Sote-peli kovenee kovenemistaan – Paula Risikko väläyttää jo maakuntalain keskeyttämistä

Kokoomuksen sote-neuvottelija sisäministeri Paula Risikko väläyttää, että maakuntalain sekä soten käsittely on keskeytettävä, mikäli valinnanvapausmalli ei etene esityksen mukaisesti.

Kokoomuksen sote-neuvottelija sisäministeri Paula Risikko väläyttää, että maakuntalain sekä soten käsittely on keskeytettävä, mikäli valinnanvapausmalli ei etene esityksen mukaisesti. (Kuva AOP)

Perustuslakivaliokunnan on määrä antaa lausuntonsa tämän viikon perjantaina.

SOTE Sote-uudistus, valinnanvapauslaki ja maakuntamalli ovat olleet yhdessä niin suuri paketti, että sitä on ollut vaikea saada sopuisasti samaan laatikkoon valiokuntakäsittelyissä.

Valinnanvapauslaki on ollut nimenomaan kokoomuksen ajama hanke, mutta vain keskustalle tärkeä maakuntamalli olisi etenemässä suunnitelmien mukaan. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on useasti todennut, että molemmat liittyvät toisiinsa, ei yhtä ilman toista. Myös pääministeri Juha Sipilä on vakuuttanut, että sote ei toteudu ilman valinnanvapautta.

Perustuslakivaliokunnan on määrä antaa lausuntonsa lakipaketista tämän viikon perjantaina. Ennakkotietojen mukaan erityisesti terveyspalveluiden pakkoyhtiöittäminen on kohdannut suurta vastustusta ja sitä pidettäisiin jopa perustuslain vastaisena. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea lisää tästä.

Tilanne on ollut niin paha, että kokoomus turvautui poikkeukselliseen operaatioon. Viime viikolla se istutti erikoisjärjestelyin viime tingassa valiokuntaan kokeneen junailijan, juristin koulutuksen omaavan kansanedustajakonkarin Ben Zyskowiczin. Lisää asiasta voit lukea tästä.

Peli kovenee kaiken aikaa. Nyt myös kokoomuksen sote-neuvottelija sisäministeri Paula Risikko väläyttää, että maakuntalain sekä soten käsittely on keskeytettävä, mikäli valinnanvapausmalli ei etene esityksen mukaisesti eduskunnassa perustuslakivaliokunnan lausunnon johdosta.

Lännen Medialle antamassaan haastattelussa sisäministeri sitoo kaikki asiat yhteen.

– Mikäli korjaustarpeet ovat suuria, hallitus valmistelee valinnanvapauslaista uuden esityksen. Tällöin maakuntalain ja soten järjestämislain lakiesitysten käsittely eduskunnassa tulee vähintään keskeyttää. Eduskunnan täytyy tietää, mitä kaikille samaan pakettiin kuuluville lakiesityksille tapahtuu, ennen kuin ne voidaan käsitellä ja hyväksyä eduskunnassa, sisäministeri Paula Risikko kommentoi Lännen Median haastattelussa.

Päivän Lehti kirjoitti aikaisemmin, että aikatauluongelmien johdosta jopa maakuntavaalit jouduttaisiin mahdollisesti siirtämään presidentinvaalien yhteydestä, tammikuulta 2018 myöhäisemmäksi.

Perustuslakivaliokunta kokoontuu muun muassa tänään ja huomenna. Pääministeri Juha Sipilä on parhaillaan Kiinassa edistämässä maiden välistä kaupallistaloudellista yhteistyötä. Matkan on määrä kestää perjantaihin asti.

Kommentoi Facebookissa