Fanien sikailu ja HIFK:n ahdinko puhuttivat Stadin derbyssä

Kuva Veikkausliiga/ Risto Oksanen

Katsomot eivät olleet täynnä, mutta Stadin derbyssä jalkapallofanituksen pimeät puolet tulivat taas kerran tökerösti esille.

JALKAPALLO Veikkausliigan Stadin derby veti Töölön Stadionille odotettua vähemmän yleisöä katsojamäärän oltua 7052. Vaikka ottelu ei ollut loppuunmyyty, olivat ikävät fanikulttuurin lieveilmiöt pääosassa.

Pyrotekniikkaa kuljetettiin katsomoihin kielloista ja tarkastuksista huolimatta, ja HJK:n faneja ryntäsi kentälle, kun HIFK:n fanit polttivat HJK:n fanien Klubipäädyn fanilakanan.

HJK:n fanit olivat ennen ottelua provosoineet HIFK:n faneja nimittämällä heitä torakoiksi. HJK-fanit uhosivat myös derbyn jäävän viimeiseksi, sillä HIFK:ta uhkaa putoaminen pääsarjatasolta.

HIFK-fanit tietysti kostivat. Klubipäädyn lakanan polttaminen provosoikin HJK-faneja siihen malliin, että ottelu jouduttiin hetkeksi keskeyttämään.

Toisella puoliajalla HJK-fanit provosoivat HIFK-faneja katsomossa esitetyillä teksteillä. Ensin katsomossa näkyi teksti ”45 minuuttia ilman konkurssia” ja myöhemmin teksti ”torakka on saastainen tunkeilija”.

Moisilla ilkeyksillä vinoiltiin HIFK:n talousvaikeuksista sekä siitä, että HIFK pelaa stadionilla, jota HJK:n seurajohto hallitsee.

Joukkueiden päävalmentajat eivät halunneet kritisoida faneja sen suuremmin.

– Näissä derbyissä on ollut mieletön tunnelma kautta linjan suomalaista jalkapalloa ajatellessa. Totta kai sitä toivoisi, että peli pystyttäisiin viemään kerralla niin sanotusti loppuun. Kentälle tulemiset ja semmoiset jäisivät ainakin pois. Mutta eihän se ole jalkapallossa täysin ainutlaatuista. Tapahtuu muuallakin, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni koskela.

– Tapahtuu muualla paljon sellaista. Olen tosi kiitollinen ja iloinen, miten turvallisuus oli hoidettu ja tilanne saatiin kontrolliin. Sillä lailla muissakin maissa toimitaan. Tällaista tapahtuu, mutta se saadaan heti kontrolliin, kommentoi HIFK:n päävalmentaja Mixu Paatelainen.

Santeri Hostikka ratkaisi HJK:lle tärkeät pisteet ammuttuaan 2-1 -voittomaalin 87. minuutilla. Voitollaan HJK nousi sarjataulukon kärkeen.

– Totta kai hieno tunne tehdä maali ja varsinkin derbyssä. Meni vähän tiukoille, mutta onneksi saatiin lopussa maali, Hostikka iloitsi taiston tauottua.

HJK ei pelannut parhaalla tasollaan. Hostikan mukaan usko ei silti horjunut.

– Ekalla puoliajalla ei ehkä oltu niin skarppeja kuin olisi pitänyt olla. Tokalla puoliajalla painettiin tosi hyvin ja saatiin paljon paikkoja. Kyllä me luotettiin, että se maali tulee.

Fanien porsastelujen takia Hostikan voittomaali jäi illan annissa sivurooliin. Pelaajat harvemmin faneja tuomitsevat ja Hostikka antoikin faneista diplomaattisen kommentin.

– On tietenkin hyvä, että on intohimoa ja Suomi-futiksessa ei tietenkään ei tämmöisiä isoja pelejä ja isoja kannatusjuttuja paljoa ole. On hyvä, että fanit ovat intohimoisesti mukana, mutta toi on ehkä vähän yli. Tykkään, että fanit ovat mukana.

Fanilakanan polttamisen Hostikka näki urallaan ensimmäistä kertaa.

– En ole ollut tommoisessa mukana. Ei sekään tietenkään hyvä ole, että joukkueet joutuvat menemään takaisin pukukoppiin, hän totesi.

Putoamispeikko tarrasi otteensa HIFK:n joukkueeseen entistä tiukemmin. HIFK taisteli hyvin, mutta taaskaan se ei riittänyt joukkueelle toivottuun tulokseen.

– Tietysti olen pettynyt, ettei saatu mitään pelistä. Ekalla jaksolla oltiin tehokkaita ja päästiin tilanteisiin. Tokan jakson hyökkäyspeli ei ollut sitä, mitä toivottiin. Olisi voinut mennä sisään se ylärima toisella jaksolla, kommentoi HIFK:n päävalmentaja Paatelainen.

Ennen HJK:n voittomaalia HIFK:lla oli ollut erinomainen maalipaikka, josta osuttiin ylärimaan.

– Pelaajat taistelivat kyllä loistavasti. Harmi, että lopussa tuli tommoinen kömmähdys, Paatelainen murehti.

HIFK pelasi ihan hyvin. Joukkue on viime aikoina parantanut otteitaan, mutta tuloksissa se ei ole näkynyt.

– Derby on aina derby, mutta kyllähän meillä viimeiset ottelut ovat olleet pirteitä esityksiä ja sitten tulee tommoisia lapsuksia. Pelissä on hyvä tempo. Pelaajat jaksaa paljon paremmin kuin silloin, kun tulin mukaan. Haluan kiittää meidän pelaajia, miten ne yrittää, taistelee ja kuuntelee. Saadaan jokaiseen peliin nostettua hyvä syke ja tempo, Mixu kommentoi,

– Ekalla jaksolla meidän peli oli viihdyttävää. Mutta viihdyttävästä viis. Me halutaan voittaa. Tarvitaan pinnoja tämmöisistä peleistä, Mixu jatkoi.

HJK voitti HIFK:n 2-1 ja nousi sarjakärkeen. Sarjajumbo HIFK on lähellä putoamista Ykköseen.

Joukkueiden tasoero on iso, mutta väkeä HIFK:n faneja oli paikalla suunnilleen yhtä paljon kuin HJK:lla oli faneja Klubipäädyssään. Stadin derbyssä on lieveilmiönsä, mutta niiden poistuminen olisi iso takaisku suomalaisen jalkapalloilun julkisuusarvolle.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HJK voitti Stadin derbyn – katsojien porsastelu varasti shown

Kommentoi Facebookissa