EU:n elpymispaketin kohtalossa käännetään nyt kivetkin – perussuomalaiset haastoi puhemiehen

Puhemiesten käyttämä eduskunnan koroke on päätynyt tapahtumien keskipisteeseen.

Puhemiesten käyttämä eduskunnan koroke on päätynyt tapahtumien keskipisteeseen. (Kuva Eduskunta)

Eduskunnassa käytävä keskustelu omien varojen päätöksestä keskeytettiin.

ELPYMISPAKETTI Eduskunta jatkoi torstai-iltana keskustelua omien varojen päätöksestä eli niin sanotusta Euroopan unionin elpymispaketista. Elpymispaketissa EU valtuuttaa komission hankkimaan lainaa rahoitusmarkkinoilta enintään 750 miljardia euroa.

Rahoista 390 miljardia euroa annetaan jäsenvaltioille vastikkeettomina avustuksina ja lainojen enimmäismäärä on 360 miljardia euroa. Suomi maksaa kaikkiaan noin 6,6 miljardia euroa. Arvio Suomen saamista avustuksista on noin 2,7 miljardia euroa, mutta summa tarkentuu kesällä 2022.

Kyse on perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan merkittävään toimivallan siirtoon Euroopan unionille tosiasiallisesti rinnastuvasta järjestelystä, ja sitä koskeva ehdotus on eduskunnassa hyväksyttävä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

Keskustelua asiasta on käyty eduskunnassa pitkään, ja perussuomalaiset kansanedustajat ovat käyttäneet lukuisia puheenvuoroja läpi yön kestäneissä istunnoissa. Poikkeuksellisessa tilanteessa keskustalainen puhemies Anu Vehviläinen hyllytti jopa toisen varapuhemiehen Juho Eerolan, koska näki vaaraksi, että perussuomalaiset olisivat saattaneet saada hetkellisesti enemmistön ja siirtää käsittelyn syksyyn puoluetoverinsa myötävaikutuksella.

Jatkuneissa keskustelussa perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki ehdotti Jenna Simulan kannattamana asian pöydällepanoa 30.6.2021 pidettävään täysistuntoon.

”Eli siis ehdotan, että valtiopäivien toiminnasta säädetyn lain 57 § 3 momentin mukaan muutoin asia voidaan laittaa pöydälle, jos eduskunta niin päättää. Teen tämän ehdotuksen sen takia, jotta hallituksen edustajat voivat tutustua EU:n muuttuvaan luonteeseen ja jotta eduskunta saa tiedot niistä uusista EU:n tulonlähteistä kesäkuun aikana. Näin ollen esitän pöytäyspäiväksi 30.6.2021.”

Juttuvinkki: EU:n elpymispaketti vaatii eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön – keskusta äänesti opposition mukana

Täysistuntoa yöllä johtanut varapuhemies, SDP:n Tarja Filatov totesi, että kun asiassa on jo kertaalleen tehty pöydällepano, sitä ei eduskunnan työjärjestyksen mukaan voi enää tässä vaiheessa tehdä. SDP:n kansanedustaja Kim Berg oli jo aikaisemmin ehdottanut asian pöydällepanoa, ja kun näin hetkellisesti tehtiin, eduskunnan kanslian tulkinnan mukaan pöydällepanon voi tehdä vain kerran.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio oli kuitenkin asiasta eri mieltä, ja esitti Sebastian Tynkkysen kannattamana, että puhemiehen menettely tulee saattaa perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi.

”Rouva puhemies! Tulkintanne eduskunnan työjärjestyksen 57 §:n 3 momentista on selkeästi sen sanamuodon vastainen. Näin ollen joudun esittämään puhemiehen menettelyn esitetystä ja kannatetusta pöytäämisestä lähetettäväksi viipymättä perustuslakivaliokunnan ratkaistavaksi.”

Varapuhemies Filatov ilmoitti, että tässä vaiheessa keskustelu ja asian käsittely keskeytetään. Tavion vetoaman lakipykälän kolmas kappale kuuluu seuraavasti:

”Ensimmäisessä käsittelyssä sekä 54 ja 55 §:ssä tarkoitetussa käsittelyssä asia pannaan tämän jälkeen kannatetusta ehdotuksesta kerran pöydälle. Muutoin asia pannaan pöydälle, jos eduskunta niin päättää.”

Pykälä 54 koskee Lepäämään hyväksytyn lakiehdotuksen ja vahvistamatta jääneen lain käsittelyä sekä 55 Ainoaa käsittelyä.  Täysistuntoa jatketaan perjantaina klo 13.30. Jos Tavion kanta voittaa, elpymispaketin käsittely keskeytyy.

Todennäköisesti joku hallituspuolueiden kansanedustajista kuitenkin ehdottaa, että varapuhemiehen menettelyä koskevaa asiaa ei lähetetä perustuslakivaliokuntaan, ja asiasta äänestettäisiin. Jos hallituspuolueiden kanta taas saa enemmistön taakseen, keskustelu elpymispaketista jatkuu.

Lue myös: EU:n elpymispaketti epäilyttää ja jakaa suomalaiset kahtia – vahvin tuki hallituspuolueiden kannattajilta

Kommentoi Facebookissa