Facebook-päivitys sikakuljetuksesta poiki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta – poliisi tutkii tapauksen

Sikojen purkutilanteessa Forssassa on HKScanin mukaan toimittu asianmukaisesti ja toisin kuin Facebook-päivitys väitti.

Sikojen purkutilanteessa Forssassa on HKScanin mukaan toimittu asianmukaisesti ja toisin kuin Facebook-päivitys väitti. (Kuva AOP)

Valvontavideon nähneen eläinlääkärin mukaan kuljettaja toimi esimerkillisesti.

SIKAKULJETUS Hämeen poliisille on tehty rikosilmoitus kunnianloukkauksesta koskien tuotantoeläinten kohteluun liittyvää Facebook-päivitystä. Ilmoituksen johdosta poliisi tekee selvitystä siitä, onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Poliisi on itse eilen päättänyt aloittaa esiselvityksen myös onko HKScanin eläinkuljetuksessa ja eläinten siirrossa tuotantotiloihin tapahtunut eläinten kaltoinkohtelua ja onko tässä asiassa syytä epäillä rikosta.

HKScan kertoo saaneensa 30.10. iltapäivällä viestin, jossa Forssan yksikön ohi kulkenut henkilö oli kertonut kiinnittäneensä huomiota sikakuorman purkamisen yhteydessä kuulemiinsa koviin ääniin. HKScanin kaikissa teurastamoissa on tallentavat valvontakamerat eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Näin on myös Forssassa sikojen purkualueella.

– Videossa ei ole mitään epäasiallista. Siat kulkevat autosta ulos rauhallisesti ja maata haistellen. Kuljettajan toiminta on rauhallista ja esimerkillistä, toteaa Eviran Forssan yksikön johtava tarkastuseläinlääkäri.

Sikojen purkutilanteessa on näin ollen toimittu asianmukaisesti ja eläinten hyvinvointia kunnioittaen. Sikojen purkaminen autosta on sujunut säädösten ja hyvien eläinten käsittelytapojen mukaisesti sekä viranomaisen valvonnassa. Henkilökunta ei ole huutanut, sikoja ei ole lyöty tai muuten pakotettu liikkumaan, purkamisessa ei ole käytetty ajolevyjä eikä sähköpiiskaa.

Tilanteessa on HKScanin mukaan käytetty ainoastaan siihen tarkoitettuja ”helistinmeloja”, joista lähtevän äänen avulla eläimiä ohjataan. Kukaan HKScanin henkilökunnasta, kuljetusyrittäjä tai valvova eläinlääkäri ei ole huomannut tai kuullut kirjoittajan kuvaamaa väliintuloa tai muutakaan normaalista poikkeavaa tapahtumaa purkamisen aikana. Poikkeamaa ei myöskään näy valvontakameran nauhalla.

Siat ja sikaryhmät ääntelevät usein, ja tämä saattaa johtaa sikojen käyttäytymistä vähemmän tuntevan tekemään asiasta väärän tulkinnan. Teurastamon ohi kulkevalta kävelytieltä ei ole näköyhteyttä autoon tai purkulaiturille.

Lue myös: Siskokset ryhtyivät sikafarmareiksi – ”Meillä on isot saappaat täytettävinä”

Kommentoi Facebookissa