Mestis pahassa kurimuksessa – pelit pysyvät tauolla

Koronapandemia ajoi Mestiksen vaikeaan tilanteeseen

Koronapandemia ajoi Mestiksen vaikeaan tilanteeseen. (Kuva Fotolia)

Koronapandemia on ajanut jääkiekon Mestiksen vaikeaan tilanteeseen. Sarja pysyy keskeytettynä toistaiseksi.

JÄÄKIEKKO Suomen miesten jääkiekkoilun kakkossarja Mestis, entinen ykkösdivisioona, tiedottaa, ettei pelaaminen ilman katsojia ole sarjassa mahdollista. Sarja pysyy toistaiseksi keskeytettynä.

Mestis ilmoittaa, että sarjan keskeyttäminen on ajanut seurojen taloudellisen tilanteen entistä kriittisempään suuntaan. Erilaisia tukitoimia pyritään etsimään jatkuvasti Mestis-seurojen sekä Mestiksen hallituksen toimesta.

Suurempia yleisötapahtumia ei Suomessa saa koronan takia tällä hetkellä järjestää. Jääkiekkosarjoja voidaan pelata kuitenkin tyhjille katsomoille.

Mestiksen seuroille pelien järjestäminen tyhjille katsomoille tuottaisi kuitenkin liikaa taloudellisia tappioita. Parempi ratkaisu on pitää sarja toistaiseksi kiinni.

Mestiksen tilanne ei hyvältä näytä. Sarja oli ajautunut vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen jo viime keväänä, kun kausi jouduttiin koronatilanteen takia keskeyttämään, eikä sitä voitu viedä loppuun.

Toiminta Mestiksessä varmasti jatkuu, mutta on sitten toinen juttu, millaisella urheilullisella tasolla. Koronapandemia päättynee aikanaan, mutta sarjan taloudellinen elpyminen vie kauan.

Koronan taakse on helppo mennä, mutta ei Mestiksen näivettyminen pelkästään pandemiasta johdu. Syynä ovat myös epäonnistuneet jääkiekkopoliittiset päätökset.

Juttuvinkki: Epäilijät saivat nenilleen – tuli Leijonien historian pisin mitaliputki

SM-liigan sulkeminen vuonna 2000 käytännössä lässähdytti Mestiksen urheilullisen puolen. Toki KalPa, Sport, KooKoo ja Jukurit nostettiin SM-liigan kabinetin kautta, mutta urheilullisella annilla ei noissa prosesseissa ollut paljoakaan tekemistä, vaan kyse oli lähinnä urheilulle pyllistämisestä.

SM-liigan sulkemista on perusteltu sillä, että ammattilaisorganisaatioiden toiminta pitää turvata. Tosin 15 joukkueen sarja on Suomen talousolosuhteissa jo liian massiivinen sarja. Sveitsin ja Ruotsin jääkiekon pääsarjat ovat SM-liigaa kaukana edellä ja myös Tshekin ja Saksan pääsarjat näyttävät kiilanneen taloudellisella ja urheilullisella puolella SM-liigan edelle.

Kenties suomalainen ammattilaisjääkiekko voisi olla tasokkaampaa, jos se jaettaisiin kymmenen joukkueen SM-liigaan sekä kymmenen joukkueen Mestikseen. SM-liigaan voisi nousta ja sieltä voisi pudota urheilullisin perustein.

Kilpailukykyisempi Mestis palvelisi nuorten pelaajien etua ja myös suomalaista jääkiekkoa yleisesti. Seuraorganisaatiotkin voisivat kehittyä, kun urheilullista panosta olisi enemmän.

Päätösten tekeminen on suomalaisessa pääsarjajääkiekossa kuitenkin hankalaa. SM-liigan seuraorganisaatiot ajattelevat omia etujaan, eivätkä ole pääsarjan avaamisen kannalta.

Oman edun ajattelu on tietysti ymmärrettävää. Mutta suomalaisen jääkiekkoilun etua nykyinen suljettu SM-liiga ei edistä.
Suomen jääkiekon pelaajakehitys saatiin 2010-luvulla uuteen nosteeseen. Samaan pääsarjatoiminta jää muista Euroopan huippumaista jälkeen.

Koronapandemia on vienyt kaikki tulorahoituksella elävät ammattilaissarjat vaikeaan tilanteeseen. Syksyllä 2021 tiedetään, mikä on niin sanottu uusi normi. Montako joukkuetta on mukana SM-liigassa ja montako Mestiksessä?

Suomalaista jääkiekkoa voi uhata 2021 isompi konkurssiaalto. Toisenlaisella sarjajärjestelmällä, jossa SM-liiga ei olisi suljettu sarja, ei tilanne olisi välttämättä niin paha. Mestiksen seuroista moni olisi varmasti elinvoimaisempi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokerit ajautunut tappioputkeen – siipirikkoisuus näkyi

Kommentoi Facebookissa