EU-kokousten aikana rikottiin ilmailukieltoa useasti – ennätysmäärä sakkoja drone-lennättäjille

Huoleton dronen lennättäminen voi tulla harrastajalle kalliiksi.

Huoleton dronen lennättäminen voi tulla harrastajalle kalliiksi. (Kuva Fotolia)

Poliisi kehottaa harrastajia huolellisuuteen, sillä kielletystä ilmatilasta pitää pysyä poissa.

ILMAILUKIELTO EU:n epävirallisen ministerikokouksen aikana 10.–12. heinäkuuta Helsingissä rikottiin ilmailukieltoja poikkeuksellisen paljon. Yhteensä kahdeksan henkilöä lennätti lennokkiaan kielletyllä alueella: kuusi tilapäisellä lentorajoitusalueella ja kaksi pysyvillä lentokieltoalueilla.

Kaikissa havaituissa tapauksissa poliisi sai lennättäjät kiinni, ja heille määrättiin rikkeistä sakot.

– Tämän vuoden kokousten aikana on tyypillisesti jaettu muutamia sakkoja tilapäisten ilmailurajoitusten rikkomisesta. Tuntemattomasta syystä huolimattomia lennättäjiä oli tällä kertaa liikenteessä poikkeuksellinen määrä, kertoo ylikomisario Sami Hätönen, joka vastaa poliisin miehittämättömästä ilmailusta EU-kokousten aikana.

EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvien kokousten aikana ilmailua rajoitetaan kokouspaikan ympärillä tilapäisellä lentorajoituksella. Lisäksi Helsingissä on useita pysyviä lentokieltoalueita, joissa droneja ei saa lennättää.

Tilapäisillä ja pysyvillä lentokieltoalueilla ei sallita viranomaistoiminnan lisäksi muuta ilmailua ilman erityistä lupaa. Sekä lentotyötä tekevien että lennokkiharrastajien pitää pysyä poissa kielletystä ilmatilasta. Poikkeuslupia ei myönnetä tilapäisille lentorajoitusalueille. Poliisi valvoo alueita tarkasti ja puuttuu kaikkiin rikkomuksiin matalalla kynnyksellä.

– Ilmailua rajoitetaan pysyvästi tai tilapäisesti tietyillä alueilla turvallisuussyistä. Sellaisia ovat esimerkiksi ydinvoimalat ja valtionhallinnolle tärkeät alueet. Finlandia-talon ympärille perustetun lentorajoitusalueen tarkoituksena on tietysti kokousten turvallisuuden takaaminen. Lisäksi poliisilla on alueella ajoittain vilkastakin lentotoimintaa. Siksi lentorajoitusten noudattaminen on tärkeää, Hätönen perustelee.

Pysyvät kieltoalueet on listattu Traficomin ylläpitämälle droneinfo.fi-sivustolle ja Droneinfo-sovellukseen, johon ei kuitenkaan päivitetä tilapäisiä lentorajoituksia. Huoleton lennokin lennättäminen voi siis tulla harrastajalle kalliiksi. Tulevien EU-kokousten yhteydessä lennättäjien kannattaa siis olla erityisen tarkkaavaisia.

– Vastuullinen lennättäjä selvittää rajoitusalueet etukäteen esimerkiksi poliisin tiedotteista tai muista tarjolla olevista tietolähteistä. Poliisi on omassa lentotoiminnassaan havainnut alan harrastajan ylläpitämän aviamaps.com-sivuston helpoksi ja luotettavaksi tietolähteeksi. Helsingissä tiedotamme näistä poikkeuksista myös Twitterissä, kertoo Hätönen.

EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvä kokous järjestetään jälleen 17.–19.7. 2019. Ilmailua rajoitetaan Helsingissä tilapäisellä lentokieltoalueella epävirallisen oikeus- ja sisäministerikokouksen vuoksi. Rajoitukset alkavat keskiviikkona 17.7.2019 kello 8 ja päättyvät perjantaina 19.7.2019 kello 21.

Finlandia-talon ympäristössä on neliön muotoinen ilmailun rajoitusalue, joka ulottuu 700–1000 metrin etäisyydelle rakennuksesta. Kieltoalue ulottuu korkeussuunnassa 300 metriin maanpinnasta.

Lue myös: Kauko-ohjattava pienoiskopteri jopa kolmen kilometrin korkeudessa – lentäjät havaitsivat vaaratilanteet

Kommentoi Facebookissa