Finnair vaatii Suomeen tulevilta koronatestitodistuksen – koskee myös Suomen kansalaisia

Finnair suosittelee, että todistus on englanniksi, mutta hyväksyy myös ranskan-, saksan-, espanjan- ja ruotsinkieliset todistukset.

Finnair suosittelee, että todistus on englanniksi, mutta hyväksyy myös ranskan-, saksan-, espanjan- ja ruotsinkieliset todistukset. (Kuva Finnair)

Vaatimus koskee kaikkia matkustajia kaikilla Finnairin kansainvälisillä lennoilla Suomeen.

KORONAVIRUS Rajavartiolaitos ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ovat päivittäneet Suomeen saapumista ja matkustusta koskevaa ohjeistusta. Nyt Finnair vaatii Suomeen tulevilta asiakkailta koronatestitodistuksen tai vastaavan 28.1.2021 lähtien.

– Edellytämme THL:n suosituksen mukaisesti kaikilta Suomeen matkustavilta asiakkailtamme todistuksen negatiivisesta koronavirustestituloksesta tai lääkärintodistuksen, josta käy ilmi, että olet sairastanut koronavirusinfektion viimeisen 6 kuukauden aikana, mutta olet tästä täysin parantunut ja voit näin ollen matkustaa, lentoyhtiö tiedottaa.

Vaatimus koskee kaikkia matkustajia, myös Suomeen saapuvia Suomen kansalaisia kaikilla Finnairin kansainvälisillä lennoilla Suomeen. Vaatimus ei koske henkilöitä, jotka vaihtavat Helsingissä kansainväliselle jatkolennolle, ellei lopullisen kohdemaan viranomainen vaadi vastaavaa testiä.

Vaatimus ei myöskään koske alle 12-vuotiaita lapsia, joskin 7–11-vuotiaille lapsille todistuksen hankkiminen on suositeltavaa. Todistusvaatimus on voimassa toistaiseksi.

Juttuvinkki: Maahantulon rajoituksia kiristetään – vain välttämätön työmatkaliikenne sallitaan

Finnair hyväksyy luotetun terveystoimijan kirjoittaman todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä tai sairastetusta, mutta jo täysin parantuneesta koronavirusinfektiosta. Lentoyhtiö suosittelee vahvasti, että todistus on englanniksi, mutta hyväksyy myös ranskan-, saksan-, espanjan- ja ruotsinkieliset todistukset, erityisesti mikäli matka aloitetaan Finnairilla edellä mainituista maista. Todistus voi olla joko tulostettu tai digitaalisessa muodossa.

Koronavirustestinä hyväksytään PCR-testi, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen matkaa, LAMP-testi, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen matkaa sekä antigeeni-testi, joka on otettu aikaisintaan 48 tuntia ennen matkaa. Toistaiseksi ei hyväksytä todistusta koronavirusrokotteen ottamisesta.

Uuden koronavirusmuunnoksen leviämisen vuoksi Suomen viranomaiset ovat tiukentaneet Suomeen saapuvien matkustajien maahantuloedellytyksiä. Ainoastaan Suomen kansalaiset ja maassa pysyvästi asuvat henkilöt, sekä heidän perheenjäsenensä voivat saapua maahan. Lisäksi välttämätön matkustaminen sallitaan erityistapauksissa ja näihin liittyvien ehtojen täyttyessä.

Suomen terveysviranomaisten päätöksellä Suomeen saapuvat asiakkaat ohjataan koronavirustestiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun asiakkaan lähtömaasta saapuville on asetettu maahantulorajoitteita. Maksutonta testausta suositellaan vahvasti valtaosalle asiakkaista, mutta testaus ei ole pakollinen.

Digitaalisen Finentry-palvelun kautta voi tutustua Suomeen saapumisen ohjeisiin liittyen esimerkiksi mahdolliseen suositukseen karanteenista tai koronavirustestauksesta.

Lue myös: Ensimmäiset koronarokotusten jälkeiset kuolemantapaukset Suomessa – rokotteen ei epäillä aiheuttaneen menehtymistä

Kommentoi Facebookissa