SOTE Perustuslakivaliokunnan lausunto maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamisesta on valmistunut. Lausuntoa odotellessa peli on käynyt kiivaana, sillä julkisuuteen ehti jo tihkua valiokunnan kanta, että niin sanottu palveluiden pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastaista.
Samoin esitettiin epäilyksiä siitä, että erityisesti sosiaalipalveluiden siirtäminen ei kaikilta osin olisi lainmukaista, sillä virkamiehen vastuuta ei automaattisesti voi siirtää yhtiön palveluksessa olevalle. Sisäministeri Paula Risikko sai aikaan jo äläkän todetessaan, että jos kokoomuksen ajama valinnanvapauslaki ei etene, olisi myös maakuntauudistus pysäytettävä. Päivän Lehden artikkelin voit lukea tästä.
Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo ovat tällä viikolla jo ehtineet lausua, että yhtiöittämisvelvollisuuden poistaminen olisikin yllättäen hyvä asia.
Esitys perustuslain vastainen
Perustuslakivaliokunta on lausunnossaan siis arvioinut, toteuttavatko hallituksen ehdotukset perustuslaissa säädetyn julkisen vallan velvollisuuden turvata jokaiselle yhdenvertaisesti riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.
Puheenjohtajansa Annika Lapintien kertomana perustuslakivaliokunta pitää tärkeänä, että sote-palveluiden järjestämisvastuu siirrettäisiin yksittäisiä kuntia suurempien toimijoiden hoidettavaksi. Valiokunta suhtautuu myönteisesti myös asiakkaiden valinnanmahdollisuuksien laajentamiseen.
Hallituksen esitys ei kuitenkaan turvaa kaikissa tilanteissa riittäviä sosiaali- ja terveyspalveluja yhdenvertaisesti kaikille. Hallituksen esittämä maakunnan velvollisuus yhtiöittää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on perustuslain vastainen.
Valiokunnan mielestä perustuslaki edellyttää, että maakunta voi myös itse tuottaa sote-palveluja. Julkisella vallalla tulee olla omalla tuotannollaan tosiasialliset mahdollisuudet turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut tilanteessa, jossa palvelutuotantoa ei markkinaperusteisesti synny.
Uusi valmistelu edessä
Valiokunta pitää lisäksi uuden palvelujärjestelmän käyttöönottoaikataulua epärealistisena ja peruspalvelut vaarantavana. Valinnanvapausjärjestelmä tulisi ottaa käyttöön hallitusti ja niin, että uudistuksen voimaantuloa porrastetaan.
Lisäksi hallituksen esityksessä on valiokunnan mukaan esitetty yksityistettäväksi suuri määrä julkisia tehtäviä sellaisella tavalla, että perustuslain asettamat vaatimukset koskien julkisen hallintotehtävän antamista muulle kuin viranomaiselle eivät täyty.
Valiokunta pitää tärkeänä, että uudistus saadaan lausunnossa esitetyin korjauksin tai muutoin perustuslainmukaisella tavalla toteutettua.
Perustuslaki ei sinänsä estä säätämästä uudesta hallinnon tasosta ja siirtämästä kuntien tehtäviä maakunnille.
Hallitus uskoo toteutukseen
Käytännössä koko sote-soppa menee uuteen valmisteluun. Erikoista asiassa on kuitenkin se, että ilman minkäänlaista lakia sosiaali- ja terveysministeriö on jo nyt antanut eri kunnille ristiriitaisia lausuntoja sen suhteen, voivatko kunnat säilyttää jatkossa esimerkiksi leikkaustoimintoja sairaaloissaan.
Niin sanottu reformiministerityöryhmä eli perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, sisäministeri Paula Risikko sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila antoivat perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen oman tiedotteensa.
Siinä vakuutetaan, että hallitus toteuttaa sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisuutena 1.1.2019 lähtien. Ministerit myös toteavat, että ”yhtiöittäminen ei ole välttämätön edellytys valinnanvapausmallin toteuttamiselle”.
Hallituksen lausunnon voit kokonaisuudessaan lukea alla olevasta laatikosta.
- Koko perustuslakivaliokunnan lausunnon voit lukea tästä.
Kommentoi Facebookissa