EU:n elpymispaketti epäilyttää ja jakaa suomalaiset kahtia – vahvin tuki hallituspuolueiden kannattajilta

Suomalaisten enemmistö arvostaa EU:ta, mutta ei haluaisi sen muuttuvan.

Suomalaisten enemmistö arvostaa EU:ta, mutta ei haluaisi sen muuttuvan. (Kuvituskuva Fotolia)

Hallituspuolueista ainoastaan keskustan äänestäjien tuki jää selvästi laihemmaksi.

EUROOPAN UNIONI Suomalaisista 54 prosenttia suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti ja 20 prosenttia kielteisesti, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta. Suomalaisten EU-myönteisyys on kasvanut hiukan viime syksystä siitä huolimatta, että näkemykset EU:n elpymispaketista jakaantuvat kahtia.

Suomalaisista 40 prosenttia ajattelee, että Suomen osallistuminen Euroopan unionin jäsenmaille avustuksia ja lainoja jakavaan elpymispakettiin on maamme etujen mukaista. Puolestaan 38 prosenttia ei pidä elpymispakettiin osallistumista suomalaisten etujen mukaisena.

– Suomalaisten enemmistö arvostaa EU:ta, mutta ei soisi sen muuttuvan. Kansalaiset ovat koko ajan vierastaneet sekä unionin tiivistymistä että sen hajaantumista ja toivoneet EU:lta lähinnä jatkuvuutta, vakautta ja keskittymistä ihmisten, tavaroiden, pääomien ja palveluiden vapaaseen liikkuvuuteen, jotka jäsenyyden myötä tulivat Suomen ja suomalaisten ulottuville, sanoo EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Juttuvinkki: Suomen saama osuus EU:n elpymismiljardeista putoaa – ”Lopullinen määrä selviää vasta kesällä 2022”

Poliittiset jakolinjat näkyvät selkeästi eri äänestäjäryhmien näkemyksissä elpymispaketista. Vahvan tukensa paketille antavat neljän hallituspuolueen kannattajat, eli vihreistä asiaa tukee 74 prosenttia, vasemmistoliitosta 70 prosenttia ja SDP:stä sekä RKP:stä 68 prosenttia.

Sitä vastoin keskustan äänestäjien 43 prosentin tuki elpymisvälineelle jää selvästi laihemmaksi. Viime syksyyn verrattuna elvytyspaketti on muuttunut keskustan kannattajien silmissä aiempaa epäilyttävämmäksi, kun taas SDP:tä äänestävien usko siihen on vahvistunut.

Oppositiopuolueista perussuomalaisten 3 prosentin, kristillisdemokraattien 6 prosentin ja Liike Nytin 18 prosentin kannatusosuuksilla äänestäjien tuki Suomen osallistumiselle elpymispakettiin jää olemattomaksi, mikä heijastaa myös kyseisten puolueiden eduskuntaryhmien kantoja.

Sitä vastoin kokoomusta äänestävien mielipidesuunta jää leijumaan ilmaan puolueen linjan tavoin. Kokoomuksen kannattajista osapuilleen yhtä moni eli noin 40 prosenttia pitää elpymispakettiin osallistumista Suomen etujen mukaisena, kuin myös päinvastoin.

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tiedot kerättiin 24.3.–7.4.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Lue myös: EU:n elpymispaketti vaatii eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön – keskusta äänesti opposition mukana

Kommentoi Facebookissa