Formula ykköset pandemian kuristuksessa – sääntömuutoksilla sammutetaan tulipaloja

Formula ykkösten tekniset säännöt muuttuvat vasta 2022. (Kuva AOP)

Formula ykkösten tekniset säännöt muuttuvat vasta 2022. (Kuva AOP)

Formula ykköset yrittää pelastaa tallejaan merkittävillä sääntömuutoksilla.

FORMULA 1 Maailman moottoriurheiluneuvosto World Motor Sport Council ilmoittaa useista muutoksista Formula ykkösten sääntöihin. Koronaviruspandemian takia muutokset olivat pakon sanelema ratkaisu.

F1-sarja on toistaiseksi pysähdyksissä. Kahdeksan kisaa on joko peruttu tai siirretty, joten F1 kärsii massiivisista tulonmenetyksistä. Sääntömuutoksilla pyritään hillitsemään F1-tallien kuluja eli toisin sanoin sammuttamaan tulipaloja.

Jatkossa tiettyjen komponenttien, kuten muun muassa turvallisuuteen liittyvien osien käyttö, saa jatkua vuoteen 2021. Tällä saadaan vähennettyä kuluja.

Jo aiemmin vahvistettiin, että merkittävät tekniset sääntömuutokset tulevat voimaan vasta 2022. Vuoden 2022 sääntöjen vaatimia aerodynamiikkamuutoksia ei saa suunnitella ennen vuotta 2021.

Mercedeksen käyttämästä DAS-ohjausjärjestelmästä, jossa auton pyörien aurausta säädetään ohjauspyörän kautta, tulee sääntöjen vastainen vuonna 2021. Tälläkin toimenpiteellä säästetään kuluja, koska DAS-järjestelmän kehittäminen nielee rahaa.

Formula ykkösissä päätöksentekoa pyritään muutosten avulla nopeuttamaan. Jatkossa F1-organisaatio voi tehdä sääntömuutoksia 60 prosentin enemmistöllä, kun aiemmin päätösten piti olla yksimielisiä. FIA:n puheenjohtaja Jean Todt saa nyt valtuudet tehdä kiireellisyyttä vaativat päätökset liittyen kilpailujen organisoimiseen, kuten kisojen siirtämiseen ja perumiseen. FIA ja F1-organisaatio voivat tehdä myös aikataulumuutoksia kysymättä talleilta

Koronaviruspandemia on viivästyttänyt F1-kauden 2020 alkamisen. Kahdeksan kisaa on jo peruttu tai siirretty. Jos muutoksia ei tule lisää, kausi alkaa kesäkuussa Kanadassa, mutta melko todennäköisesti kautta ei päästä aloittamaan ennen heinäkuuta.

Formula ykköset on jo menettänyt valtavasti tuloja. Erityisesti pienet tallit kärsivät. Sarjassa on mukana vain kymmenen tallia, eikä konkursseihin olisi varaa.

Suurista autonvalmistajista Formula ykkösissä toimivat Mercedes, Renault, Honda ja Fiatin omistuksessa oleva Ferrari. Mercedeksen huhutaan luopuvan talliprojektistaan ennen 2022 voimaan tulevia sääntömuutoksia. Mercedes ei ole tehnyt osallistumissopimusta F1-sarjaan kaudelle 2021.

Koronaviruspandemia moukaroi maailmantaloutta niin rajusti, että saattaa aiheuttaa Formula ykkösiinkin suurempia mullistuksia. Autoteollisuus tulee varmasti kärsimään, mikä luonnollisesti tulee näkymään moottoriurheilun rahoituksessa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Koronavirus kurittaa Formula ykkösiä – pandemian pitkittymisellä tuhoisia seurauksia?

Kommentoi Facebookissa