Suomen saama osuus EU:n elpymismiljardeista putoaa – ”Lopullinen määrä selviää vasta kesällä 2022”

– Tärkeää on, että voimme kohdentaa rahaa niin, että koko Suomi hyötyy, kommentoi valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

– Tärkeää on, että voimme kohdentaa rahaa niin, että koko Suomi hyötyy, kommentoi valtiovarainministeri Matti Vanhanen. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Talouden kehitys vaikuttaa arvioihin Suomen saamasta EU:n elpymisrahoituksesta.

TALOUS Suomen enimmäissaantoarvio EU:n elpymisvälineestä on laskenut aiemmin arvioidusta. Suomi maksaa kaikkiaan noin 6,6 miljardia euroa. Arvio Suomen saamista avustuksista on tämän hetken arvion mukaan kokonaisuudessaan yhteensä noin 2,7 miljardia euroa. Aikaisempi kokonaisarvio oli 3,2 miljardia.

Toukokuun 2020 lopussa julkaistussa RRF-asetusehdotuksessa Suomen saanto oli noin 2,2 miljardia euroa, mutta komission syysennusteen perusteella tehtyjen laskelmien mukaan Suomen saannoksi tulisi vain 1,9 miljardia euroa.

Summa muuttuu toteutuvan talouskehityksen mukaisesti. Muut elpymisvälineestä rahoitettavat ohjelmat tuovat arvioiden mukaan yhteensä noin 750 miljoonaa euroa.

– Lopullinen määrä kuitenkin selviää vasta kesällä 2022, sillä siihen vaikuttaa talouden kehitys viime ja tänä vuonna. Tärkeää on, että voimme kohdentaa rahaa niin, että koko Suomi hyötyy, kommentoi valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

Muutokset arvioissa johtuvat muutoksista komission ennusteissa. Kesäennusteessa komissio arvioi, että EU:n talous kasvaa -8,3 prosenttia vuonna 2020 ja 5,8 prosenttia vuonna 2021. Suomen kasvuksi arvioitiin -6,3 prosenttia vuodelle 2020 ja 2,8 prosenttia vuodelle 2021.

Syysennusteessa komissio arvioi, että EU:n kasvu on -7,4 prosenttia vuonna 2020 ja 4,1 prosenttia vuonna 2021. Suomelle bruttokansantuotteen muutokseksi ennustettiin -4,3 prosenttia vuonna 2020 ja 2,9 prosenttia vuonna 2021.

Vuonna 2023 myönnettävien avustusten jakoperusteet vahvistetaan kesäkuun 2022 loppuun mennessä. Ne perustuvat EU:n tilastokeskuksen Eurostatin toteumatietoihin bruttokansantuotteen kehityksestä.

Lue myös: EU sai sovun aikaan jättimäisestä tukipaketista – Suomi maksaa 6,6 miljardia ja saa 3,2 miljardia

Kommentoi Facebookissa