Esteettömille parkkipaikoille kasataan lumet ja laitetaan jopa koristekukkia – ”Parkkipirkolle riittäisi kovasti töitä”

Raahen Seudun Invalidien Rauno Rajaniemi ja Rauno Jylkkä toivovat, että villi parkkeeraaminen saataisiin kuriin.

Raahen Seudun Invalidien Rauno Rajaniemi ja Rauno Jylkkä toivovat, että villi parkkeeraaminen saataisiin kuriin. (Kuva Anne Anttila)

Pienillä muutoksilla ja oikealla asenteella saataisiin paljon hyvää aikaiseksi.

PYSÄKÖINTI Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa järjestettiin syksyn lopulla tempaus, jossa jaettiin epävirallisia muistutuslappuja invapaikoille väärin pysäköidyille autoille.

Invalidiliiton organisoima tempaus järjestettiin kahdeksan paikallisyhdistyksen voimin. Kainuusta onnistuneessa tempauksessa oli mukana Kajaani ja Pohjois-Pohjanmaalta Raahe, Ylivieska, Oulu, Pudasjärvi, Haapajärvi, Reisjärvi ja Oulainen.

Viime vuonna tempaus järjestettiin pilottimielessä ja pienimuotoisesti Kajaanissa ja Pudasjärvellä. Onnistunut tempaus tulee saamaan myös jatkoa.

Invapaikkojen väärinkäytökset ovat arkea myös Raahessa. Raahen Seudun Invalidien Rauno Jylkkä ja Rauno Rajaniemi sanovat suoraan, että parkkipirkolle riittäisi kaupungissa töitä.

– Varsinkin kauppaliikkeiden invapaikoilla väärinpysäköinti korostuu. Taustalla on sekä tahallisuutta että tietämättömyyttä. Aikoinaan poliisi puuttui tapauksiin, mutta ei enää. Resurssipulan takia valvonta on todella puutteellista, joten pysäköinninvalvojalle riittäisi nyt hommia, Jylkkä ja Rajaniemi kertovat.

Raahessa järjestettiin Invalidiliiton organisoima tempaus, jossa jaettiin epävirallisia muistutuslappuja invapaikoille väärin pysäköidyille autoille.
Raahessa järjestettiin Invalidiliiton organisoima tempaus, jossa jaettiin epävirallisia muistutuslappuja invapaikoille väärin pysäköidyille autoille. (Kuva Anne Anttila)

Väärinpysäköinnin lisäksi olemassa olevat invapaikat eivät kaikilta osin täytä muutenkaan niille kuuluvaa tarkoitusperää.

– Autopaikat on toki merkitty asiaan kuuluvalla tunnuksella, mutta tunnuksia ei ole kuitenkaan jokaisen ruudun kohdalla. Lisäksi talvisin merkit peittyvät lumeen ja joissakin tapauksessa invapaikoille saatetaan kasata jopa koko piha-alueen lumet.

Jylkkä ja Rajaniemi harmittelevat myös sitä, että muutamat kauppakeskukset täyttävät invapaikat kausituotteillaan tai käyttävät niitä tilapäisinä varastotiloina.

– Lisäksi löytyy invapaikkoja, jotka ovat sijainniltaan hyvin haasteellisia. Ei riitä, että ruutu sijaitsee lähellä sisäänkäyntiä, jos liikkumisen estää esimerkiksi korkea reunakivetys.

Raahessa epävirallisten muistutuslappujen jakaminen otettiin Jylkän ja Rajanimen mukaan hyvin asiallisesti vastaan.

– Jalkautuminen kansan pariin kannatti. Tiedon jakaminen pienen muistutuksen kera ei mennyt miltään osin hukkaan. Moni sanoi, että nyt liikutaan oikealla asialla, sillä villi parkkeeraaminen on saatava kuriin.

Jylkkä ja Rajaniemi toivovat, että erityisesti kauppakeskusten invapysäköinnissä otettaisiin huomioon parkkiruutujen sijainti myös yleistä turvallisuutta ajatellen.

– Invaruudut tulisi sijoittaa siten, että kääntymistilaa on riittävästi sekä tullessa että pois lähtiessä.

  • Haastattelu on aikaisemmin julkaistu IT-lehdessä

Lue myös: Oletko pysäköinyt auton invaruutuun ilman invakorttia? – ”Ei näitä invavessoja ja -ruutuja ole huvikseen rakennettu”

Kommentoi Facebookissa