Ford Mustang floppasi pahasti törmäystestissä

Ford ei ilmeisesti olettanut Euro NCAP:n testaavan autoa, ja turvavarustelu on siksi jäänyt lapsenkenkiin Euroopan markkinoilla.

Ford ei ilmeisesti olettanut Euro NCAP:n testaavan autoa, ja turvavarustelu on siksi jäänyt lapsenkenkiin Euroopan markkinoilla. (Kuva Ford)

Ikoninen muskelijenkki sai vaivaiset kaksi tähteä Euroa NCAP:n käsittelyssä.

AUTOT Euroopassa myytäville eri luokan autoille törmäystestejä tekevä Euro NCAP on tottunut viime vuosina varsin hyvään turvallisuustasoon. Suurin osa testikohteista on saanut neljä tai viisi tähteä, ja ison autonvalmistajan mallin on täytynyt tyytyä vain kahteen tähteen viimeksi vuonna 2008.

Nyt näin kävi ikoniselle muskelijenkille, eli Euroopassakin melkoiseen suosioon nousseelle Ford Mustangille. Auto ajettiin ensin 40 prosenttia nokan leveydestä peittävään törmäysesteeseen, ja jo tämä koe tuotti Fordille ongelmia. Ohjaamo säilytti kyllä hyvin muotonsa, mutta kuskin ja etumatkustajan turvatyynyt eivät täyttyneet tarpeeksi kattavasti.

Auto ajettiin ensin 40 prosenttia nokan leveydestä peittävään törmäysesteeseen, ja jo tämä koe tuotti Fordille ongelmia.
Auto ajettiin ensin 40 prosenttia nokan leveydestä peittävään törmäysesteeseen, ja jo tämä koe tuotti Fordille ongelmia. (Kuva Euro NCAP)

Niinpä autossa matkaavien suoja jäi vajavaiseksi, ja sama meno jatkui myös keulan täydeltä leveydeltä seinään törmättäessä. Tällöin takapenkillä istunut nukke luisui turvavyönsä alta, mikä lisäsi vatsaan kohdistuvien vammojen riskiä. Euro NCAP:n mukaan turvavyön esikiristäjät ja kuormanrajoittimet eivät toimineet tässä tilanteessa tarpeeksi tehokkaasti.

Sivutörmäyksessä tuli puolestaan esiin lapsimatkustajia koskeva ongelma. Kymmenvuotiaan lapsen kokoisen nuken pää osui ohjaamon sisäverhoiluihin, koska sivuturvaverho ei tarjonnut tarpeeksi pehmennystä. Lopullinen niitti heikolle tulokselle saatiin Mustangin aktiivisen turvallisuuden varustelusta, joka ei ole tämän päivän tasolla.

Vanhalla mantereella myytävissä jenkkimuskeleissa ei nimittäin ole esimerkiksi automaattisen hätäjarrutuksen mahdollistavaa järjestelmää, joka löytyy nykyään jo monesta perusautosta. USA:ssa Mustangiin saa sen sijaan paljon kattavamman turvavarustepaketin, ja niinpä auto onkin saanut täydet viisi tähteä paikallisen NHTSA:n arvostelussa.

Sivutörmäyksessä tuli puolestaan esiin lapsimatkustajia koskeva ongelma.
Sivutörmäyksessä tuli puolestaan esiin lapsimatkustajia koskeva ongelma. (Kuva Euro NCAP)

Ford ei ilmeisesti olettanut Euro NCAP:n testaavan autoa, ja turvavarustelu on siksi jäänyt lapsenkenkiin Euroopan markkinoilla. Mustangin facelift-versio esiteltiin juuri viime viikolla, ja tällä puolella Atlanttia siitä voi jättää tilauksia syyskuusta alkaen. Ovaalimerkki lupaa, että puutteellinen turvavarustelu korjataan auton kasvojenkohotuksen myötä.

Tällöin muskeliautoon saa mm. jalankulkijoiden tunnistuksen, etutörmäysvaroittimen ja automaattisen hätäjarrutustoiminnon sisältävän törmäyksiä ennakoivan järjestelmän sekä kaista-avustimen, mutta Ford ei ole vielä kertonut, kuuluvatko ne uuden Mustangin vakiovarusteluun. Euro NCAP aikoo testata myös facelift-version, mutta järjestö epäilee, että auto kaipaisi vielä isompia päivityksiä selvästi paremman testituloksen saavuttamiseksi.

Kommentoi Facebookissa