EU:n barometri selvitti – koronapandemia lisäsi suomalaisten kalan kulutusta

Kalanviljely on tutkimuksissa havaittu hiilijalanjäljeltään tehokkaimmaksi tavaksi tuottaa ihmisille eläinproteiinia.

Kalanviljely on tutkimuksissa havaittu hiilijalanjäljeltään tehokkaimmaksi tavaksi tuottaa ihmisille eläinproteiinia. (Kuva Suomen kalankasvattajaliitto)

Suurimmiksi syiksi mainitaan ruokavalion muuttuminen sekä lisääntynyt terveystietoisuus.

KALA Kalan kulutus on Suomessa suurempaa verrattaessa kulutustottumuksia Euroopan unionin 27 jäsenmaan keskiarvoon. Suomalaisista 76 prosenttia ilmoittaa syövänsä kalaa vähintään kerran kuukaudessa.

Enemmän kalaa kulutetaan muun muassa Portugalissa, Espanjassa, Kreikassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Suomi sijoittuu uuden barometrin kymmenenneksi maiden kalankulutustottumuslistalla.

Euroopassa keskimäärin 64 prosenttia sanoo syövänsä kalaa vähintään kerran kuussa. Suurin osa kalasta ostetaan kaupoista ja valmistetaan kotona, näin ilmoittaa 95 prosenttia suomalaisista tekevänsä. Ravintolassa kalaa kertoo syövänsä vähintään kerran kuussa noin viidennes suomalaisista, saman verran kuin EU-maissa keskimäärin.

Suurimmiksi syiksi kulutuksen lisäämiselle mainitaan ruokavalion muuttuminen, lisääntynyt terveystietoisuus sekä kalan parempi saatavuus. Vähentämistä kuluttajat perustelevat sillä, että ovat korvanneet kalan jollain muulla tuotteella, kalan hinta koetaan korkeaksi tai laatu ei ole miellyttänyt.

– Kun kulutus on barometrinkin mukaan hienoisessa kasvussa, on syytä palauttaa mieliin aikaisemmin tehtyjä kuluttajatutkimuksia. Niiden perusteella tiedetään, että suomalaisista lähes 90 prosenttia toivoo lisää kotimaista kalaa kauppoihin.  Lisäksi Lähes 80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että kotimaista kalankasvatusta tulisi lisätä, kertoo Marko Koivuneva Suomen kalankasvattajaliitosta.

Kansallinen kotimaisen kalan edistämisohjelma tavoittelee 2,7-kertaista kalankulutusta vuoteen 2035 mennessä. Suomen kalankasvattajaliiton mukaan kalanviljelylaitokset Suomessa toimivat nykypäivänä ympäristötehokkaasti ja ovat ainoa keino taata kalan riittävyys kuluttajille.

Suomessa viljellään ruokakalaksi kirjolohta ja siikaa. Molemmat kalat sisältävät paljon terveydelle hyödyllisiä rasvahappoja ja vitamiineja. Molemmat kuuluvat myös WWF:n suosittelemiin kaloihin. Kalanviljely on kaikissa tutkimuksissa havaittu hiilijalanjäljeltään tehokkaimmaksi tavaksi tuottaa ihmisille eläinproteiinia.

– On tärkeää pitää ruokatuotanto lähellä, siten pystymme itse vakuuttumaan sen vastuullisuudesta. Lähellä kuluttajaa vastuullisesti tuotettu ruoka takaa myös sen, että jatkossakin tiedämme mitä lautasellemme saamme, Koivuneva lisää.

Euroopan komission toimesta haastateltiin maalis-huhtikuussa EU-alueella 26 699 henkilöä, joista Suomessa 1017 kuluttajaa.

Lue myös: Rauhoitetun ankeriaan pyynti voi tulla kalliiksi – uhanalaisen vaelluskalan suojeluarvo 3 510 euroa

Kommentoi Facebookissa