Valtio järjestää Fortumille miljardirahoituksen – ehtona rajoituksia ja kova korko

Järjestelyllä pyritään Fortumin likviditeettireservien vahvistamiseen. (Kuvituskuva Fortum)

Solidium rahoittaa järjestelyn vakuudettomalla pankkilainalla, jossa on tavanomaiset kaupalliset ehdot.

TALOUS Talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut kokouksessaan, että Suomen valtio Fortumin merkittävänä osakkeenomistajana järjestää valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston johdolla enintään 2,35 miljardin euron markkinaehtoisen ja määräaikaisen siltarahoituksen Fortumille.

Hallitus kertoo, että järjestelyllä pyritään Fortumin likviditeettireservien vahvistamiseen ja tämän kautta suomalaisen energiahuollon turvaamiseen. Rahoituksella pyritään varmistamaan energiamarkkinoiden häiriöttömät toimintaedellytykset Suomessa, ja se järjestetään valtion kokonaan omistaman erityistehtäväyhtiö Solidium Oy:n kautta.

Solidiumin tehtävänä on ollut toimia valtionomisteisten yhtiöiden pitkäaikaisena omistajana. Kyseessä on siksi poikkeuksellinen järjestely. Solidium rahoittaa järjestelyn vakuudettomalla pankkilainalla, jossa on tavanomaiset kaupalliset ehdot.

– Valittu menettelytapa – Solidiumin myöntämä laina Fortumille – on poikkeuksellinen ja siksi myös sen toteuttamistapa on poikkeuksellinen. Lainoituksen suunnittelu ja riskiarviointi on tehty valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolla ja lainapäätös on tehty osakkeenomistajan päätöksenä, sanoo Solidiumin toimitusjohtaja Reima Rytsölä.

Fortum on valtio-omistajalle strateginen enemmistöomistus, jonka toiminnan turvaamiseen kohdistuu merkittäviä yhteiskunnallisia, huoltovarmuuteen liittyviä ja taloudellisia intressejä.

– Euroopan energiakriisi on seurausta Venäjän päätöksestä käyttää energiaa aseena. Suomen valtion tavoitteena Fortumin merkittävänä osakkeenomistajana on varmistaa energiamarkkinoiden häiriöttömät toimintaedellytykset Suomessa. Lainajärjestely on markkinaehtoinen ja järjestely on luonteeltaan ja ehdoiltaan tarkoitettu viimesijaiseksi vaihtoehdoksi ja Fortumin likviditeettivarojen vahvistamiseksi, toteaa Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

Ennätyksellisen nopeasti kohonnut sähköjohdannaisten hinta, sekä hinnan pysyminen korkealla tasolla, on johtanut ennennäkemättömän suuriksi kohonneisiin sähkön hintasuojausten vakuusvaatimuksiin.

Valtioneuvosto toteaa, että Solidium järjestää Fortumille yhtiön likviditeettipositiota turvaavan markkinaehtoisen ja määräaikaisen siltarahoituksen tämän varautuessa poikkeukselliseen hintakehitykseen, kunnes suojausten kohteena olevat sähköerät menevät toimitukseen ja vakuudet palautuvat.

Lue myös: Hallitus sanoo haluavansa turvata sähkömarkkinoiden toiminnan – 10 miljardin laina- ja takausohjelma

Lainan keskeiset ehdot ovat seuraavat:

Lainan määrä enintään 2.350.000.000 euroa

Laina-aika enintään 12 kk

Lainalle maksettava marginaali 10 %/12 %, todellinen vuosikorko koko lainasummalle, koko laina-ajalle ilman osakekomponenttia 14,2 %

Järjestelyyn sisältyy osakekomponentti; lainaa nostettaessa Solidiumille suunnataan maksuton osakeanti, jossa Solidiumilla on oikeus merkitä Fortumin uusia osakkeita määrä, joka vastaa 1 %:a Fortumin kaikista osakkeista osakeannin jälkeen. Osakeannin toteuttaminen edellyttää Fortumin yhtiökokouksen hyväksyntää.

Lainan ensimmäinen osa on nostettava 30.9.2022 mennessä

Fortumin hallituksen ja johdon palkitsemista rajoitetaan

Kommentoi Facebookissa