Koronavirus kurittaa Formula ykkösiä – pandemian pitkittymisellä tuhoisia seurauksia?

Formula ykkösten kauden oli määrä alkaa Australian Melbournessa Albert Parkin radalla.

Formula ykkösten kauden oli määrä alkaa Australian Melbournessa Albert Parkin radalla. (Kuva AOP)

Formula ykkösten kausi olisi määrä aloittaa kesäkuussa. Koronaviruspandemian takia kisoja saatetaan perua kuitenkin lisää.

FORMULA 1 Formula ykkösten kauden avauskisaviikonloppu Australian Melbournessa oli ohjelmassa pari viikkoa sitten. Kisaviikonloppu peruttiin paria tuntia ennen ensimmäisiä harjoituksia, kun valtaosa talleista kieltäytyi kisaamasta koronavirusepidemian takia.

Koronaviruspandemia on parissa viikossa vain yltynyt ja urheilu on jäänyt tauolle ympäri maailman. Formula ykkösissä kauden kahdeksan ensimmäistä osakilpailua on peruttu, ja nyt on jo varmaa, ettei ainakaan Melbournessa ja Monacossa tulla tällä kaudella ajamaan.

Tämän hetken suunnitelman mukaan kausi alkaisi Kanadan Montrealista, missä pitäisi ajaa 14. kesäkuuta. Tosin tämänkin kisan järjestäminen on epävarmaa, koska koronaviruspandemia on Pohjois-Amerikassa vasta yltymässä.

Formula ykkösten kaupallisen johtajan Chase Careyn mukaan tällä kaudella ajettaisiin 15-18 kisaa. Jos kaikki kisat ajettaisiin Kanadan kisasta eteenpäin alkuperäisen kalenterin mukaan, käsittäisi kausi 14 kisaa. Lisäksi elokuun alkuperäiselle kesätauolle sekä joulukuulle mahdutettaisiin muutama kisa, jolloin 18 kisan tavoitteeseen olisi mahdollista päästä.

– Tallit ovat antaneet FIA:lle (kattojärjestö) ja Liberty Medialle (kaupallinen omistaja) täysin vapaat kädet kalenterin suhteen. Näin ei ole normaalisti, mutta ymmärsimme, että niin on tehtävä tässä tilanteessa, Ferrarin tallipäällikkö Mattia Binotto valotti suunnitelmia Sky Italialle.

Kisaviikonloppujen formaattiin saattaisi Binotton mukaan tulla muutoksia. Ferrari-pomo vihjailee jopa tammikuussa ajettavista kisoista.

– Se tarkoittaa useita eri muutoksia. On esimerkiksi mahdollista, että kisaviikonloput lyhennetään kahteen päivään, jotta voimme järjestää useita osakilpailuja peräkkäin. Sen lisäksi kausi voidaan ajaa loppuun vuoden 2021 ensimmäisinä kuukausina.

Osa asiantuntijoista on pelännyt, että koko kausi saattaa viivästyä vielä entistä pahemmin koronapandemian vuoksi. Entinen kuski David Coulthard uskoo kuitenkin, että kausi voisi alkaa jo kesäkuussa.

– Uskon todella, että urheilutapahtumat alkavat paljon nopeammin kuin konsertit ja muut tapahtumat, joihin tulee paljon ihmisiä. Kisat alkavat kyllä jälleen pian. Osakilpailut ajetaan pian ilman katsojia, visioi Coulthard Ziggo Sportin haastattelussa.

F1-kisojen peruuntuminen kurittaa F1-sarjan taloutta pahasti. Erityisesti pienemmät tallit kärsivät.

Alpha Taurin (entinen Toro Rosso) tallipäällikkö Franz Tost varoittaa, että taloudelliset realiteetit tulevat vastaan nopeasti, vaikka F1-sarja onkin jo tehnyt toimenpiteitä tilanteen helpottamiseksi

– Ne toimenpiteet auttavat vain, jos ajamme vähintään 10-15 kisaa tällä kaudella. Jos emme aja tai ajamme vähemmän, ei se riitä kompensoimaan menojamme. Sitten tiimien pitää istua alas neuvottelemaan merkittävistä toimista, Tost sanoi Motorsport-Magazin.com -sivuston mukaan.

Jos Euroopassa ei pystytä kilpailemaan kesälläkään, voivat seuraukset olla pienemmille F1-talleille katastrofaaliset. Mukana sarjassa on vain kymmenen tallia eli 20 autoa. Jos autojen määrä vähenee, lässähtää kisojen viihdearvo pahasti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Koronavirus niittää useita MM-ralleja – Jyväskyläkin uhattuna

Kommentoi Facebookissa