaikka voitto olisi pitänyt ottaa.

– Olen tyytyväinen ja en ole. Loimme paljon paikkoja ja osuimme tolppaankin. Tasapeli ei sinänsä ole katastrofi, koska meillä on hyvä mahdollisuus yhä lohkovoittoon. Meillä on neljä pistettä, vaikka toki halusin, että tämän pelin jälkeen olisi kuusi, hän sanoi.

Ranska kohtaa alkulohkon päätöspelissään Portugalin. Panoksena on lohkovoitto.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajien unelma yhä omissa käsissä – ”Ei ole keskitytty muiden tuloksiin”

Kommentoi Facebookissa