Ford esitteli Focuksen maastohenkisen farkun – autoon ei kuitenkaan saa nelivetoa

Focus Active Wagon on tarkoitettu pelkästään Euroopan markkinoille.

Focus Active Wagon on tarkoitettu pelkästään Euroopan markkinoille. (Kuva Ford)

Voimanlähteiksi tarjotaan kahta EcoBoost-bensaturboa ja kahta EcoBlue-turbodieseliä.

AUTOT Maastohenkisten farmarien luokka syntyi jo reilut 20 vuotta sitten, jolloin muun muassa Volvo ja Subaru toimivat tämän segmentin pioneereina. Pian joukkoon liittyi mukaan Audi, ja viime vuosina myös Mercedes-Benz on esitellyt oman tulkintansa aiheesta farkkukorisen E-luokan pohjalta. Nämä kaikki autot ovat jo lähes luksusluokan menopelejä, ja muutamat premium-valmistajat ovat hyödyntäneet samaa ideaa myös pykälää pienempien autojen osalta.

Massamerkkien osalta maastofarmarien tarjonta on ollut sen sijaan varsin ohutta. Esimerkiksi Volkswagen on kehittänyt maastotyyliset versiot Golf sekä Passat Variantista, ja nyt joukkoon liittyi Ford. Ovaalimerkki esitteli Focus Active Wagoniksi nimetyn uutuuden, joka on tarkoitettu pelkästään Euroopan markkinoille. Auto on tehty varsin odotetulla kaavalla, koska se on yhdistelmä jo aiemmin lanseerattua hatchback-korista Focus Activea ja kompaktiluokan suosikin viimeisintä farkkuversiota.

Active Wagonin on tarkoitus täyttää Fordin katumaasturien ja tavallisten henkilömallien välillä ammottava aukko. Auton helmoja sekä lokasuojankaaria koristavat maastomeikkityyliin kuuluvat muovikoristeet, joiden alareunoja on höystetty pohjapanssaria muistuttavilla hopeanvärisillä tehosteilla. Vakiovarusteluun kuuluvat myös kattokaiteet ja viisipuolaiset alumiinivanteet.

Maavaraa on korotettu 30 millillä edessä ja 34 millin verran takana.
Maavaraa on korotettu 30 millillä edessä ja 34 millin verran takana. (Kuva Ford)

Sisällä on puolestaan perusmalleja tukevammat penkit, joita koristavat siniset tikkaukset. Ratti sekä vaihdekepin nuppi on verhoiltu nahalla, ja kojelautakin on saanut muutamia lisäkoristeita oviverhoilujen tavoin. Sisustan Active-tyyli viimeistellään kynnyslistoilla ja lattiamatoilla, joissa on myöskin siniset reunanauhat.

Activessa ei ole kuitenkaan keskitytty pelkkiin tyyliseikkoihin, koska myös maavaraa on korotettu 30 millillä edessä ja 34 millin verran takana. Taka-akselille on puolestaan kehitetty SLA-niminen erillisjousitus. Sen pitäisi tasoittaa kulkua isommissa heitoissa, ja myös jouset, iskunvaimentimet, kallistuksenvaimentimet sekä olka-akselien geometria on laitettu uusiksi korkeamman maavaran ehdoilla.

Uutuuden ajomoodien joukkoon on lisätty mudalle, lumelle, jäälle ja hiekalle räätälöidyt kaksi uutta asetusta, mutta siihen etenemistä auttavat keinot sitten jäävätkin. Active Wagoniin ei nimittäin saa auton ulkomuodosta huolimatta nelivetoa edes lisähintaan. Voimanlähteiksi tarjotaan kahta EcoBoost-bensaturboa ja kahta EcoBlue-turbodieseliä. Kolmipyttyisissä bensakoneissa on 125 tai 150 hevosvoimaa, kun taas nelisylinteriset dieselit luovuttavat 120 ja myöskin 150 heppaa.

Taloudellisin vaihtoehto on pienempi diesel, jonka iskutilavuus on 1,5 litraa. Sen keskikulutukseksi kerrotaan vain 3,5 litraa satasella, mutta tämä arvo on laskettu käytöstä poistuvan NEDC-normin mukaan. Vaihteistoksi voi puolestaan valita joko kuusipykäläisen manuaalin tai kahdeksanportaisen automaatin. Uutuuden tilauskirjat on jo avattu, mutta Suomen tilanteesta ei ole vielä tietoa.

Lue myös: Klassista Ford Mustangia saa pian myös sähköisenä – kori kätkee sisälleen huippumodernia tekniikkaa

Kommentoi Facebookissa