Lähes 80 vuotta kadoksissa ollut jatkosodan lentäjä löydettiin – ”Hän pääsee vihdoin viimeiseen leposijaansa”

Pyry-harjoituskoneita valmiina lentoa varten Vesivehmaalla kesällä 1943. (Kuva SA-kuva)

Kadonneen harjoitushävittäjän osia sekä lentäjä löytyivät Päijänteestä.

SOTAHISTORIA Laaja etsintäyhteistyö on tuottanut tulosta ja jatkosodan aikana kadonneen harjoitushävittäjän osia sekä lentäjä löytyivät Asikkalasta, Päijänteestä. Asikkalanselältä paikannettiin tiistaina 23.8.2022 jatkosodan aikaisen Ilmavoimien harjoitushävittäjän VL Pyry, tunnukseltaan PY-6, jäänteet. Havainnon lentokoneesta teki hämeenlinnalainen viistokaikuluotainyrittäjä Kari Ylönen.

Vänrikin ohjaama PY-6 oli noussut 9.9.1943 iltapäivällä Asikkalan Vesivehmaan lentokentältä suorittamaan toisen VL Pyry harjoitushävittäjän PY-23:n kanssa etsintä- ja taisteluharjoitusta. Harjoituksen aikana PY-6 syöksyi pystyssä noin 1000 metristä tuntemattomasta syystä Päijänteen pintaan. Tapahtumalle oli ainakin kaksi harjoituksen ulkopuolista silminnäkijää.

Ilmavoimat paikansi heti syyskuussa 1943 putoamispaikan ja siellä suoritettiin tutkimuksia sekä naaraamalla että myös kahden sukeltajan voimin yhdeksän päivän ajan. Tutkinnan tuloksena löydettiin muun muassa koneen runko ja kuomu. Lentäjää ei kuitenkaan vuoden 1943 etsinnöissä löydetty.

PY-6:n hylyn osia ja lentäjää on etsitty usean toimijan voimin ainakin 1970-luvulta saakka. Syyskuussa 2021 sukellusseura Lahden Pingviinit ry aktivoi etsinnät uudelleen, tällöin lentokoneen osia ei kuitenkaan paikannettu. Syyskuun 2021 etsinnöistä Yleisradion tekemän radiouutisen myötä tapauksen selvittämisestä kiinnostui myös viistokaikuluotainyrittäjä Kari Ylönen Hämeenlinnasta. Ylönen on suorittanut itsenäisesti viistokaikuluotauksia ROV-kameralla marraskuusta 2021 elokuuhun 2022.

Rajavartiolaitoksen sukellusryhmän ottama kuva hävittäjä VL Pyry PY-6:n moottorista. (Kuva Rajavartiolaitos)

Tiistaina 23.8.2022 Ylönen ilmoitti Suomen Ilmailumuseon intendentti Matias Laitiselle löytäneensä lentokoneen ja lähetti hänelle vedenalaisia valokuvia. Ylösen valokuvista ja saaduista paikkatiedoista Laitinen vahvisti PY-6:n hylyn jäänteiden löytyneen sekä vahvisti myös muita Ylösen tekemiä havaintoja. Paikalta löytyi muun muassa samanlaiset saappaat, joita tuon ajan hävittäjälentäjät ovat käyttäneet. Laitinen ilmoitti Hämeen poliisille löydöstä 25.8.2022 ja tapahtumasta aloitettiin kuolemansyyn tutkinta.

Hämeen poliisin virka-apupyynnöstä Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Turvan sukellusryhmä teki alueella 3.–5.9.2022 paikkatutkinnan, jonka tuloksena sekä koneen osia että konetta lentänyt vänrikki löytyivät. Operaation aikana vesistöön tehtiin useita sukelluksia ja lopuksi myös lentäjän jäänteet nostettiin ylös.

Hämeen poliisi haluaa kiittää etsinnät uudelleen aktivoitunutta Lahden Pingviinit ry:tä, yrittäjä Kari Ylöstä tekemästään löydöstä ja dokumentaatiosta, Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Turvan sukeltajaryhmää tapahtumapaikkatutkinnasta, Hauhon VPK:ta kalustoavusta sekä Suomen Ilmailumuseon intendentti Matias Laitista historia- ja etsintätiedoista.

Löytö on historian valossa poikkeuksellinen: kadonneena lähes 80 vuotta ollut lentäjä on löytynyt ja hän pääsee vihdoin viimeiseen leposijaansa lähelle omaisiaan.

Lue myös: Näin retkikunta löysi kadonneen Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin Vietnamin viidakosta – ”Sota on ohi”

Kommentoi Facebookissa