Euroviisuvoitto ennakkosuosikille Israeliin metoo-hengessä – ”Kiitos, että erilaisuus voitti”

Israelin voittajaviisun esittäjä Netta saattoi näyttää kieltä arvostelijoilleen tuloksen ratkettua.

Israelin voittajaviisun esittäjä Netta saattoi näyttää kieltä arvostelijoilleen tuloksen ratkettua. (Kuva AOP)

Nettan värikäs esitys voitti asiantuntajaraatien sekä yleisöäänten jälkeen lähes sadan pisteen erolla.

EUROVIISUT Euroviisut Lissabonissa olivat jälleen täynnä suuria toiveita ja pahoja pettymyksiä. Voittajaksi nousi Israelin Netta kappaleella TOY. Esitys sai kaikkiaan 529 pistettä.

Asiantuntijaraadin sekä yleisön antamien äänien laskennan jälkeen toiseksi tullut Kyproksen Eleni Foureiran kappale Fuego keräsi 436 pistettä, Itävallan sympaattinen Cesár Sampson kokosi Nobody But You -kappaleella 342 pistettä ja tuli kolmanneksi.

Netta on niin sanottu looping artist, eli esiintyessään hän äänittää lavalla oman äänensä, jota toistamalla muodostuu tausta kappaleelle. Euroviisusäännöt kieltävät nykyisin instrumenttien käytön lavalla ja myös luuppauksen, joten vastaava vaikutelma pyrittiin luomaan taustakuorolla.

Netta totesi ennen finaalia, ettei ole koskaan ollut suosittu missään asiassa, ja siksi voitto hämmensi. Kappale on saanut innoituksensa metoo-liikkeestä.

– Kiitos, että erilaisuus voitti, Netta kommentoi ensimmäisinä sanoinaan kisan ratkettua.

Israel oli kisan ehdoton ennakkosuosikki, mutta kaikki eivät kappaleesta tai esitykseen kuuluneesta ”kanatanssista” pitäneet. Viime vuoden viisuvoittaja Portugalin Salvador Sobral ehti jo ennen finaalia kommentoida kappaletta kamalaksi.

Suomen Saara Aallon sijoitus oli viisufinaalin toiseksi viimeinen, taakse jäi vain isäntämaa Portugali. Kaikkiaan 43 maan joukossa Suomen sijaluku oli 25. Kappale Monsters keräsi finaalissa yhteensä 46 pistettä, joista 23 pistettä tuli asiantuntijoilta ja saman verran yleisöäänistä.

Suomen pisteet yleisöäänistä tulivat neljältä maalta, Viro antoi 10 pistettä, Ruotsi 6, Australia 4 ja Islanti 3. Asiantuntijaraadeista Israel antoi Suomelle 6 pistettä, Makedonia 5, Iso-Britannia 4, Ruotsi 3, Tshekki 3 ja Viro 2.

Viisuillassa nähtiin lavalla myös häirikkö, joka ehti napata kesken Iso-Britannian esityksen laulajan mikrofonin. Ensi vuoden Euroviisut pidettäneen Jerusalemissa, maan edellinen viisuvoittaja oli 20 vuotta sitten transsukupuolinen Dana International vuonna 1998.

Lue myös: Euroviisut tulevat taas – muistatko Suomen kokemat suurimmat vääryydet ja ”varmimmat” voittajat?

  • Video: Netta – TOY – Israel – Official Music Video – Eurovision 2018

Kommentoi Facebookissa