EVA ennustaa – EU-tuomioistuimen päätös johtaa sittenkin sote-tuottajien yhtiöittämiseen

Sote-uudistuksen käsittelyllä on kiire ja nyt Petteri Orpon, Juha Sipilän ja Sampo Terhon pöydälle uhkaa tulla uudelleen kysymys yhtiöittämisestä.

Sote-uudistuksen käsittelyllä on jo kiire ja nyt Petteri Orpon, Juha Sipilän ja Sampo Terhon pöydälle uhkaa tulla uudelleen kysymys yhtiöittämisestä. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Elinkeinoelämän valtuuskunnan asiantuntijat viittaavat Slovakian sote-järjestelmää koskevaan ratkaisuun.

SOTE Maakuntien sote-palveluja tuottavat liikelaitokset voidaan joutua yhtiöittämään sote-uudistuksessa, toteavat liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja Borenius Asianajotoimiston asianajaja Asko Lindqvist EVA Arviossa Reilun pelin vartija.

EU-tuomioistuin antoi helmikuussa Slovakian sote-järjestelmää koskevan ratkaisun. Ratkaisusta seuraa, että maakunnat eivät voi käyttää liikelaitoksia suoran valinnan sote-palveluiden tuottajina ilman merkittävää valtiontukiriskiä. Liikelaitos ei esimerkiksi voi mennä konkurssiin, mikä muodostaa lainvastaisen valtiontuen.

Esitys valinnanvapauslaiksi ei sisällä yhtiöittämisvelvollisuutta, muttei kieltoakaan. Yhtiömuodossa toimiminen voisi kirjoittajien mielestä tuoda maakuntien palvelutuotantoon läpinäkyvyyttä sekä lisätä johtamisen ammattimaisuutta ja asiakaslähtöisyyttä.

– Yhtiömuotoinen toiminta mahdollistaa sen, että maakuntien tuottajat saavat hallituksiinsa erityisosaamista ja ulkopuolisia hallituksen jäseniä, Ekström, Haavisto ja Lindqvist sanovat.

– Sote-uudistuksen keskeisimpiä tavoitteita ei voida saavuttaa ilman valinnanvapautta ja yhtiöitä.

Perustuslakivaliokunta antoi aikaisemmin lausuntonsa maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamisesta. Sen mukaan hallituksen esittämä maakunnan velvollisuus yhtiöittää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut oli perustuslain vastainen ja yhtiöittämisestä luovuttiin.

Toinen terveyspalveluiden yhtiöittämisessä askarruttanut asia oli niin sanottu hallintarekisteri, joka tekee mahdolliseksi todellisen omistajan piilottamisen. Arvopaperin omistajaksi voidaan kirjata tilinhoitaja eli käytännössä esimerkiksi ulkomainen pankki.

  • Bo-Erik Ekström, Ilkka Haavisto, Asko Lindqvist: Reilun pelin vartija on luettavissa osoitteessa www.eva.fi

Lue myös: Hallitus jyräsi virkamiehet – terveysjätit jakavat keskenään miljardien sote-markkinat

Kommentoi Facebookissa