Eteenpäin on menty – Suomen yleisurheilun olympiajoukkueen koko kasvanut rajusti

Senni Salminen on venyttänyt kovia tuloksia sekä kolmiloikassa että pituushypyssä

Senni Salminen on venyttänyt kovia tuloksia sekä kolmiloikassa että pituushypyssä. (Kuva AOP)

Suomen yleisurheilujoukkueen koko tulee olemaan Tokion olympialaisissa 23 urheilijaa. Rio de Janeiron 2016 olympialaisissa oli mukana 16 suomalaisyleisurheilijaa.

YLEISURHEILU Suomen yleisurheilujoukkue Tokion olympiakisoissa varmistui käytännössä, kun Kansainvälisen yleisurheiluliiton ranking päivittyi keskiviikkona. Ensi maanantaina Suomen Olympiakomitea tulee vahvistamaan joukkueen virallisesti.

Keskiviikon päivityksen jälkeen rankingin perusteella valintakelpoisia ovat pikajuoksija Lotta Kemppinen (rankingin 43:s/lajiin kutsutaan 56 urheilijaa), Sara Kuivisto 800 ja 1500 metrillä (40./48) ja (40./45), Nooralotta Neziri 100 m:n aidat (27:s/40) ja Viivi Lehikoinen 400 m:n aidat (36:s/40) estejuoksija Camilla Richardsson (41./45), seiväshyppääjät Wilma Murto (24:s/32) ja Elina Lampela (29:s/32), moukarinheittäjä Krista Tervo (29:s/32), seitsenottelija Maria Huntington (19:s/24) sekä keihäänheittäjä Lassi Etelätalo (22./32).

Valintakelpoisia ovat myös lajissaan olympiakisojen tulosrajan rikkoneet kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, moukarinheittäjä Silja Kosonen sekä keihäänheittäjät Antti Ruuskanen, Oliver Helander ja Toni Kuusela. Miesten keihäänheitossa valintakelpoisia on kaikkiaan neljä, joten yksi heittäjä jää kotiin varamieheksi.

Olympiajoukkueeseen on jo valittu seuraavat yleisurheilijat: Elmo Lakka 110 m aj, Topi Raitanen 3000 m esteet, Kristian Pulli pituushyppy, Jarkko Kinnunen 50 km kävely, Aleksi Ojala 50 km kävely, Veli-Matti ”Aku” Partanen 50 km kävely, Reetta Hurske,100 m aj, Annimari Korte 100 m aidat, Ella Junnila korkeushyppy sekä Senni Salminen kolmiloikka.

Torstaina varmistui, ettei Lotta Kemppinen voi ottaa olympiapaikkaansa vastaan. Kemppinen vahvisti asian Instagram-tilillään.

– Valintakelpoinen olympialaisiin!!…Ja silti sitä ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Niin lähellä mutta silti niin kaukana. Valitettavasti en paikkaa voi ottaa vastaan, vaikka valintakelpoisuus on saavutettu. Olympialaiset tulevat liian pian, eikä jalka ehdi siihen mennessä kuntoutua, Kemppinen kirjoittaa.

Suomen yleisurheilujoukkueessa ei ole Tokiossa yhtään merkittävää mitalisuosikkia. Mitaleille voisivat tulostasonsa perusteella venyä realistisimmin Senni Salminen ja Kristian Pulli.

Suomen yleisurheilujoukkueessa on Tokion olympialaisissa mukana 23 urheilijaa. Rio de Janeiron olympialaisissa 2016 yleisurheilussa oli mukana 16 suomalaista ja Lontoossa 2012 kaikkiaan 17 suomalaista, joten eteenpäin on selkeästi menty.

Olympiapaikat on jo muutaman vuosikymmen ajan saavutettu rankingin perusteella. Olympiapaikat ansaitaan tulosten perusteella, joten pahat puheet ”kisaturisteista” ovat perusteettomia.

Viimeisimmät yleisurheilun suomalaiset olympiamitalit on voitettu keihäänheitossa. Tero Pitkämäki voitti Pekingissä 2008 pronssia ja Antti Ruuskanen Lontoossa 2012 hopeaa.

Viimeisin yleisurheilun suomalainen olympiavoittaja on Arsi Harju, joka pukkasi kuulantyönnön kultaa Sydneyssä 2000.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lisää suomalaisia valittiin Tokioon – joukossa Mira Potkonen ja Lizzie Armanto

Kommentoi Facebookissa